
Placki z cukinii i sera mozzarella są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego fantastycznie smakują. Doskonale zastąpią tradycyjne placki ziemniaczane, jeśli za takimi tęsknicie na keto. Są bardzo odżywcze i sycące a w zależności od użytych dodatków bardzo uniwersalne pod kątem preferencji smakowych oraz dietetycznie. Niewątpliwie sprawdzą się zarówno na adaptacji, jak i redukcji czy stabilizacji wagi. Natomiast dla osób unikających nabiału polecam przepis na placki z cukinii bez mąki.
Składniki – placki z cukinii i sera mozzarella
- 150 g cukinii
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 1 jajko
- 50 g sera mozzarella (twardy w kostce, nie z zalewy)
- 20 g tłuszczu do smażenia – masło klarowane, oliwa z oliwek
- 20 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- szczypiorek
Dodatki:
- 40 g jogurtu naturalnego skyr
- koperek
Przygotowanie
Cukinię umyć, poodcinać końce a następnie bez obierania zetrzeć na grubych oczkach tarki lub robota kuchennego.
Wyłożyć na sitko, posolić i odstawić na 15-20 minut.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Można użyć również ręczników papierowych. Im mniej wody, tym lepiej.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę a cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Koperek drobno posiekać.
Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie warzywa i ser połączyć, dodać jajka i przyprawy a następnie dokładnie wymieszać.
Smażyć małe i płaskie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu, tak by łatwo było je obracać na drugą stronę.
—
BTW całości z w/w dodatkami w postaci jogurtu skyr: 345 g, 489 kcal, B 27 g, T 37 g, W 11 g.
Czy można dodać trochę babki jajowatej lub mąki bambusowej?
Babka jajowata będzie OK.