Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru to kolejne banalne w przygotowaniu i fenomenalne w smaku danie z użyciem tego urządzenia! Do tej pory polędwiczki smażyłam na patelni i dzieliłam się z Wami przepisem. Jednak odkąd mam wolnowar to coraz więcej potraw ląduje w jego misie a ja oszczędzam czas gdy posiłki same się gotują. Wybrałam najbardziej leniwą wersję na to danie, czyli surowe mięso bez jakiegokolwiek wstępnego podsmażania czy marynowania po prostu włożyłam do misy. Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe z wolnowaru są soczyste, miękkie i przede wszystkim proste w wykonaniu. Jednym słowem rewelacyjne! Doskonale komponują się z młodą kapustą z koperkiem. Świetnie sprawdzą się też z innymi warzywami, które można dołożyć do misy: cukinia, brokuł, kalafior, szparagi, fasolka szparagowa, papryka itp. Idealne zarówno na adaptacji, jak i redukcji czy utrzymaniu wagi. Wystarczy tylko odpowiednia ilość dodanego do dania tłuszczu by uzyskać odpowiednie makro.

Składniki – polędwiczki wieprzowe z wolnowaru:
- 1,5 kg polędwiczek wieprzowych
- 150 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 100 g musztardy bez cukru
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- opcjonalnie 15 g słodzika np. ksylitol, erytrytol, (albo naturalnego miodu – to bardzo małe ilości węglowodanów na całe takie danie i należy je po prostu wliczyć do makro)
Polędwicę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z błonek i pokroić na grubsze plastry ok 5 cm.
Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
W miseczce wymieszać sos sojowy, obrany i wyciśnięty czosnek, oliwę, musztardę, majeranek i opcjonalnie słodzik lub miód.
Na dnie misy wyłożyć cebulę, listki laurowe i ziele angielskie.
Na cebuli ułożyć ciasno mięso a całość zalać przygotowanym sosom.
Mięso gotować przez 7 godzin na opcji low lub przez 3 godziny na high.
Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru podawać z powstałym sosem oraz warzywami, które można z cebulą wyłożyć na dnie misy.
Makro tego dania zależy od ilości dodanego tłuszczu, dzięki czemu nadaje się zarówno na adaptację, gdzie należy dołożyć go więcej, jak i na redukcję, gdzie jest go już znacznie mniej.
BTW całości (z erytrolem): 1825 g, 2285 kcal, B 325 g, T 86 g, W 20 g.
W 100 g: 125 kcal, B 18 g, T 5 g, W 1 g.
*Makro potrawy liczone z surowych składników bez uwzględnienia obróbki cieplnej, ubytku/wydzielania wody itd.
Witam,
Zrobilam to wg. przepisu. Moja polędwica wyszła sucha i twarda jak wiór . Do tej pory , polędwice zawsze podawałam krótkiej obróbce. Był miękka i soczysta. Ta z wolnowaru pójdzie do kosza , jest k twarda i sucha 🙁