Witaj na moim blogu!

PLACKI Z JABŁKAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

4/5 - (48 ocen)

Placki z jabłkami – jak większość tego typu przepisów – powstały na prośbę mojej córki jako zamiennik na te przygotowywane przez jej babcię z mąką i cukrem. U mnie natomiast w wersji LCHF, bez glutenu i laktozy.  Zawsze gdy je przygotowuję po całym domu roznosi się uwielbiany przez nas cudowny zapach szarlotki. Miękkie, puszyste, wilgotne znikają w ekspresowym tempie. Jeśli lubicie tego typu posiłki to spróbujcie także racuszków bez laktozy oraz racuchów, jeśli nie unikacie nabiału.

placki z jabłkami

Składniki – placki z jabłkami (ok 20 sztuk):

Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietanką lub śmietaną w wersji z laktozą .

Dodać mąkę kokosową i dokładnie wymieszać na gładką masę.

Jabłka obrać wydrążyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Starte jabłka delikatnie wymieszać z ciastem kokosowym.

Dodać wanilię, cynamon i opcjonalnie słodzik. Całość wymieszać.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli a następnie delikatnie połączyć obydwie masy.

Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (masło klarowane/olej kokosowy).

Po usmażeniu na gorących plackach można położyć dodatkową porcję tłuszczu aby podbić makro.

Gotowe placki można posypać zmielonym na puder słodzikiem z dodatkiem cynamonu lub samym albo wiórkami kokosowymi.

Placki z jabłkami doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, więc świetnie sprawdzają się także na wynos do pudełka.

BTW całości bez słodzików z jabłkami: 425 g, 597 kcal, B 38 g, T 39 g, W 16 g. W 100 g: 140 kcal, B 9 g, T 9 g, W 4 g.

32 komentarze

Michał

Jak sie ma ilość węglowodanow w takiej mące kokosowej? Powinno sie zwracać uwagę tylko na cukier? Bo wg opakowania ma węgli od groma.

Odpowiedz
Anita

Jak dla mnie bomba!
Na początku myślałam, że masa będzie… zbyt rzadka, ale finalnie wyszło super! ♡
Dziękuję!

Odpowiedz
Kasia

Ile placków wychodzi z tej porcji? Dla 3 osób muszę chyba zrobić z dwóch porcji 😉

Odpowiedz
ewel

Bardzo smaczne. Mi wyszło tylko 8 sztuk. Za duże? Rozpływały się przy przeprawacaniu, ale przewracalam jeszcze raz i dosmazalam.

Odpowiedz
Maria Magdalena

Całkiem okej, ale przypominają mi raczej zwykłe pankejki niż takie typowe racuchy. Smażyłam na średnim ogniu, inaczej szybko się przypalały. Nie wyczuwałam smaku jabłek po przygotowaniu. Z przepisu wychodzi mi 12 małych sztuk. Nie wyszły takie puszyste jak na zdjęciu, pewnie jeszcze trzeba się podszkolić w mniej tradycyjnym gotowaniu bez mąki pszennej. Fajna, łatwa w przygotowaniu alternatywa gdy ma się ochotę na posiłek na słodko.

Odpowiedz
Sylwia

Czesc, gdzieś już pytałam się o cukier kokosowy i nie wiem pod którym postem. Proszę napisz czy przy tłuszczowej można go bezkarnie używać?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *