Placki z jabłkami – jak większość tego typu przepisów – powstały na prośbę mojej córki jako zamiennik na te przygotowywane przez jej babcię z mąką i cukrem. U mnie natomiast w wersji LCHF, bez glutenu i laktozy. Zawsze gdy je przygotowuję po całym domu roznosi się uwielbiany przez nas cudowny zapach szarlotki. Miękkie, puszyste, wilgotne znikają w ekspresowym tempie. Jeśli lubicie tego typu posiłki to spróbujcie także racuszków bez laktozy oraz racuchów, jeśli nie unikacie nabiału.
Składniki – placki z jabłkami (ok 20 sztuk):
- 4 jajka
- szczypta soli do ubijania białek
- 60 g śmietanki kokosowej (w wersji z nabiałem można użyć 60 g śmietany 30%)
- 25 g mąki kokosowej
- szczypta wanilii
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku – wliczyć do makro (u mnie bez jakichkolwiek słodzików)
- tłuszcz do smażenia ( u mnie ok 50 g masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego)
- 100 g startego kwaśnego jabłka
Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietanką lub śmietaną w wersji z laktozą .
Dodać mąkę kokosową i dokładnie wymieszać na gładką masę.
Jabłka obrać wydrążyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Starte jabłka delikatnie wymieszać z ciastem kokosowym.
Dodać wanilię, cynamon i opcjonalnie słodzik. Całość wymieszać.
W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli a następnie delikatnie połączyć obydwie masy.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (masło klarowane/olej kokosowy).
Po usmażeniu na gorących plackach można położyć dodatkową porcję tłuszczu aby podbić makro.
Gotowe placki można posypać zmielonym na puder słodzikiem z dodatkiem cynamonu lub samym albo wiórkami kokosowymi.
Placki z jabłkami doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, więc świetnie sprawdzają się także na wynos do pudełka.
—
BTW całości bez słodzików z jabłkami: 425 g, 597 kcal, B 38 g, T 39 g, W 16 g. W 100 g: 140 kcal, B 9 g, T 9 g, W 4 g.
dzieki :),a na jakim ogniu smazyc i czy pod przykryciem ?
Ogień większy i bez przykrycia.
Tej mąki na pewno tylko 25 gramów????
Na 100% 😉
Jak sie ma ilość węglowodanow w takiej mące kokosowej? Powinno sie zwracać uwagę tylko na cukier? Bo wg opakowania ma węgli od groma.
Patrzymy na cukier 😉
pyszne, nie rozwalają się na patelni i ten zapach mmmmm
Genialny smak! Aż mi się dzieciństwo przypomniało
Cieszę się, ze smakują 🙂
Masa sucha, trudno z niej zrobić placki a i tak wszystkie się rozpadły na patelni. Przepis się nie sprawdził .
To kwestia mąki kokosowej i trzeba robić „na oko” żeby była odpowiednia konsystencja.
Jak dla mnie bomba!
Na początku myślałam, że masa będzie… zbyt rzadka, ale finalnie wyszło super! ♡
Dziękuję!
Cieszę się, że smakowało 🙂
No tak ale nie widzę ile trzeba użyć jabłek ?
Ok już widze
100 g jabłek
Ile takie placki wytrzymują?
Dłużej niż 2 dni nigdy nie stały bo szybko znikają 😉
super przepis, tego mi bylo trzeba!
xoxo https://www.wolfiepoli.com/
Cieszę się, że smakowało 🙂
Bardzo smaczne placuszki. Dziekuję
Cieszę się, że smakowały 🙂
Ile placków wychodzi z tej porcji? Dla 3 osób muszę chyba zrobić z dwóch porcji 😉
U mnie ok 15 sztuk wychodzi.
Zrobiłam z rabarbarem.Nie było kwaśnych jabłek Super
Z rabarbarem też super 🙂
Bardzo smaczne. Mi wyszło tylko 8 sztuk. Za duże? Rozpływały się przy przeprawacaniu, ale przewracalam jeszcze raz i dosmazalam.
Zapewne za duże i za grube i dlatego nie mogłaś przerzucić. Polecam robić mniejsze i cieńsze.
A jaką wanilię polecasz? Mam ostatnio problem ze znalezieniem czegoś konkretnego. Obecnie kupiłam takie sproszkowane laski wanilii https://vitline.pl/pl/products/wanilia-mielona-proszek-10-g-179.html
Kiedyś kupiłam wanilię w płynie dr Oetkera, ale była słaba. Moje dzieci uwielbiają placki. Połączenie kokosa i jabłek musi być obłędne.
Całkiem okej, ale przypominają mi raczej zwykłe pankejki niż takie typowe racuchy. Smażyłam na średnim ogniu, inaczej szybko się przypalały. Nie wyczuwałam smaku jabłek po przygotowaniu. Z przepisu wychodzi mi 12 małych sztuk. Nie wyszły takie puszyste jak na zdjęciu, pewnie jeszcze trzeba się podszkolić w mniej tradycyjnym gotowaniu bez mąki pszennej. Fajna, łatwa w przygotowaniu alternatywa gdy ma się ochotę na posiłek na słodko.
Czesc, gdzieś już pytałam się o cukier kokosowy i nie wiem pod którym postem. Proszę napisz czy przy tłuszczowej można go bezkarnie używać?
Super są te placki!