Witaj na moim blogu!

PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i jajek)

4/5 - (19 ocen)

Staram się regularnie wplatać szpinak w różnych posiłkach z racji jego właściwości prozdrowotnych. Tym razem podsyłam Wam bardzo proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe dla miłośników sera i szpinaku. Sama rzadko jadam nabiał, ale jeśli już mam jakiś wyskok to właśnie w daniach wytrawnych sosy śmietanowo-serowe są na ogół moim wyborem 😉

  • Składniki:

Filety umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje.

Obrany i wyciśnięty 1 ząbek czosnku dodać do 10 g miękkiego masła klarowanego i wymieszać.

Mięso doprawić solą i pieprzem, nasmarować masłem czosnkowym i sokiem z cytryny a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w temperaturze 180°C przez 30 minut.

W tym czasie umyć i osuszyć szpinak.

W rondelku lub na patelni rozpuścić 20 g masła a następnie dodać 2 ząbki obranego i wyciśniętego czosnku.

Gdy czosnek lekko się zarumieni dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem.

Gdy liście skurczą się dodać śmietanę i starty ser. Gotować mieszając ok 3-5 minut do rozpuszczenia sera.

Doprawić otartą gałką muszkatołową.

Pomidory suszone drobno pokroić.

Mięso wyjąć z piekarnika, zalać gotowym sosem i posypać pomidorami a następnie ponownie zapiec w piekarniku przez ok 5-10 minut.

Podawać z ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi i ewentualnie dodatkową porcja łuszczu dodanego na talerz w zależności od indywidualnego makro 😉

Smacznego!

BTW całości: 1069 g, 1938 kcal, B 142 g, T 143 g, W 17 g. W 100 g: 181 kcal, B 13 g, T 13 g, W 2 g.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *