Pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym to znakomita propozycja dla amatorów ryb oraz zdrowego stylu życia. Pamiętajmy, że ryby są źródłem łatwo przyswajalnego i wysokowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Poza walorami zdrowotnymi oczywiście wyśmienicie smakują. I tak pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym to jedno z moich ulubionych dań, które przyrządza się w zaledwie kilka minut. Świeży opiekany w całości pstrąg faszerowany esencjonalnymi ziołami, czosnkiem i cytryną dają w efekcie pyszne, delikatne i aromatyczne mięso ryby.
Składniki – pstrąg z grilla z masłem czosnkowo-ziołowym:
- 300 g świeżego pstrąga w całości (wypatroszonego)
- 150 g cytryny (1 sztuka)
- świeży koper
- świeża natka pietruszki
- świeży tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 40 g miękkiego masła lub masła klarowanego
- 10 ml oliwy extra virgin
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Wypatroszonego pstrąga umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie wewnątrz oraz na zewnątrz skropić cytryną, natrzeć solą i oprószyć pieprzem. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Miękkie masło rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę, koperek i tymianek. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
W miejscu rozcięcia umieścić plastry cytryny, masło oraz kilka gałązek koperku, pietruszki i tymianku. Tak nafaszerowanego pstrąga spryskać z wierzchu oliwą.
Rybę polecam przygotowywać kilka godzin wcześniej, aby przed grillowaniem w lodówce przeszła aromatem ziół i przypraw.
My korzystamy z grilla gazowego Broil King i z jego użyciem jest ten przepis. Grilla należy rozgrzać do temperatury 200°C a następnie ustawić palniki na medium-low. My używamy specjalnego koszyczka do grillowania ryb, dzięki czemu odwracanie ryby na drugą stronę jest dużo łatwiejsze i mamy pewność, że się ona nie rozpadnie. Jeśli układacie rybę bezpośrednio na ruszcie to pamiętajcie i o jego posmarowaniu oliwą.
Pstrąga należy grillować przez 20 minut, czyli po 10 minut z każdej strony. Oczywiście czas pieczenia zależy od wagi i wielkości ryby a także temperatury, dlatego warto używać termometru, który powinien wskazywać 63°C. Dzięki temu mamy pewność, że pstrąg jest gotowy i wilgotny a nie wysuszony zbyt długim pieczeniem.
Pstrąga z grilla z masłem czosnkowy-ziołowym polecam serwować z mixem sałat oraz świeżymi, grillowanymi lub gotowanymi warzywami.
A tutaj przypominam przepis na równie pysznego pstrąga w rozmarynie, którego przygotujecie w piekarniku.
Makro całości (bez cytryny i surówki z warzyw): 370 g, 867 kcal, B 56 g, T 69 g, W 6 g. W 100 g: 234 kcal, B 15 g, T 19 g, W 2 g.
Dodaj komentarz