U nas jak zawsze „słodki” weekend i kolejny raz udowodnię Wam, że można jeść smacznie i zdrowo – wystarczy tylko odrobina chęci i kreatywności w kuchni 😉 Tym razem moja wersja lekkiego i delikatnego ptasiego mleczka. Uwielbiamy ten pyszny, domowy i pełnowartościowy deser, który można przygotować w tak prosty sposób 🙂
- 400ml mleka kokosowego (patrz na skład!)
- 1,5 łyżki żelatyny
- opcjonalnie 2 łyżki kakao bez cukru (przy wersji 2-smakowej)
- opcjonalnie słodzik do smaku np. stewia czy erytrol
Mleko kokosowe podgrzać w rondelku dodając ewentualnie słodzik. Mieszać do momentu wrzenia.
Żelatynę rozpuścić w osobnym naczyniu poprzez dobre wymieszanie jej w niewielkiej ilości gorącego mleka kokosowego.
Następnie rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części gorącego mleka, dokładnie mieszając aby nie powstały grudki.
Można kombinować ze smakami i podzielić piankę na 2 lub więcej części dodając do nich inne składniki np. kakao.
Całość odstawić do momentu lekkiego stężenia.
Masę wylać do gotowych foremek silikonowych lub na dno wyłożonej folią blachy lub pojemnika.
Przygotowując wersję wielosmakową należy po wylaniu pierwszej warstwy odczekać chwilę przed nalaniem kolejnej aby warstwy nie wymieszały się.
Całość umieścić na godzinę w lodówce.
Gotowe ptasie mleczko wyjąć z foremki a następnie opcjonalnie można je oblać polewą czekoladową lub rozpuszczoną gorzką czekoladą min. 80% i ponownie umieścić w lodówce na ok 30 minut.
Po zastygnięciu polewy ptasie mleczko na blaszce lub w pojemniku należy pokroić.
Pyszny pomysł, z kolei mój dotyczy wykorzystania kokosu zewnętrznie 🙂 peeling kokosowy, tutaj znajdziecie dokładnie : http://www.jestemfit.pl/artykuly/uroda/sk%C3%B3ra-g%C5%82adka-nawil%C5%BCona-po-prostu-pi%C4%99kna-a-to-wszystko-za-spraw%C4%85-domowych-peeling%C3%B3w-do-cia%C5%82a Miłego relaksu 🙂
czy można słodzić ksylitolem przy diecie nisko-węglowodanowej ?
Wszystko zależy od ilości oraz wrażliwości na insulinę a także od rodzaju diety i tak np dieta ketogeniczna odrzuca wszelkie cukry i dopuszcza jedynie słodziki typu stewia, erytrytol choć i te potrafią być insulinogenne u niektórych osób oraz mogą potęgować ochotę na słodkie.
czy można użyć mleka kokosowego robionego w domu? pozdrawiam serdecznie 🙂
Oczywiście, mleko kokosowe domowe jest jak najbardziej wskazane i mamy sprawdzony skład bez zagęszczaczy 😉
Ja właśnie robię, w wersji dwukolorowej z kakao. Już doczekać sie nie mogę ☺