Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

PLACUSZKI TWAROGOWE (bezglutenowe i niskowęglowodanowe)

Pyszne bezglutenowe i niskowęglowodanowe placuszki, które przygotujesz z zaledwie 3 składników w 5-10 minut. Można podawać w wersji wytrawnej jako dodatek do warzyw, kiełbaski itp. albo jako samodzielny posiłek posypane płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi z owocami.

Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałe jako posiłek do pudełka na wynos 😉

Składniki na ok 12 sztuk małych placuszków:

  • 120 g sera białego tłustego
  • 2 jajka
  • Cynamon, wanilia – co kto lubi 😉
  • Opcjonalnie można dodać odrobinę „cukru” – ksylitol itp. ale nie ma takiej potrzeby jeśli nie chcemy cukru z rana a przy LCHF im mniej cukru, tym lepiej 😉

Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć na oleju kokosowym z jednej strony pod przykryciem a z drugiej odkryte.

Osoby uważające na węglowodany muszą pamiętać że owoce to fruktoza i powinny sięgać po te niskowęglowodanowe 😉

SMACZNEGO! 😉

20151107_080735BTW całości: 37g białka, 23,6g tłuszczu i 5,5g węgli. Całość starcza na około 12 szt. BTW 1szt 3g/2g/0,5g. Dodatkowo należy doliczyc tłuszcz zuyty do smażenia oraz wszelkie dodatki typu bita śmietana, masło, owoce, dżem itp.

 

 

14 komentarzy

3qm

„Osoby uważające na węglowodany muszą pamiętać że owoce to fruktoza i powinny sięgać po te niskowęglowodanowe”. Owoce to fruktoza i glukoza. Fruktoza nie występuje w naturze samoistnie. W postaci samodzielnej występuje tylko jako fruktoza krystaliczna dodawana w postaci syntetycznej do rafinowanej żywności. Pdr

Odpowiedz
Ola

Oczywiście masz racje. To był taki skrót myślowy i chodziło o to że wszyscy kojarzą owoce z fruktozą czyli takim zdrowym cukrem, który w zasadzie działa tak samo jak glukoza.

Odpowiedz
Matylda

Nie wiem jakim cudem z jajka i twarogu tłustego mogą powstać takie placuszki, działałam wedle przepisu i się nie sprawdził.

Odpowiedz
Sylwia

Ola, wyszły super, dzięki! Trzeba tylko pamiętać że muszą być malutkie – tak na jedną łyżkę – wtedy lepiej się smażą i obracają na patelni na drugą stronę.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *