Pierś z kurczaka w przyprawach to jeden z produktów wysokobiałkowych z niską zawartością tłuszczu, czyli idealny dla osób na redukcji a po modyfikacji oczywiście również dla tych, które nie ograniczają tłuszczu na talerzu. I tak na adaptacji czy stabilizacji do piersi z kurczaka w przyprawach należy użyć więcej tzw. tłuszczu dodanego (smalec, masło klarowane, olej kokosowy, olej MCT, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni itp.). Bez względu na etap i cel pamiętać należy pamiętać by przygotowaną pierś w przyprawach podawać w towarzystwie warzyw a szczególni tych zielonych o niskiej zawartości węgli: sałaty, rukola, jarmuż, szpinak, szparagi itp.
Składniki (1 porcja):
- 150 g piersi z kurczaka lub indyka (ze sprawdzonego źródła)
- 30 g jarmużu
- 30 g mixu sałat z rukolą
- 50 g papryki czerwonej
- 50 g pomidora
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- ulubione przyprawy np. słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, curry, gyros (patrz na skład gotowych mieszanek!)
- 20 ml oleju MCT (na redukcji z racji ograniczenia tłuszczu LCT na rzecz MCT) – można zastąpić innym np masłem klarowanym, oliwą z oliwek/awokado/pestek dyni
- 5 g tłuszczu do smażenia np. smalec gęsi, masło klarowane
- opcjonalnie dodany inny tłuszcz – smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek/awokado/pestek dyni – dopasowane pod makro – adaptacja, stabilizacja wagi
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyłki, kostki i pokroić na mniejsze kawałki.
Pierś oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Smażyć na rozgrzanym smalcu z każdej strony co jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni.
Paprykę umyć i pokroić w małe kawałki a następnie dodać do sałaty i jarmużu.
Szparagi ugotować według przepisu.
Do zieleniny dodać mięso i polać olejem MCT lub innym tłuszczem a następnie przyprawić według gustu.
Smacznego!
—
Przepisy superpozdrawiam
Dziękuję i cieszę się że moje przepisy przypadły Ci do gustu 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Przepyszne danie, żaaaaaaarłaaaaaabym na okrągło
Cieszę się, że trafiłam w Twój gust 😉
Super!