Witaj na moim blogu!

ROLADA SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, bez glutenu)

4.4/5 - (28 ocen)

Rolada serowa z mięsem mielonym to kolejna potrawa, która sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości jak np.  zbliżającego się Sylwestra czy minionych Świąt. Stanowi wspaniały obiad, lunch lub przekąskę.  Prosta w wykonaniu a zaskakująca w smaku! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami. Jednym słowem jest to danie uniwersalne.  Taka pieczona rolada serowa z mięsem mielonym nie tylko znakomicie smakuje ale i świetnie wygląda. Robię ją w różnych wariantach smakowych i znacie ją już w wersji z kurczakiem i pieczarkami.

Pieczona rolada serowa z mięsem mielonym


Składniki – rolada serowa z mięsem mielonym:

  • Składniki na „ciasto”:
  • 4 jajka
  • 30 g (2 łyżki) majonezu dobrej jakości
  • 350 g żółtego sera

  • Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie 250 g łopatka i 250 g karczek)
  • 200 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 60 g czerwonej i żółtej papryki
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska lub kłodawska
    pieprz czarny świeżo mielony
    10 g smalcu (u mnie gęsi)

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.dodać całe jajka i majonez.

Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.

Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę a następnie udusić z cebulą na rozgrzanym tłuszczu (słonina, masło klarowane) dodając sól i pieprz do smaku.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę a następnie dodać do warzyw na patelni.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę.

Przestudzona zawartość patelni dodać do mięsa i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Gotowe ciasto serowe wyjąć z piekarnika.

Farsz wyłożyć na części wierzchniej ciasta a następnie zwinąć w roladę.

Pieczona rolada serowa z mięsem mielonym

Piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 °C.

Pieczona rolada serowa z mięsem mielonym

Pieczoną roladę serową z mięsem mielonym polecam podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami.

Chcąc podawać roladę na ciepło należy kroić ją na grubsze plastry po lekkim przestudzeniu, natomiast jeśli ma być przystawką na zimno to polecam kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Pieczona rolada serowa z mięsem mielonym może być też śmiało mrożona.

Smacznego!

BTW całości: 1493 g, 3158 kcal, B 212 g, T 249 g, W 17 g. W 100 g: 212 kcal, B 14 g, T 17 g, W 1 g.

30 komentarzy

Małgorzata

Nasza rolada właśnie siedzi w piekarniku. Pachnie obłędnie i zapowiada się naprawdę pyszna. Dziękuję za przepis i za inspirację, którą od Ciebie czerpię.

Odpowiedz
zofia

Chyba nie ma fragmentu , co dalej po wyłożeniu mięsa na ser. Bo mięso jest tu surowe, więc chyba zapiec, ale jak długo i czy ser się nie spali. Proszę o poradę, bo chcę zrobić

Odpowiedz
Aldona

Powiem tak jest Pani Aniołem dziekuje za wszelkie przepisy wkoncu nie muszę się martwić co zjesc czy golonko czy zimne nóżki. Dzięki Pani znów mogę szaleć w kuchni i mój lekarz który zalecił mi ta dietę będzie dumny

Odpowiedz
emila

Niestety spód przykleił mi się do papieru i zamiast rolady będzie zapiekanka 🙂 Jakieś rady by następnym razem nic się nie przykleiło?

Odpowiedz
Ola

Może trzeba natłuścić papier chociaż pierwszy raz spotkałam się z taką uwagą bo ser, jajka i majonez są same w sobie tłuste.

Odpowiedz
Iza

Jajka najpierw ubijamy, potem dodajemy majonez i na końcu starty ser? Bo nigdzie nie widzę, a chciałam się upewnić, żeby od razu nie zepsuć 🙂

Odpowiedz
Kate

Rolada była pyszna, ale jeszcze pyszniejsza była „pizza” wykorzystaniem ciasta roladowego jako spód pizzy. No po prostu pycha 🙂

Odpowiedz
Mayamay

Mój pierwszy przepis z pani strony 🙂 tak mi sie spodobal z wygladu ze zrobilam od razu dwie roladki pychotka!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *