Pyszna i niezwykle puszysta rolada czekoladowa z malinami bez cukru i glutenu! Świetny deser dla osób na diecie niskowęglowodanowej czy bezglutenowej, a także odchudzających się. Powstała jako jeden z wielu wariantów biszkoptowego ciasta, które znacie m.in. z zawijanego keto makowca. Krem przygotowany na bazie jogurtu skyr pozwala znacznie zmniejszyć zawartość tłuszczu, przy jednoczesnym zwiększeniu białka, zatem ciasto doskonale sprawdzi się również na redukcji (oczywiście po wliczeniu go do bilansu kalorycznego). Jeśli chodzi o nadzienie, to ogranicza Was jak zawsze tylko Wasza wyobraźnia oraz makro!
Składniki – rolada czekoladowa z malinami
Ciasto
- 4 jajka
- szczypta soli kłodawskiej
- 150 g twarogu półtłustego
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej
- 30 g erytrolu w pudrze
- 10 g kakao
- szczypta wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobina masła klarowanego do wysmarowania papieru
Nadzienie
- 200 g jogurtu naturalnego skyr
- 150 g mascarpone
- 30 g erytrolu w pudrze (ilość dobrać do smaku)
- 100 g malin
Przygotowanie
Ciasto
Przygotowując ciasto należy oddzielić białka od żółtek jaj.
Żółtka z erytrolem ubić na puszystą masę. Następnie dodać twaróg, błonnik bambusowy, kakao, proszek do peiczenia i wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera lub miksera.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać do całkowitego połączenia.
Masę twarogową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą za pomocą szpatułki.
Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia i posmarować go odrobiną masła klarowanego. Następnie delikatnie wyłożyć na nim ciasto formując na całej powierzchni gładki blat.
Piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut, a następnie wystudzić (polecam przykryć bawełniana ściereczką, aby łatwiej odchodziło od papieru).
Roladę należy ciasno zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Polecam pomóc sobie papierem do pieczenia. Po zwinięciu roladę przełożyć lub przesunąć na papier do pieczenia tak by jej brzeg znajdował się pod spodem i tym samym był dociskany przez ciężar ciasta. Dzięki temu ciasto nie będzie się rozwijało ani rozpadało. Roladę schłodzić w lodówce by masa stężała przed krojeniem. Można ją ściśle zawinąć w folię lub papier by stabilniej utrzymało kształt.
Dodatkowo ciasto można oblać polewą czekoladową, wliczając jej składniki w makro.
—
BTW rolady czekoladowej bez nadzienia: 460 g, 624 kcal, B 59 g, T 31 g, W 20 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 62 kcal, B 6 g, T 3 g, W 2 g.
—
BTW rolady z w/w nadzieniem: 940 g, 1381 kcal, B 89 g, T 91 g, W 43 g.
Dzieląc na 10 równych porcji w jednej: 183 kcal, B 9 g, T 9 g, W 4 g.
—
BTW całości z nadzieniem i polewą czekoladową: 980 g, 1597 kcal, B 93 g, T 110 g, W 50 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 160 kcal, B 9 g, T 11 g, W 5 g.
Oki teraz do wszystkiego proponujesz ta mąkę bambusowa ,ale co można zamiast niej stosować?
Polecam inne przepisy, ponieważ nie ma uniwersalnych zamienników 1:1 dla błonnika bambusowego.