Potrawka z mięsa z rosołu to kolejny przepis na wykorzystanie pozostających po ugotowaniu składników. A że rosół gotuję dość często jako bazę do różnego rodzaju zup, gdzie nie zawsze wykorzystuję mięso to i powstają przy okazji inne pyszne dania. Znacie już pastę kanapkową a tym razem szybka, prosta i smaczna potrawka z mięsa z rosołu oraz warzyw. Znakomicie komponuje się z ryżem z kalafiora, keto kopytkami czy gotowym makaronem konjac bez węgli.
Składniki – potrawka z mięsa z rosołu:
- mięso z rosołu ( u mnie z przepisu na rosół drobiowy z dodatkiem wołowiny: kura wiejska 500 g, szyja indycza 500 g, skrzydło indycze 400 g, wołowina z kością – 500 g.
- 100 ml rosołu
- 50 g smalcu z gęsi
- 60 g cebuli
- 60 g papryki czerwonej
- 60 g papryki żółtej
- 60 g papryki zielonej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta mielonej papryki słodkiej
- szczypta mielonej papryki ostrej
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny świeżo mielony
1 listek laurowy - 2 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
Mięso z rosołu wystudzić a następnie oddzielić dokładnie od kości o pokroić drobno.
Rosół podgrzać z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka a następnie podsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
Dodać obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Do zeszklonej cebuli dodać mięso i podsmażyć przez ok 5 minut.
Paprykę umyć, wydrążyć z pestek i pokroić w kostkę.
Zawartość patelni wrzucić do garnka z rosołem, dodać pokrojoną paprykę, przyprawić do smaku i dusić na malutkim ogniu aż papryka będzie miękka ale nie dopuścić by się rozpadła.
Gotową potrawkę można podawać z różnego rodzaju dodatkami jak ryż z kalafiora, spaghetti z cukinii, keto kopytka, makaronem konjac itp. Makro i tłuszcz można podbijać tłuszczem dodanym do gotowej potrawy na talerzu dolewając np. oleju MCT, oliwy z oliwek, oleju lnianego, z ogórecznika itp.
Smacznego!
—
BTW całości: 2393 g, 4040 kcal, B 378 g, T 249 g, W 15 g. W 100 g: 169 kcal, B 16 g, T 10 g, W 1 g.
Ola ja kupiłam makaron shirataki zero wegli. Ale naprawdze ma dziwny zapach a wogle nie smakuje… wydałam odrazu 120zł za 12 paczek. Ale jak mi nie smakuje… umiem się przyzwyczaic do jedzenia czegoś często ale warto jesc taki makaron? Czy lepiej zrezygnować.
Nic na siłę i oczywiście nie ma obowiązku jedzenia tego rodzaju makaronu 😉 Mogę tylko poradzić by serwować go z gulaszem, makaronem czy w zupie, gdzie przejmuje smak potrawy bo on sam w zasadzie jest bez smaku i jedynie ta zalewa ma taki zapach a po wypłukaniu już go nie czuć.
I jeszcze pytanie nie wiedziałam na jakiej witrynie się spytać 🙂 większości mięs nie lubię będę w tym szczera.
Jedynie lubie łopatkę mieloną, kurczaka oraz łososia.
Na keto zamierzam jedzenia 3 posiłków dziennie gdzie mięso mielone się znajduje w każdym posiłku ze 100gramow.
ale bym chciała na zmianę.
Ile razy warto jesc łososia i kurczaka w tygodniu? Łosoś 3 a kurczak 2? Czy lepiej nie jesc za dużo mielonego i wymienić na jakieś inne mięso czy jest dobrze?
Polecam zróżnicowaną dietę z różnego rodzaju mięsem ne tylko wieprzowina i kurczak czy łosoś, które są na ogół hodowlane. Warto sięgać też po wołowinę, dziczyznę, inne tłuste ryby, podroby, owoce morza.
Problemem jest to jak mówiłam. Brzydzę się innymi rodzajami mięsa i nie potrafię zjeść… 4 razy coś innego próbowałam ale nie potrafiłam taaak się brzydzę 🙁 jedynie bym jadła mielone łosoś i kurczak. Tylko ze nie wiem Ike razy na zmianę. Jem w całym tygodniu 21 posiłków gdzie 2x kurczak 3x wołowina i 16x łopatka mielona. Tylko nie wiem czy to za dużo. Na jakiś strachach czytałam ze łosoś min. 3 razy nie więcej. Ale keto się różni i nie wiem na ile posiłków najlepiej podzielić to mięso
Bardzo mi zależy na odpowiedzi 🙂 pozdrawiam x
O jaką odpowiedź chodzi? 😉
Kiepsko wygląda taki jadłospis i zastanowiłabym się nad sensem tak monotonnej diety wbrew sobie. Pamiętaj, że to ma być styl życia i sprawiać Ci przyjemność a nie męczyć.
A Wiec chodzi mi o to czy jesc te 3 rodzaje mięsa po równo czy jakieś mieso jesc więcej? Z tych wymienionych kurczak, łosoś i łopatka mielona 🙂 lub nie ma znaczenia? Przepraszam za takie dziwne pytania 🙂
Według mnie to i tak za małe urozmaicenie i jeszcze znak zapytania o jakość i źródło pochodzenia łososia i kurczaka.
Częstym pytaniem jest , co zrobić z mięsem z rosołu. Ja nie mam takiego problemu , oto mój przepis na ketozupę rosołową; korpus z ekokaczki , korpus z zagrodowego kurczaka, skrzydła i szyja z indyka (jak najtłuściejsze)kawałeczek tłustego taniego szpondru wołowego + wiązkę warzyw rosołowych + przyprawy + 4 litry dobrej wody, gotuje im dlużej tym lepiej, min 3 godz ; przecedzam , mieso obieram, do wywaru wlewam rozbełtane 10 jajek( lane kluski bez maki), po zagotowaniu dodaje z warzyw tylko posiekaną marchewkę i dużo swieżej zielonej pietruszki, dosalam i często dokładam 1 łyzeczkę kurkumy, a ze lubie bardzo tłuste, to i czasem ! łyżke oleju kokosowego, albo smalcu gęsiego ; wychodzi super pożywne jednogarnkowe ketodanie , mozna poporcjować i zamrozić , smakuje również gościom ” normalnojadom”
Ciekawe pytanie które pani na powyżej zadała. Co do mnie… jem każde mięso, ale jaki stosunek by powinien być między każdym rodzajem mięsa? Po równo i warto jeść „te jakieś mieso” trochę więcej?
Zależy jakie jest nasze zapotrzebowanie i tak osoby z niedoborami żelaza jedzą więcej podrobów, z kolei te z dną moczanową w ogóle ich unikają. Kolejna kwestią jest pochodzenie mięsa bo ja wiadomo kurczak i wieprzowina to dzisiaj mięsa hodowlane na dużą skalę i niestety różna bywa ich jakość. Dlatego warto włączać również wołowinę, dziczyznę, ryby, owoce morza itp.