Przepyszna rolada białkowa z kremem i truskawkami to kolejny „legalny” deser nawet na redukcji! Łatwa i szybka do przygotowania z zaledwie kilku składników. Bez cukru oraz glutenu, a do tego niskokaloryczna. Jeden kawałek to zaledwie 96 kcal! Znakomite makro o wyższej zawartości białka i obniżonej tłuszczu. Zarówno samo ciasto białkowe, jak i zastąpienie tradycyjnego kremu na bazie śmietanki 30-36% lub mascarpone lżejszą wersją z jogurtu skyr, pozwoli bez problemu zmieścić ten deser w bilansie kalorycznym także osób odchudzających się. Jednym słowem idealne! Polecam także roladę czekoladowaą z malinami.
Składniki – rolada białkowa z kremem i truskawkami
Ciasto (duża blacha z piekarnika)
- 6 jajek (ok. 360 g)
- szczypta soli kłodawskiej
- 40 g słodzika np. erytrolu
- 1/2 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar) (można pominąć)
- 50 g izolatu białek (90%) ( wersji bez nabiału np. izolat białek wołowych)
- 20 g mąki łubinowej
- szczypta wanilii
- 2 krople aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 200 g jogurtu naturalnego skyr
- 200 g mascarpone
- 60 g erytrolu w pudrze (ilość dobrać do smaku)
- 150 g truskawek
Przygotowanie
Ciasto
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać. Gdy zaczyna gęstnieć dosypać erytrol, a następnie ubić do uzyskania sztywnej piany. Pod koniec miksowania dodać winian potasu dla podtrzymania struktury (można go pominąć).
W kolejnym kroku do piany wlać żółtka i krople aromatu waniliowego, a następnie miksować przez chwilę na małych obrotach.
Następnie dodać odważone suche składniki. Całość delikatnie wymieszać ręcznie za pomocą łyżki lub szpatułki.
Masę rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 160⁰C termoobieg i piec przez 20-25 minut, obserwując by nie spiekło się od góry.
Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki i zostawić na 15 minut. Po tym czasie polecam przykryć bawełnianą ściereczką i zwinąć ciepłe, aby łatwiej odchodziło od papieru i nie popękało później przy zwijaniu z kremem.
Krem
Gdy ciasto stygnie polecam przygotować krem.
W naczyniu umieścić skyr, mascarpone i słodzik, a następnie całość zmiksować na puszystą masę.
Truskawki umyć, osuszyć, poobrywać szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.
Na gotowym wystudzonym cieście rozsmarować przygotowany krem omijając brzegi, a następnie ułożyć truskawki.
Roladę należy ciasno zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Polecam pomóc sobie papierem do pieczenia. Po zwinięciu roladę przełożyć lub przesunąć na papier do pieczenia tak by jej brzeg znajdował się pod spodem i tym samym był dociskany przez ciężar ciasta. Dzięki temu ciasto nie będzie się rozwijało ani rozpadało. Roladę schłodzić w lodówce by masa stężała przed krojeniem. Można ją ściśle zawinąć w folię lub papier by stabilniej utrzymało kształt.
Gotową roladę można dodatkowo polać polewą czekoladową, orzechową lub posypać erytrolem w pudrze. Wszelkie dodatki należy oczywiście wliczyć w makro.
—
BTW całości: 1084 g, 1726 kcal, B 134 g, T 117 g, W 34 g.
Dzieląc na 18 równych porcji, w jednej: 96 kcal, B 7 g, T 7 g, W 2 g.
Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 172 kcal, B 13 g, T 12 g, W 3 g.
Zapowiada się smakowicie, na pewno wypróbuję
Na zdrówko 🙂
Czy można ominąć izolat białek?
Nie polecam jeśli chcesz uzyskać odpowiednią strukturę oraz makro ciasta 😉
Czy można zamienić na inną, mąkę Łubinowa ?
Nie, to bardzo ważny składnik jeśli chcesz uzyskać idealny efekt.