Marzy Ci się domowa pizza na cienkim i chrupiącym cieście? Do tego niskowęglowodanowa i bezglutenowa? Absolutnie pizza serowo-łubinowa to coś czego koniecznie musisz spróbować! Z tego przepisu cieszą się z pewnością osoby, które podobnie jak ja nie używają do wypieków mąk orzechowych czy siemienia lnianego, a do tego zdecydowanie nie przepadają za smakiem kokosa w wytrawnych posiłkach. Niewątpliwie użyta mieszanka mąki łubinowej, błonnika bambusowego i serów daje znakomity efekt w postawi pysznej pizzy na cienkim i chrupiącym spodzie. Do tego oczywiście ulubione dodatki i fantastyczny posiłek gotowy! Zdecydowanie wariant przedstawiony w niniejszym przepisie z podanymi składnikami, dzięki wyższej podaży białka, a niższej tłuszczu sprawdzi się także na redukcji.
Składniki – pizza serowo-łubinowa
Ciasto
- 150 g mozzarelli do starcia (nie tej z zalewy)
- 50 g mascarpone
- 1 jajko
- 20 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (plus do podsypania przy wałkowaniu)
- 60 g mąki łubinowej
- 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- przyprawa prowansalska, suszone oregano i bazylia itp.
Dodatki
- 70 g passaty pomidorowej 100%
- szczypta bazylii suszonej
- 40 g szynki parmeńskiej
- 40 g salami
- 40 g szynki
- 60 g cebuli czerwonej
- 50 g papryki żółtej
- 50 g papryki czerwonej
- 100 g mozzarelli do starcia (nie tej z zalewy)
- 30 g rukoli
Przygotowanie
Oto krótki filmik z przygotowania pizzy serowo-łubinowej.
W pierwszym kroku ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie rozpuścić z dodatkiem mascarpone w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w kuchence mikrofalowej przez ok, 1,5 min.
Do rozpuszczonych serów dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Następnie do masy dosypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręką do połączenia. Można także dla ułatwienia użyć torebki foliowej i przez nią zagniatać ciasto.
Ciasto schłodzić przez 120 minut w lodówce. Po tym czasie przestąpić do wałkowania. Ciasto można umieścić między dwoma arkuszami papieru i wałkować do uzyskania cienkiego placka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć na nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 góra-dół i piec przez ok. 20 minut, obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo, ale było lekko złociste.
W tym czasie przygotować sos mieszając passatę pomidorową z solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować przygotowanym sosem pomidorowym.
Następnie rozsypać część sera mozzarella i układać na nim pozostałe dodatki wedle uznania. Tutaj: salami, szynka parmeńska, szynka, papryka, cebula czerwona i pozostała część sera.
Po ułożeniu wszystkich składników, wstawić pizzę do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180°C (góra-dół).
Niewątpliwie gotowa pizza doskonale komponuje się z rukolą bądź inną zieleniną. Oczywiście dla podbicia puli tłuszczów można także przygotować smakową oliwę bądż sos czosnkowy, curry itp. Oczywiście wszelkie dodatki należy wliczyć w makro posiłku.
Makro
BTW całości samego ciasta: 349 g, 956 kcal, B 74 g, T 63 g, W 10 g.
Dzieląc ciasto na 8 równych porcji, w jednej: 120 kcal, B 9 g, T 8 g, W 1 g.
—
BTW całości z w/w dodatkami: 829 g, 1664 kcal, B 131 g, T 109 g, W 27 g.
Dzieląc na 8 równych porcji z w/w dodatkami, w jednej: 208 kcal, B 16 g, T 14 g, W 3 g.
Dodaj komentarz