Witaj na moim blogu!

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE CHRZANOWYM (keto, redukcja)

4.1/5 - (16 ocen)

Niesamowicie prosty przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym. Miękkie, delikatne i soczyste mięso oraz kremowy sos śmietanowo-chrzanowy. Doskonała propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale i na codzienny obiad dla całej rodziny. To szybkie i łatwe do przygotowania danie dzięki wyższej zawartości białka sprawdzi się idealnie na redukcji, a po zwiększeniu puli tłuszczu także na adaptacji.

Składniki – polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Przygotowanie

Mięso oraz śmietanę wyjąć z lodówki 30-45 minut wcześniej.

Polędwiczkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na plastry o grubości ok, 1,5 cm.

Mięso oprószyć solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć polędwiczki z obu stron na lekko złoty kolor.

Następnie wlać gorącą wodę, dodać ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, suszony tymianek i rozmaryn.

Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Następnie w miseczce przygotować sos, mieszając śmietanę z tartym chrzanem.

Gotowy sos dodać do mięsa, wymieszać i zagotować.

Następnie zmniejszyć moc palnika i dalej gotować, aż woda odparuje i sos lekko zgęstnieje.

Podawać z gotowanymi lub surowymi warzywami typu brokuł, kalafior, fasolka szparagowa, szparagi, cukinia, mix sałat, pomidor, papryka, ogórek itp.

Polecam także inne inspiracje na keto posiłki wielkanocne.

BTW całości: 995 g, 1519 kcal, B 107 g, T 109 g, W 21 g.

Dzieląc na 4 równe porcje, w jednej: 380 kcal, B 27 g, T 27 g, W 5 g.

Jeden Komentarz

Robert

Bardzo szybki w przygotowaniu i przesmaczny sosik. Pozdrawiam i dziękuje za przepis!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *