Witaj na moim blogu!

PLACUSZKI TWAROGOWE (bezglutenowe i niskowęglowodanowe)

4.1/5 - (21 ocen)

Pyszne bezglutenowe i niskowęglowodanowe placuszki, które przygotujesz z zaledwie 3 składników w 5-10 minut. Można podawać w wersji wytrawnej jako dodatek do warzyw, kiełbaski itp. albo jako samodzielny posiłek posypane płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi z owocami.

Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałe jako posiłek do pudełka na wynos 😉

Składniki na ok 12 sztuk małych placuszków:

  • 120 g sera białego tłustego
  • 2 jajka
  • Cynamon, wanilia – co kto lubi 😉
  • Opcjonalnie można dodać odrobinę „cukru” – ksylitol itp. ale nie ma takiej potrzeby jeśli nie chcemy cukru z rana a przy LCHF im mniej cukru, tym lepiej 😉

Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć na oleju kokosowym z jednej strony pod przykryciem a z drugiej odkryte.

Osoby uważające na węglowodany muszą pamiętać że owoce to fruktoza i powinny sięgać po te niskowęglowodanowe 😉

SMACZNEGO! 😉

20151107_080735BTW całości: 37g białka, 23,6g tłuszczu i 5,5g węgli. Całość starcza na około 12 szt. BTW 1szt 3g/2g/0,5g. Dodatkowo należy doliczyć tłuszcz zużyty do smażenia oraz wszelkie dodatki typu bita śmietana, masło, owoce, dżem itp.

16 komentarzy

Ola

Są podane wartości dla całości oraz przykładowo zakładając, że zrobimy 12 równych sztuk, to także dla jednej takiej sztuki.

Odpowiedz
3qm

„Osoby uważające na węglowodany muszą pamiętać że owoce to fruktoza i powinny sięgać po te niskowęglowodanowe”. Owoce to fruktoza i glukoza. Fruktoza nie występuje w naturze samoistnie. W postaci samodzielnej występuje tylko jako fruktoza krystaliczna dodawana w postaci syntetycznej do rafinowanej żywności. Pdr

Odpowiedz
Ola

Oczywiście masz racje. To był taki skrót myślowy i chodziło o to że wszyscy kojarzą owoce z fruktozą czyli takim zdrowym cukrem, który w zasadzie działa tak samo jak glukoza.

Odpowiedz
c

jak placki to tylko z mąką ,te zrobiłam wedle przepisu i powstała jedna wielka papka nie do zjedzenia.

Odpowiedz
Matylda

Nie wiem jakim cudem z jajka i twarogu tłustego mogą powstać takie placuszki, działałam wedle przepisu i się nie sprawdził.

Odpowiedz
Sylwia

Ola, wyszły super, dzięki! Trzeba tylko pamiętać że muszą być malutkie – tak na jedną łyżkę – wtedy lepiej się smażą i obracają na patelni na drugą stronę.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *