Czy wiecie, że 9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy? Zatem przed Wami kolejny przepis na pizzę w wersji LCHF. Tym razem jest to pizza serowa bez jakiejkolwiek mąki. Idealna dla tych, którzy nie lubią warzywnych „ciast” oraz posmaku łupin babki czy kokosa. Bazę stanowi mega proste ciasto, którego używam w znanej Wam już i bardzo popularnej roladzie serowej z mięsem mielonym bądź z kurczakiem i pieczarkami.
Składniki – pizza serowa:
Składniki na „ciasto”:
- 4 jajka
- 30 g (2 łyżki) majonezu dobrej jakości lub gęstej tłustej śmietany z dodatkiem przypraw (u mnie majonez)
- 350 g dobrej jakości żółtego sera lub mozzarella w kostce lub tartego – nie tego w zalewie (patrz na skład)
Wybrane przykładowe dodatki:
- 150 g sera mozzarella
120 g salami lub chorizo (dobrej jakości) - 100 g papryki żółtej i/lub czerwonej ( mnie pół na pół)
100 g przecieru pomidorowego
sól himalajska lub kłodawska
pieprz czarny świeżo mielony
zioła prowansalskie
oregano
bazylia
inne ulubione zioła lub przyprawy
świeża bazylia, rukola, roszponka
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać całe jajka i majonez, który można pominąć albo zastąpić gęstą tłustą śmietaną z dodatkiem ulubionych przypraw. Całość dokładnie wymieszać.
Masę wyjąć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C.
Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki. U mnie jest to tutaj sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, chorizo i salami oraz papryka. Całość oprószona ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią.
Gotową pizzę piec przez kolejne 5-10 minut do momentu roztopienia się sera.
Najlepiej kroić na kawałki, gdy pizza serowa jest chwilkę przestudzona – ok 3 minut.
Pizza serowa świetnie komponuje się także z innymi dodatkami jak pieczarki, boczek, szynka, oliwki oraz sosami np. czosnkowym, BBQ czy pomidorowym. U mnie zawsze jest serwowana z zieleniną czyli rukolą, roszponką i bazylią.
Smacznego!
—
BTW samego spodu pizzy:620 g, 1755 kcal, B 122 g, T 138 g, W 5 g. W 100g: 283 kcal, B 20 g, T 22 g, W 1 g.
BTW pizzy z wymienionymi składnikami bez zieleniny: 1090 g, 2921 kcal, B 191 g, T 228 g, W 19 g. W 100 g: 268 kcal, B 18 g, T 21 g, 2 g.
A tutaj pomysły na inne pizze LCHF: z kalafiora, z cukinii, serowo-kokosową, keto pizzę z mąką migdałową (tu już niestety obróbka orzechów) oraz mini pizze z cukinii.
Piękna, zdrowa i na pewno smaczna.
Wszystko się zgadza 🙂
Najlepsza pizza, jaka jadłam. Dziękuję za przepis.
Piekarnik góra dół?
Termoobieg lub góra-dół.
Właśnie ja robię. 200 stopni wystarczy?
W przepisie jest podana temperatura – zalecam 180 stopni C.
Fantastyczna jest … zjadłem tylko jeden kawałek bo resztę wcięły dzieciaki i żona.
Dzieci to najlepsi krytycy kulinarni, więc taka opinia jest bezcenna 😉
Czy spód ciasta wyjdzie jeśli weźmiemy same żółtka zamiast całych jajek?
Oj nie mam pojęcia bo nigdy nie próbowałam, ale raczej nie za bardzo bp białko ma inne właściwości 😉
Witam blog petarda przepisy super kawał porządnej pracy . Mam pytanie jak wyliczać makro mięsa? każdy kawałek ma inną ilość tłuszczu oraz czy liczyć przed czy po np usmażeniu? Czy tłuszcz na którym smażysz też wliczasz w makro? Serdecznie pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Co do mięsa to najlepiej liczyć makro i wagę przed obróbką wraz z dodatkiem tłuszczu jakiego uzwasz do smażenia i wszystko wliczać w bilans. Każdy kawałek jest inny więc polecam przyjąć albo średnią albo w tabelach odpowiednie makro dopasowując do swojego (mniej lub więcej tłuszczu).
Czy wyjdzie na pateli ?
Nie próbowałam na patelni, więc ciężko mi powiedzieć co z tego wyjdzie.
idealna <3 smakuje jak normalna pizza – szacun 😉
Cieszę się, że przypadła Ci do gustu 🙂
Pizza jest przepyszna! Dziękuję za przepis 😉
Na zdrówko 🙂
Pyszna pizza ! Przepis super prosty i szybko się robi:) polecam i pozdrawiam 🙂
Cieszę się bardzo i również pozdrawiam 🙂
Czy mozarellę mogłabym zastąpić serem żółtym ?
Jeśli mowa o tej na wierzchu to spokojnie bo wiele osób używa sera żółtego do pizzy.
A czy do spodu „ciasto” można zastąpić ser mozarellę serem żółtym?
Oczywiście, sama tak robię najczęściej 🙂
Robiłem dzisiaj pierwszy raz… NIE JADŁEM LEPSZEJ PIZZYY !!!! Jaka ona była pyszna o Matko xD!!!!
Cieszy mnie to niesamowicie 🙂
Przepyszna i zdrowa.
Tak jest 🙂
Jak duża ma być blaszka ?? Przepisy sa pyszne jestem na diecie od 2 tygodni i schudłam 4kg.
Standardowa duża blaszka z piekarnika.
Nie doczytałam i wrzuciłam wszystko razem…. Zamiast najpierw spód☹️jest szansa, że wyjdzie?
Ciekawa jestem czy wyszła? 😉
Nie miałem pojęcia że Dieta Keto może być taka smaczna Ta pizza pozamiatała Moja córka się zajadała
Cieszę się, że tak smakowała a szczególnie, że córce 😉
Po prostu niebo w gębie – lepszej nie jadłam a znajomi zdumieni że nie ma tam ciasta tylko sam ser.
Twoje przepisy są fantastyczne i bardzo proste – czego brakuje u innych.
Dziękuję i cieszę się, że wszystkim smakowało 🙂
Pizza przepyszna
Cieszy mnie to bardzo 🙂
Dziękuję Olu za to, że jesteś 😉 super są Twoje przepisy.
Dziś zrobiłam pizze, jest super! Na szczęście tak sycaca, że za dużo nie da się zjeść 🙂
Dziękuję i cieszę się, że smakowała 🙂
Hej Olu,
Uwielbiam twoje przepisy, a ten najlepszy 🙂
Tylko mam pytanie. Czy próbowałaś mrozić tą gotową pizzę?
Chcę upiec więcej, ale właśnie na zapas 🙂
Cieszę się, że tak smakują moje przepisy 🙂 Niestety nigdy nie próbowałam mrozić ciasta wiec ciężko mi powiedzieć.
A czy spód wyjdzie na serze kozim? On jest jednak troszkę inny, ktoś próbował
Oj niestety nie próbowałam, trzeba testować na własną odpowiedzialność 😉
Olu dziękuję za ten przepis. Ponieważ pizzę robiłam spontanicznie, zmuszona byłam zmieszać 3 sery (goudę, cheddar i owczy). Na górę dałam podsmażony boczek wędzony i pieczarki. Pod farsz – sos pomidorowy, a na wierzch – sos czosnkowy. Wyszło rewelacyjnie <3