Witaj na moim blogu!

PLACKI Z CUKINII BEZ MĄKI (keto, LCHF, plaeo, optymalne, bez glutenu, mąki i laktozy)

4.1/5 - (32 ocen)

Jedna z naszych ulubionych potraw z cukinii, czyli placki które z powodzeniem zastępują nam tradycyjne placki ziemniaczane. Na ogół podaję je na obiad z gulaszem węgierskim albo jako kolację lub przystawkę podczas spotkań z różnego rodzaju sosami np. z dipem czosnkowym i dużą ilością koperku 😉

Składniki na ok 10 sztuk:

Cukinię umyć, poodcinać końce a następnie bez obierania zetrzeć na grubych oczkach tarki lub robota kuchennego.

Wyłożyć na sitko, posolić i odstawić na 15-20 minut.

Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Można użyć również ręczników papierowych. Im mniej wody, tym lepiej.

Opcjonalnie można ciasto zagęścić za pomocą łupin babki jajowatej (1-2 łyżki) lub startego sera mozzarella (jeśli nie unikasz laktozy).

Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.

Koperek drobno posiekać.

Wszystkie warzywa połączyć, dodać jajka i przyprawy a następnie dokładnie wymieszać.

Smażyć małe i płaskie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego!

BTW całości bez łupin i mozzarelli: 820 g, 1046 kcal, B 6 g, W 34 g, T 101 g. W 100 g: 128 kcal, B 1 g, W 4 g, T 12 g. Makro należy podbić odpowiednimi dodatkami w postaci mięsnych gulaszy, ryb bądź dipów.

32 komentarze

Edyta

Nie wiem jak to robisz, że te placki Ci się nie rozwalają? Odciskam mocno wodę, dodaję jajka, i jeśli nie dodam odrobiny mąki – chociaż ostatnio i to nic nie dało – nie jestem w stanie przewrócić placków, rozłażą się na patelni.

Odpowiedz
Ola

Widocznie za mało odciśnięta albo za mało/za dużo jajek. Trzeba znaleźć odpowiednią konsystencję. Moje zawsze wychodzą ale robię je już na oko 😉

Odpowiedz
Monika

mam tak samo 🙁 dodałam nawet mąki lnianej, a i tak przy obracaniu rozwalają się 🙁 ale nie poddaję się i walczę dalej 🙂 może kiedyś wyjdą jak trzeba, następnym razem spróbuję zetrzeć na drobniejszych oczkach, może to coś pomoże 😉

Odpowiedz
Eliza

Polecam spróbować z jednym jajkiem lub dwoma, jeżeli nie wychodzą. Dodatkowo ja cukinie wyciskalam w rekach bo przez sitko to tak srednio.

Odpowiedz
Joanna

Fantastyczny przepis. Po przeczytaniu komentarzy miałam trochę obaw ale skupiłam się na wyciskaniu i wyszły idealne. Robiłam bez cebuli ze względu na alergię.

Odpowiedz
Lolo

Placki zaliczone-dla mnie pysznetrochę mi się rozwalaly ale myślę że z czasem nabiore wprawy w smażenia ich-dzięki Olu ☺

Odpowiedz
Monika

mi też się rozwalają… pomyślałam, że może dobrze by było je po prostu upiec 😀 następnym razem spróbuję 🙂

Odpowiedz
Ewa

Polecam przy formowaniu placuszków raz jeszcze odcisnąć je w ręcznik papierowy. Tak zrobiłam i super nic się nie rozwaliło. A przepis super.

Odpowiedz
Karolina

Mi też niestety się rozwaliły, mimo że robiłam dziesiątki razy w „zwykłej” wersji czyli nie Keto i zawsze wychodziły 🙁

Odpowiedz
Ola

Trzeba bardzo dobrze odsączyć cukinię ponieważ jest bez mąki, która wciąga płyn.

ahnieszka

Rewelacyjne ❤ wyszły mi dalo się smażyć, bez dodatku babki, za to dalam łyżkę mąki kokosowej dziękuję Ola za twoje przepisy, dzięki nim przekonałam się do keto

Odpowiedz
Xeniasta

Zastanawiam sie jak obliczylas makro bo mi wyszlo zupelnie inaczej po wprowadzeniu tych składników…gdzie liczysz makro?

Odpowiedz
Ola

Nie widzę żadnego błędu a liczę różnie tzn na stronie tabele-kalorii, w aplikacji lub w programie.

Odpowiedz
Xy

Jak wliczyć tłuszcz na którym smażymy?? Wiadomo że zawsze na patelni część zostaje i to co wrzucamy nie zostanie w 100% spożyte.
Ps. Czym można podciągnąć zawartość tłuszczu? Po świętach zacząłem próbę adaptacji, o ile z węglowodanami sobie radze to niestety białka wychodzi dość sporo a tłuszczu mało. (Wyliczyłem wszystko przy użyciu kalkulatora na tej stronie 🙂

Odpowiedz
Ola

Tłuszcz albo zlewasz, ważysz i odliczasz od makro całego posiłku albo dodajesz do gotowej potrawy i zjadasz i wliczasz do posiłku. Co do podbijania tłuszczu, to wybierasz jak najbardziej tłuste mięsa i ryby a resztę dolewasz do gotowej potrawy. Im mniej tłuszczu a więcej białka w danym produkcie, tym mniej możesz go zjeść wagowo a więcej tłuszczu musisz dolać.

Odpowiedz
Dorota

Olu…przepyszne:-P.
Dziękuję.
Może mini podpowiedź dla tych którym się rozpadają…starta cukinia na grubych oczkach i dużo smalcu do smażenia.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia

A ja mam pytanie -jaki jest skład? Wartości odżywczych -bo producenci nie podają w 100g ile to w,b,t Z góry dziękuje za odpowiedz

Odpowiedz
Wiolek

placki idealne, ja wcześniej dawałam trochę mąki kokosowej żeby były bardziej zwarte, ale dziś spróbuję bez 😀 a do placków mam zawsze mozzarelle bez laktozy firmy CASTELLI ( dostępna w carrefour), albo śmietanę oczywiście bez laktozy <3

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *