Witaj na moim blogu!

KREWETKI W MAŚLE CZOSNKOWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu)

4.7/5 - (3 ocen)

Osobiście nigdy nie byłam fanką owoców morza, ale mam w domu 2 wielbicieli tego typu potraw więc przygotowuję je specjalnie dla nich. Jednak do krewetek z masłem czosnkowym przekonałam się również i ja sama 😉 Do przygotowania polecam świeże krewetki w pancerzu (mogą być gotowane) a na pewno poczujecie różnicę w smaku porównując do tych mrożonych.  Danie nie tylko pyszne, ale i ekspresowe 😉

Składniki:

Masło rozgrzać na patelni. Ułożyć świeże krewetki i dodać wyciśnięty czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli.

Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.

Na 2 minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz.

Tak przyrządzone krewetki są gotowe do podania np z miksem sałat i ulubionymi warzywami.

Krewetkę  należy obierać od urwania głowy, potem ogona i zdjęcia pancerza. Można ją lekko rozkroić z góry wzdłuż i oczyścić.

Smacznego! 🙂

BTW dla 100 g krewetek królewskich z masłem (20 g) bez dodatków: 362 kcal, B 17 g, T 26 g, W 1 g.

4 komentarze

Ewa

Witam,
Troche nie rozumiem – podajesz ze krewetki maja byc swieze a jednoczesnie ze gotowane. Dla mnie swieze to po prostu nie mrozone, nie gotowane ale surowe. Chyba ze cos innego mialas na mysli?
Z gory dzieki za odpowiedz.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *