Niesamowicie prosty przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Miękkie, delikatne i soczyste mięso oraz kremowy sos śmietanowo-chrzanowy. Doskonała propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale i na codzienny obiad dla całej rodziny. To szybkie i łatwe do przygotowania danie dzięki wyższej zawartości białka sprawdzi się idealnie na redukcji, a po zwiększeniu puli tłuszczu także na adaptacji.
Składniki – polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
- 500 g polędwicy wieprzowej
- sól kłodawska, pieprz czarny
- 25 g oliwy z oliwek
- 150 ml gorącej wody
- 70 g chrzanu tartego
- 250 g śmietany 30%
- 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, suszony tymianek i oregano
Przygotowanie
Mięso oraz śmietanę wyjąć z lodówki 30-45 minut wcześniej.
Polędwiczkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na plastry o grubości ok, 1,5 cm.
Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć polędwiczki z obu stron na lekko złoty kolor.
Następnie wlać gorącą wodę, dodać ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, suszony tymianek i rozmaryn.
Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Następnie w miseczce przygotować sos, mieszając śmietanę z tartym chrzanem.
Gotowy sos dodać do mięsa, wymieszać i zagotować.
Następnie zmniejszyć moc palnika i dalej gotować, aż woda odparuje i sos lekko zgęstnieje.
Podawać z gotowanymi lub surowymi warzywami typu brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, szparagi, cukinia, mix sałat, pomidor, papryka, ogórek itp.
Polecam także inne inspiracje na keto posiłki wielkanocne.
—
BTW całości: 995 g, 1519 kcal, B 107 g, T 109 g, W 21 g.
Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 380 kcal, B 27 g, T 27 g, W 5 g.
Bardzo szybki w przygotowaniu i przesmaczny sosik. Pozdrawiam i dziękuje za przepis!