Oto pizza serowo-kokosowa, której ciasto ma wiele zastosowań i poznaliście je już przy okazji keto pasztecików 😉 Powstała przez modyfikację znanej Wam już keto pizzy, gdzie odchodząc od obróbki termicznej orzechów zamieniłam mąkę migdałową na kokosową. Tych, którzy mają obawy co do smaku uspokajam, że kompletnie nie czuć w niej słodkiego kokosa 😉 Dzięki serowi, przyprawom i dodatkom smakuje równie wybornie jak niejedna tradycyjna pizza na cienkim cieście i nikt nigdy nie zorientował się że powstała na bazie kokosów 😉
Składniki na ciasto (pizza serowo-kokosowa):
- 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella
- 40 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- 45 g mąki kokosowej
- sól himalajska lub kłodawska
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- czosnek
Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w mikrofalówce przez ok 1,5 min.
Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać.
Do masy dodaj mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210° C i piec przez ok 10 minut obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo ale było lekko złociste.
Ciasto wyjąć z piekarnika. Jeśli zrobiły się bąbelki to przebić je nakłuwając widelcem.
Dodatki:
- 60 g startego sera mozzarella
- 100 ml przecieru pomidorowego 100%
- 50 g salami chorizio
- 50 g boczku wędzonego
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe np. pieczarki, papryka
Na gotowym spodzie pizzy serowo-kokosowej ułożyć tłuściutkie dodatki ;). U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią.
Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera.
Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie np z sosem czosnkowym 🙂
Smacznego! 🙂
—
BTW całości ciasta z podanymi dodatkami: 685 g, 1633 kcal, B 108 g, T 122 g, W 14 g. W 100 g: 238 kcal, B 16 g, T 18 g, W 2 g.
Ola, jakiego serka użyłaś?
Pozdrawiam
Ser twardy/żółty mozzarella oraz śmietankowy (taki do kanapek).
Fantastyczny przepis- szybki i smaczny! Dużo łatwiejszy dla mnie niż pizza kalafiorowa 🙂 Zanim dodałem mąkę kokosową to wszystko zamiast wyrabiać ręką – blender 🙂
Serdecznie pozdrawiam
Do usług 😉
Serek śmietankowy… typu Philadelphia?
Tak, dokładnie – taki do kanapek serek śmietankowy – patrz na skład – mleko, śmietanka ewentualnie sól.
Pizza wyszla wysmienita!! Chyba nawet lepsza niz tradycyjna. Ja dodatkowo zrobilam sos pomidorowy do polania (taki jak ten w przepisie) oraz czosnkowy (majonez+smietanka 30% + czosnek granulowany + sól + pieprz ziolowy). Taka pizza jest idealna na babski wieczor przy winie (a dla mnie woda w kieliszku :p ). Pozdrawiam!
Super! Cieszę się że smakowała z dodatkowymi dipami, które bardzo polecam dla podkręcenia smaku 🙂
Czy mozarella musi być twarda, czy ta w zalewie też się nada?
Nie próbowałam z mozzarelli w zalewie ale wiem, że niektórzy eksperymentowali i im wyszło.
Jestem pod wrażeniem! 🙂 Zrobiłam dziś, nie dość, że super wyglądała to zniknęła w okamgnieniu:) Nawet dzieci chętnie zjadły, nie mówiąc już o konserwatywnej w temacie jedzenia babci:) Dzięki!
Dziś będe próbować 🙂 dam znać 🙂
Pyyyszotka !!! Wyszła znakomita. Na pewno zagości na stałe 🙂
Ten przepis cieszy się ogromną popularnością i zbiera znakomite recenzje 🙂
A czy próbowałaś może mąki dyniowej? Też ma mało węgli, ale nigdzie nie mogę znaleźć ciekawych przepisów. Ciekawe jak by wyszła pizza z taką mąką… Ta mimo wszystko ma słodki posmak.
Mąka dyniowa ma też bardzo dużo białka więc nie stosuję. Wolę na konto mięsko czy rybkę 😉
mam mąkę lnianą (z lidla) nie było tak migdałowej . Co z takiej mąki można upichcić? Czy do keto przepisów się nadaje?
Jest wiele głosów o tym, że lnu nie powinno poddawać się obróbce termicznej. Osobiście nie używam jej w ogóle a migdałową teraz też tylko na zimno.
Pizza super. Nie smakuje jak tradycyjna ale powiedzialabym, że to naprawdę smakowity zamiennik. Zrobiłam z połowy porcji i jeszcze został kawałeczek (nikt po za mną w domu takich nie jada, dla męża tradycyjną musiałam robić). Super, że taka stronka istnieje. Jestem na diecie tłuszczowej od 2 tygodni. W połowie miałam wesele na którym jadłam i piłam co popadnie, ale szybko udało mi się znów wejść w ketozę. Po dwóch tygodniach minus 1,7kg. Jestem bardzo zadowolona, zwłaszcza że na tradycyjnej diecie chodziłam zła i głodna. Od roku usiłowałam zrzucić 5 kg bezskutecznie. Czuję, że w końcu mi się uda
Dziękuję za miłe słowa i cieszę się z Twoich sukcesów 🙂 Trzymam kciuki za kolejne! 🙂
Make kokosowa zastapilam babkä jajowatä , pyszne bylooooooooooooo 🙂
A tak to nie kombinowałam jeszcze bo jednak nie wszyscy lubią tę babkę jajowatą 😉
Pizze robilam juz 2 razy, GENIALNY przepis, uratowalas mnie ❤ kocham pizze, a ta smakuje jeszcze lepiej niz taka normalna
Cieszę, się że przypadła Ci do gustu i niech idzie na zdrowie 🙂
Bardzo dobry przepis !! jestem na wysokich tłuszczach od tygodnia , nie jest to ketoza bo węgle na poziomie 100 DT / 50-60 DNT , na pewno będę tu często zaglądał i konsumował Twoje przepisy 🙂 , na razie za mną pizza i curry rybne które znikły w kilka sekund z talerza 🙂
Pozdrawiam
Cieszę się że moje przepisy przypadły Ci do gustu. Czuj się jak u siebie i częstuj na zdrowie 😉
Witam , można użyć zwykłej mozzarelli takiej o kształcie kulki
Podobno niektórym wychodzi i z takiej mozzarelli z zalewy 😉
przepis sprawdzilem w sobote… wyszlo super szczegolnie jesli ktos jest takim fanem seta jak ja na ciasto mozna wrzucic co aie chce poszlo salami i boczek podsmazony z pieczarkami, wszystko posypane serem i rukola wogole schemat odzywiania keto jak dla mnie bomba posilki sycace i juz nie ma problemow ze zjazdami po weglowodanach, brak wzdetego brzucha a z Twojej strony mozna czerpac pelnymi garsciami super przepisy
Cieszę się, że pizza i inne przepisy przypadły Ci do gustu 🙂 Niech idą na zdrowie 🙂
a czy na patelni wyjdzie?
Trzeba kombinować na własną odpowiedzialność 😉
Genialny przepis! Ciasto wychodzi o wiele łatwiej, niż to… zwykłe. Rewelacja! Błyskawicznie się robi. Nie miałem serka, więc użyłem 3 łyżek śmietany i nadal wyszło bez problemu.
Cieszę się, że wyszła i smakowała 😉
Przepis wypróbowałam już wiele razy, za każdym razem wychodzi wspaniała pizza. Częstowałam nią również znajomych i każdy chwalił. Dziękuję Ci za ten wspaniały przepis 🙂
Cieszę się bardzo że przypadła Wam do gustu 🙂 Moi goście i rodzina również ją uwielbiają 😉
Zrobiłam i się zakochałam! O wiele łatwiejsza i mniej czasochłonna od swojego odpowiednika z kalafiora. Nie wiem tylko czemu wyszło mi trochę suche ciasto, czy może to być winą 2-3 min dłużej w piekarniku niż w przepisie?
Tej z kalafiora już dawno nie robiłam odkąd odkryłam tę serową 😉 Co do suchości ciasta to może faktycznie zbyt długo w piekarniku siedziała. Spróbuj następnym razem krócej bo to też kwestia piekarników.
A czy można dodać trochę proszku do pieczenia żeby ciasto chociaż trochę urosło? Czy taka kombinacja będzie już niekorzystna?
Obawiam się, że proszek do pieczenia nic tu nie da bo to ciężkie i tłuste serowe ciasto.
Zrobiłam z mozarellą w zalewie i ciasto wyszło mocno rzadkie. No to dodałam łyżeczkę chia, łyżeczkę zwykłej mąki (z desperacji), nakładałam łyżką to ciasto na foremkę. Okazało się że ciasto związało choć było wilgotne. Wyszło bardzo dobre. Wydaje mi się że takie rzadkie na początku było może nie tylko z powodu mozarelli ale dlatego że robiłam w termomiksie i nie dograłam obrotów, temperatury.
Niestety wszelkie modyfikacje moich przepisów są obarczone ryzykiem niepowodzenia 😉 Ja używam twardego sera mozarella (jak żółty) i robię to ręcznie i zawsze wychodzi jak należy 😉
Dobre
Polecam się z dobrymi przepisami 🙂
Super przepis! Jestem właśnie po zjedzeniu pizzy i ciągle myślę o tym jaka by dobra! Pół roku już nie jadłam pizzy, chłopak zaczął narzekać, że ze mną nie może tego zjeść. Zrobiłam na próbę i będę mu później robić. Jak to nie mogę pizzy hahah świetna! Lepsza niż tradycyjna. ❤️
Cieszę się, że tak Wam smakowała i dziękuję za podzielenie się opinią 🙂
dzisiaj wjedzie na obiad 🙂 mam nadzieję, że mąka kokosowa nie da nam zbyt słodkiego posmaku 😀
wiem już, że byłaś zadowolona i kokosa nie było czuć 😉
Zrobiłam pizzę z przepisu niestety koksa było czuć, osobiście nie przepadam za tym smakiem a był dość mocno wyczuwalny:(
To już raczej kwestia mocno indywidualna i skoro go nie lubisz to po prostu jesteś wyczulona na jego smak.
Nie żebym się czepiał bo bardzo mi smakowała ale nie jestem pewien czy wyliczenia są prawidłowe. W mace kokosowej jest około 57g W, wiec w użytej w przepisie w ilosci 45g maki jest około 25g W. Wiec w całej pizzy dużo wiecej niż 14 g. ????
Ale nas nie interesuje suma węglowodanów tylko same cukry bo błonnika nie wliczamy 😉
Cześć, dopiero zaczynam z dietą keto. I takie pytanie, czemu używa się tu łupin babki jajowatej, skoro w ich składnikach jest 88g. węgli na 100g. produktu?
To jest czysty błonnik a nas interesują węglowodany w sensie cukry.
Czym mogę zastąpić serek śmietankowy? 🙁 Śmietanka kokosowa? 🙁
Hmmm myślę że można spróbować.
Dzień dobry. Chciałam zapytać czy można mąkę kokosową zamienić na mąkę migdałową? czy ewentualnie dać jej odrobinę więcej czy tyle samo?
Mąki migdałowej nie powinno poddawać się wysokim temperaturom ponieważ tworzą się szkodliwe tłuszcze trans.