Witaj na moim blogu!

POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

4.1/5 - (11 ocen)
policzki wołowe z warzywami z wolnowaru

Oto jedno z moich ulubionych dań – policzki wołowe z warzywami z wolnowaru. Policzki to bardzo delikatna część wołowiny z niezwykle miękkim mięsem o charakterystycznym smaku i zapachu.  W połączeniu z przeróżnymi dodatkami powstają z nich całkiem nowe odsłony tego dania. Nadają się idealnie do przygotowania w wolnowarze, ale i w tradycyjny sposób długo duszone na malutkim ogniu.

Składniki- policzki wołowe z warzywami z wolnowaru:

Mięso umyć i osuszyć  papierowym ręcznikiem a następnie przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozpuścić masło klarowane i podsmażyć z każdej strony kawałki mięsa do momentu aż nabiorą brązowego koloru. Obsmażone kawałki mięsa odłożyć do innego naczynia pozostawiając na patelni tłuszcz.

Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie zeszklić z wyciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni z tłuszczem.

Cukinię umyć dokładnie w ciepłej wodzie, osuszyć a następnie pokroić na grubsze plastry.

Pietruszkę i marchewkę obrać i przekroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe żeby nie rozpadły się podczas gotowania i łatwo było je wyjąć z sosu.

Na dnie misy wolnowaru ułożyć cukinię, ziele angielskie i liście laurowe a na nich mięso.

Na patelni podgrzać przecier pomidorowy dodając sól i pieprz. Gotować przez chwilę by nieco odparować wodę.

Gorący przecier wylać na mięso w wolnowarze i gotować w trybie LOW przez 8 godzin lub HIGH 5-6 godzin.

Policzki wołowe z warzywami z wolnowaru znakomicie znakomicie komponują się z keto kopytkami, plackami z cukinii lub kalafiora a także jako samodzielne danie.

Jako, że policzki wołowe z warzywami z wolnowaru to danie z niską zawartością tłuszczu będzie idealne dla osób na redukcji a ewentualnie dla podbicia makro można dodać tłuszczu na talerzu żeby uzyskać pożądane proporcje BTW.

BTW całości: 2612 g, 2578 kcal, B 371 g, T 95 g, W 60 g. W 100 g: 99 kcal, B 14 g, T 4 g, W 2 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *