Pyszne bezglutenowe i niskowęglowodanowe placuszki, które przygotujesz z zaledwie 3 składników w 5-10 minut. Można podawać w wersji wytrawnej jako dodatek do warzyw, kiełbaski itp. albo jako samodzielny posiłek posypane płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi z owocami.
Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałe jako posiłek do pudełka na wynos 😉
Składniki na ok 12 sztuk małych placuszków:
- 120 g sera białego tłustego
- 2 jajka
- Cynamon, wanilia – co kto lubi 😉
- Opcjonalnie można dodać odrobinę „cukru” – ksylitol itp. ale nie ma takiej potrzeby jeśli nie chcemy cukru z rana a przy LCHF im mniej cukru, tym lepiej 😉
Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć na oleju kokosowym z jednej strony pod przykryciem a z drugiej odkryte.
Osoby uważające na węglowodany muszą pamiętać że owoce to fruktoza i powinny sięgać po te niskowęglowodanowe 😉
SMACZNEGO! 😉
BTW całości: 37g białka, 23,6g tłuszczu i 5,5g węgli. Całość starcza na około 12 szt. BTW 1szt 3g/2g/0,5g. Dodatkowo należy doliczyć tłuszcz zużyty do smażenia oraz wszelkie dodatki typu bita śmietana, masło, owoce, dżem itp.
o Nasze jutrzejsze sniadanie;)))
Polecam i życzę smacznego! 🙂
odzyskałam wiarę dzięki tym przepisom 🙂
wielkie dzięki!!!
będę miała co jeść!! 😛
Super stronka ! dzieki za przepisy
„Osoby uważające na węglowodany muszą pamiętać że owoce to fruktoza i powinny sięgać po te niskowęglowodanowe”. Owoce to fruktoza i glukoza. Fruktoza nie występuje w naturze samoistnie. W postaci samodzielnej występuje tylko jako fruktoza krystaliczna dodawana w postaci syntetycznej do rafinowanej żywności. Pdr
Oczywiście masz racje. To był taki skrót myślowy i chodziło o to że wszyscy kojarzą owoce z fruktozą czyli takim zdrowym cukrem, który w zasadzie działa tak samo jak glukoza.
Ile kcal maja placuszki?
jak placki to tylko z mąką ,te zrobiłam wedle przepisu i powstała jedna wielka papka nie do zjedzenia.
Widać coś poszło nie tak 😉 Moje oraz wielu osób na LCHF wychodzą idealne 😉
Nie wiem jakim cudem z jajka i twarogu tłustego mogą powstać takie placuszki, działałam wedle przepisu i się nie sprawdził.
Coś musiało pójść nie tak bo jak widać u mnie powstają i u innych również 😉
Jaki ser tutaj trzeba dodać?
Twaróg tłusty lub półtłusty ale nie mielony.
Ola, wyszły super, dzięki! Trzeba tylko pamiętać że muszą być malutkie – tak na jedną łyżkę – wtedy lepiej się smażą i obracają na patelni na drugą stronę.