Pizza z cukinii to kolejny przepis dla wielbicieli pizzy, którzy z różnych powodów muszą lub chcą zrezygnować z ciasta na bazie mąki. Taka warzywna pizza sprawdzi się zarówno u osób na dietach LCHF, jak i tych unikających glutenu. Spód do ciasta stanowi nieco zmodyfikowana rolada z cukinii. Makro samej cukinii podbijamy odpowiednimi dodatkami (ser, boczek, chorizo, szynka parmeńska, kurczak itd.) by uzyskać takie na jakim nam zależy.
Składniki – pizza z cukinii:
- 1000 g wydrążonej cukinii
- 3 jajka
- 200 g sera mozzarella lub żółtego dobrej jakości
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- inne ulubione zioła
Dodatki:
- 150 g sera mozzarella
- 120 g salami chorizo
- 120 g boczku
- 100 g przecieru pomidorowego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- inne ulubione zioła lub przyprawy
- świeża bazylia, rukola, roszponka
Cukinię umyć, osuszyć, rozkroić i wydrążyć pestki oraz gąbczasty miąższ. Pozostałą cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Można użyć robota wielofunkcyjnego z odpowiednią tarczą.
Startą cukinię umieścić na sitku i posolić żeby puściła sok.
Po ok 10 minutach dokładnie odcisnąć z wody.
Jajka roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu, koperku i ewentualnie innych przypraw.
Masę jajeczną dodać do cukinii.
Dosypać startą mozzarellę lub ser żółty i wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto nie może być zbyt grube aby dobrze się upiekło. U mnie ma grubość ok 1 cm.
Piec przez 15 minut w temperaturze 200° C (termoobieg) aż brzegi zarumienią się.
Ciasto przełożyć na drugą stronę a następnie przełożyć na drugą stronę przy pomocy papieru na którym się piekła wyłożyć na nowym papierze i piec przez kolejne 10 minut, obserwując by nie była zbyt spieczona.
Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki ;). U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami, boczek i pieczarki. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią.
Gotową pizzę piec przez kolejne 5 minut do momentu roztopienia się sera.
Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie.
Pizza z cukinii świetnie komponuje się z sosami np. czosnkowym czy pomidorowym a u mnie zawsze jest serwowana z zieleniną czyli rukolą, roszponką i bazylią.
Smacznego!
—
BTW samego spodu pizzy: całość: 1380 g, 966 kcal, B 77 g, T 59 g, W 41 g. W 100g: 70 kcal, B 6 g, T 4 g, W 3 g.
BTW całości z w/w dodatkami bez zieleniny: 1870 g, 2632 kcal, B 158 g, T 202 g, W 49 g. W 100 g: 140 kcal, B 8 g, T 11 g, W 3 g.
Uwielbiam takie pizze, ostatnio tez robilam taka pizze, sa przepyszne 😀
nareszcie nie bedzie mi brakować pizzy, tylko musze podbić tłuszcze , bo nie mogę schudnąc ani grama
Oczywiście makro podbijamy według potrzeb tłustymi dodatkami 😉
Ogólnie wszystko super, ale nie wiem czemu,ale wyszła mi lekko gorzkawa.. zastanawiam się co może być przyczyną..:(
To już wina raczej cukinii.
Przepyszna, dzieciaki uwielbiają. Dzięki
Cieszę się bardzo. Niech Wam idzie na zdrowie 🙂
Tego właśnie szukałam! Na pewno wypróbuję. Robiłam kiedyś podobną pizzę tylko zamiast cukinii w przepisie był kalafior, a ponieważ kalafiora toleruję jedynie w małych ilościach, ze smakiem zjadłam tylko malutki kawałek – następny już mi stawał w gardle. Twój przepis brzmi cudownie!
Takich warzywne pizze występują w wielu wariacjach od kalafiora, brokuła po cukinię czy dynię 😉 Częstuj się na zdrowie 🙂
Wyszła pyszna i dużo smaczniejsza, w porównaniu do innych warzywnych pizz 🙂
Cieszy mnie to bardzo 🙂 Niech idzie na zdrówko 🙂
To jest najlepsza pizza jaką jadłam ❤❤
Cieszy mnie to bardzo i dziękuję za podzielenie się opinią 🙂
A czy można zrobić taka pizzę w piekarniku gazowym? Czy Nie wyjdzie?
Myślę, ze spokojnie można tylko trzeba złapać odpowiednią temperatur jeśli taki piekarnik inaczej grzeje.
Rewelacja. Jestem pod wrażeniem! Dzięki za pomysł !
Polecam się 🙂
Olu , ta pizza to petarda , wczoraj zrobiłam po raz pierwszy . Jest mega . Dobrze że jest taki blog
Dziękuję i cieszę się bardzo że smakowała 🙂
pierwszy z Pani przepisów bardzo fajny dziękuję za inspiracje
Cieszę się, że smakuje i polecam się na przyszłość 🙂