Witaj na moim blogu!

RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

3.4/5 - (44 ocen)

Kolejne pieczywo obok keto chleba z patelni, do przygotowania którego nie potrzebny jest ani piekarnik, ani toster. Razowy chleb bez pieczenia zrobicie używając po prostu dobrej patelni. Lekka modyfikacja składników i mamy wersję, która przypomina mi osobiście razowe pieczywo. Szybki w przygotowaniu, prosty a do tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach bez glutenu czy laktozy.

razowy chleb bez pieczenia

Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki):

Rozgrzać dobrą patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. U mnie patelnia do naleśników.

W tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być plastyczna,niezbyt gęsta ale i nie lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki mają inne makro a tym samym inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche.

Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły.Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania i  przekładania chlebków na drugą stronę.

Razowy chleb bez pieczenia można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem,smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. 

Smacznego!

BTW całości bez dodatków (2 kromki): 145 g, 223 kcal, B 18 g, T 14 g, W 2 g. W 1 kromce: 73g, 112 kcal, B 9 g, T 7 g, W 1 g. Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd.

20 komentarzy

Marcin

Błonnik co prawda jest węglowodanem, ale nie metabolizowanym w naszym przewodzie pokarmowym więc nie dostarcza żadnych kalorii.

Odpowiedz
Peter

Całkiem niezły, może trochę zbyt jajeczny. Ciekawe czy wyjdzie z jednego jajka a resztę płynów zastąpić wodą albo olejem?)

Odpowiedz
Łukasz

Odtłuszczony mielony len nie zrobiłby roboty? Wydaje mi się, że w jakimś przepisie sugerowałaś ze jak komuś babka nie pasuje to można tym właśnie zastąpić 1:1

Odpowiedz
Anna

Chlebek jest świetny choć następnym razem dam inne zioła. Wyszedł za pierwszym razem i na pewno wejdzie na stałe do naszego menu. Pod koniec położyłam na górę plasterki cheddara i przykryłam pokrywką. Jedliśmy jeszcze ciepły z pomidorem, sałatą, szczypiorem i domowym majonezem 🙂
Mam tylko pytanie czy można go robić „na zapas”? Ile czasu można go przechowywać?

Odpowiedz
Grażyna

Przez pomyłkę kupiłam nasiona babki płesznik – da się to jakoś sensownie wykorzystać? Myślałam, żeby je zmielić i użyć zamiast jajowatej. Jest szansa?

Odpowiedz
Ola

Niestety nasiona to coś innego niż łuska i maja inne właściwości. Nie chłoną tak płynów jak łupina.

Odpowiedz
Waldemar

Podawanie węglowodanów netto bez opisania że to są węglowodany netto wprowadza w błąd. Z mojej obserwacji parametr „węglowodany” zazwyczaj wskazuje na węglowodany brutto.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *