Bezglutenowe pizzerinki z szynką i pieczarkami znakomicie sprawdzą się jako przekąski na różnego rodzaju imprezach. Doskonałe także na śniadanie, lunch lub jako przekąska o dowolnej porze dnia. Niewątpliwie jest to również świetny posiłek na wynos. Ich zaletą jest także łatwość i szybkość przygotowania. Puszyste ciasto chmurka pokryte własnoręcznie przyrządzonym sosem pomidorowo-ziołowym, do tego duża ilość dobrej jakości szynki, sera i pieczarek. Pizzerinki doskonale komponują się także z dipem czosnkowym bądź ketchupem. Oczywiście dodatki mogą być dowolne, ale należy pamiętać, by wliczyć je do makro posiłku. Jeśli lubicie tego typu przekąski to polecam także keto cebularze oraz chlebki z pieczarkami.
Składniki – pizzerinki z szynką i pieczarkami
Ciasto
- 6 jajek
- 200 g tłustego twarogu
- 10 g łupin/łuski babki jajowatej
- opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu – można pominąć, ponieważ placki świetnie rosną również bez spulchniacza
- sól kłodawska
- szczypta czosnku suszonego
- inne przyprawy
Dodatki
- 100 g pieczarek
- 150 g szynki wiejskiej
- 100 g sera żółtego
- 150 g passaty pomidorowej
- przyprawa prowansalska, suszone oregano i bazylia itp.
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek.
Twaróg, żółtka, babkę jajowatą oraz przyprawy wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera.
Można dodać także bezglutenowy proszek do pieczenia by pieczywo bardziej wyrosło.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę – test odwróconej miski.
Masę serową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wyłożyć jeden niezbyt gruby placek.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150° C a następnie piec ciasto przez około 15-20 minut góra-dół do uzyskania delikatnie złotego koloru.
W tym czasie przygotować dodatki. Wymieszać passatę pomidorową z przyprawami.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub użyć tartego. Oczyszczone pieczarki i szynkę pokroić na kawałki.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmarować je sosem pomidorowym i posypać odrobiną sera.
Następnie ułożyć szynkę oraz pieczarki a całość posypać resztą sera i ewentualnie przyprawami.
Ciasto z dodatkami piec przez około 10-15 minut góra-dół do rozpuszczenia sera obserwując by nie przypaliły się brzegi.
Gotowe ciasto pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorowego lub ketchupu.
—
BTW całości z w/w składników: 1080 g, 1552 kcal, B 136 g, T 98 g, W 24 g, w tym cukry 14 g.
Dzieląc na 15 równych części, w jednej porcji ok. 72 g, 103 kcal, B 9 g, T 7 g, W 2 g, w tym cukry 1 g.
Wszystkie Twoje przepisy są najlepsze
Bardzo mi miło, ze tak uważasz 🙂
Super przepis, szybki i prosty, a co najważniejsze pyszny. Byłam przekonana, że muszę się rozstać z pizzą a tu taka smaczna niespodzianka. Dziękuję
Czym zastapic babke jajowata ?
Mozna kombinować z błonnikiem bambusowym w odpowiedniej proporcji.
Można próbować z błonnikiem bambusowym w odpowiedniej proporcji.
Pyszna mi wyszła, dziękuje za przepis. Całej rodzinie smakowała.