Pulpety w sosie pomidorowym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny i szybki obiad, do którego nie potrzeba wielu składników i specjalnych zdolności kulinarnych. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych 😉
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
2 jajka - sól himalajska, pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku
- bazylia suszona
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
- 500 g przecieru pomidorowego
- 250 ml rosołu i 50 g smalcu do smażenia lub 250 ml wody i 250 g smalcu do smażenia
- natka pietruszki lub świeża bazylia
Łopatkę umyć, pokroić i zmielić lub kupić gotową mieloną 😉
Do mięsa dodać jajka, pieprz, sól oraz paprykę. Całość dokładnie wymieszać.
Uformować małe kuleczki mięsne.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pulpeciki do ścięcia białka.
W garnku podgrzać 250 ml rosołu lub wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli, pieprzu i ulubionych przypraw. U mnie obowiązkowo bazylia.
Podsmażone pulpety wraz z tłuszczem przełożyć do garnuszka z wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Im mniejsze kuleczki, tym krótszy czas gotowania.
Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez 15 minut.
—
BTW całości (wywar na bazie wody bez rosołu): 2020 g, 2707 kcal, B 199 g, W 39 g, T 294 g. W 100g: 134 kcal, B 10 g, W 2 g, T 15 g.
Uwielbiane przez dzieci te małe i te nieco większe. Zawsze udany obiad 🙂
Przecież te przepisy są fenomenalne. Będę je testował po kolei 😉 Dziękuję Ci za tą stronę.
Cieszę się, że tak Ci się podobają 🙂 Częstuj się na zdrowie 😉
Właśnie robimy, na tłuszczyku też z twojego przepisu
Cieszy mnie to bardzo 🙂
Dzięki za przepis! Pyszne pulpety, nawet w samym rosole, bo w trakcie gotowania okazało się, że nie mam przecieru 🙂