Witaj na moim blogu!

PIZZERINKI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja)

4.6/5 - (19 ocen)

Bezglutenowe pizzerinki z szynką i pieczarkami znakomicie sprawdzą się jako przekąski na różnego rodzaju imprezach. Doskonałe także na śniadanie, lunch lub jako przekąska o dowolnej porze dnia. Niewątpliwie jest to również świetny posiłek na wynos. Ich zaletą jest także łatwość i szybkość przygotowania. Puszyste ciasto chmurka pokryte własnoręcznie przyrządzonym sosem pomidorowo-ziołowym, do tego duża ilość dobrej jakości szynki, sera i pieczarek. Pizzerinki doskonale komponują się także z dipem czosnkowym bądź ketchupem. Oczywiście dodatki mogą być dowolne, ale należy pamiętać, by wliczyć je do makro posiłku. Jeśli lubicie tego typu przekąski to polecam także keto cebularze oraz chlebki z pieczarkami.

Składniki – pizzerinki z szynką i pieczarkami

Ciasto

Dodatki

Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek.

Twaróg, żółtka, babkę jajowatą oraz przyprawy wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera.

Można dodać także bezglutenowy proszek do pieczenia by pieczywo bardziej wyrosło.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę – test odwróconej miski.

Masę serową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wyłożyć jeden niezbyt gruby placek.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150° C a następnie piec ciasto przez około 15-20 minut góra-dół do uzyskania delikatnie złotego koloru.

W tym czasie przygotować dodatki. Wymieszać passatę pomidorową z przyprawami.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub użyć tartego. Oczyszczone pieczarki i szynkę pokroić na kawałki.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmarować je sosem pomidorowym i posypać odrobiną sera.

Następnie ułożyć szynkę oraz pieczarki a całość posypać resztą sera i ewentualnie przyprawami.

Ciasto z dodatkami piec przez około 10-15 minut góra-dół do rozpuszczenia sera obserwując by nie przypaliły się brzegi.

Gotowe ciasto pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorowego lub ketchupu.

BTW całości z w/w składników: 1080 g, 1552 kcal, B 136 g, T 98 g, W 24 g, w tym cukry 14 g.

Dzieląc na 15 równych części, w jednej porcji ok. 72 g, 103 kcal, B 9 g, T 7 g, W 2 g, w tym cukry 1 g.

7 komentarzy

Magda

Super przepis, szybki i prosty, a co najważniejsze pyszny. Byłam przekonana, że muszę się rozstać z pizzą a tu taka smaczna niespodzianka. Dziękuję

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *