Osobiście nigdy nie byłam fanką owoców morza, ale mam w domu 2 wielbicieli tego typu potraw więc przygotowuję je specjalnie dla nich. Jednak do krewetek z masłem czosnkowym przekonałam się również i ja sama 😉 Do przygotowania polecam świeże krewetki w pancerzu (mogą być gotowane) a na pewno poczujecie różnicę w smaku porównując do tych mrożonych. Danie nie tylko pyszne, ale i ekspresowe 😉
- 500 g świeżych krewetek królewskich w pancerzach
- 100 g masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli drobno posiekanej
- natka pietruszki
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Masło rozgrzać na patelni. Ułożyć świeże krewetki i dodać wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli.
Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Na 2 minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz.
Tak przyrządzone krewetki są gotowe do podania np z miksem sałat i ulubionymi warzywami.
Krewetkę należy obierać od urwania głowy, potem ogona i zdjęcia pancerza. Można ją lekko rozkroić z góry wzdłuż i oczyścić.
Smacznego! 🙂
—
BTW dla 100 g krewetek królewskich z masłem (20 g) bez dodatków: 362 kcal, B 17 g, T 26 g, W 1 g.
Witam,
Troche nie rozumiem – podajesz ze krewetki maja byc swieze a jednoczesnie ze gotowane. Dla mnie swieze to po prostu nie mrozone, nie gotowane ale surowe. Chyba ze cos innego mialas na mysli?
Z gory dzieki za odpowiedz.
Po prostu najlepsze są świeże krewetki, ale mogą być też gotowane jeśli takich nie mamy 😉
Fajny przepis, ale bez odrobiny białego wina to nie jest już ten sam smak
Mnie osobiście wina kompletnie nie brakuje, ale to oczywiście rzecz gustu 😉