Oto jedno z moich ulubionych dań – policzki wołowe z warzywami z wolnowaru. Policzki to bardzo delikatna część wołowiny z niezwykle miękkim mięsem o charakterystycznym smaku i zapachu. W połączeniu z przeróżnymi dodatkami powstają z nich całkiem nowe odsłony tego dania. Nadają się idealnie do przygotowania w wolnowarze, ale i w tradycyjny sposób długo duszone na malutkim ogniu.
Składniki- policzki wołowe z warzywami z wolnowaru:
- 1,5 kg policzków wołowych
- 50 g marchewki
- 50 g korzenia pietruszki
- 300 g cukinii
- 150 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego BIO
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 50 g masła klarowanego
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło klarowane i podsmażyć z każdej strony kawałki mięsa do momentu aż nabiorą brązowego koloru. Obsmażone kawałki mięsa odłożyć do innego naczynia pozostawiając na patelni tłuszcz.
Cebulę obrać i pokroić w piórka a następnie zeszklić z wyciśniętym przez praskę czosnkiem na patelni z tłuszczem.
Cukinię umyć dokładnie w ciepłej wodzie, osuszyć a następnie pokroić na grubsze plastry.
Pietruszkę i marchewkę obrać i przekroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe żeby nie rozpadły się podczas gotowania i łatwo było je wyjąć z sosu.
Na dnie misy wolnowaru ułożyć cukinię, ziele angielskie i liście laurowe a na nich mięso.
Na patelni podgrzać przecier pomidorowy dodając sól i pieprz. Gotować przez chwilę by nieco odparować wodę.
Gorący przecier wylać na mięso w wolnowarze i gotować w trybie LOW przez 8 godzin lub HIGH 5-6 godzin.
Policzki wołowe z warzywami z wolnowaru znakomicie znakomicie komponują się z keto kopytkami, plackami z cukinii lub kalafiora a także jako samodzielne danie.
Jako, że policzki wołowe z warzywami z wolnowaru to danie z niską zawartością tłuszczu będzie idealne dla osób na redukcji a ewentualnie dla podbicia makro można dodać tłuszczu na talerzu żeby uzyskać pożądane proporcje BTW.
—
BTW całości: 2612 g, 2578 kcal, B 371 g, T 95 g, W 60 g. W 100 g: 99 kcal, B 14 g, T 4 g, W 2 g.
Dodaj komentarz