Staram się regularnie wplatać szpinak w różnych posiłkach z racji jego właściwości prozdrowotnych. Tym razem podsyłam Wam bardzo proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe dla miłośników sera i szpinaku. Sama rzadko jadam nabiał, ale jeśli już mam jakiś wyskok to właśnie w daniach wytrawnych sosy śmietanowo-serowe są na ogół moim wyborem 😉
- 500 g piersi z kurczaka
- 20 g suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 10 ml (1 łyżka) soku z cytryny
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- 30 g masła klarowanego
- 200 g szpinaku
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g sera gorgonzola lub żółtego
- 1/3 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
Filety umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje.
Obrany i wyciśnięty 1 ząbek czosnku dodać do 10 g miękkiego masła klarowanego i wymieszać.
Mięso doprawić solą i pieprzem, nasmarować masłem czosnkowym i sokiem z cytryny a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec bez przykrycia w temperaturze 180°C
W tym czasie umyć i osuszyć szpinak.
W rondelku lub na patelni rozpuścić 20 g masła a następnie dodać 2 ząbki obranego i wyciśniętego czosnku.
Gdy czosnek lekko się zarumieni dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem.
Gdy liście skurczą się dodać śmietanę i starty ser. Gotować mieszając ok 3-5 minut do rozpuszczenia sera.
Doprawić otartą gałką muszkatołową.
Pomidory suszone drobno pokroić.
Mięso wyjąć z piekarnika, zalać gotowym sosem i posypać pomidorami a następnie ponownie zapiec w piekarniku przez ok 5-10 minut.
Podawać z ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi i ewentualnie dodatkową porcja łuszczu dodanego na talerz w zależności od indywidualnego makro 😉
Smacznego!
—
BTW całości: 1069 g, 1938 kcal, B 142 g, T 143 g, W 17 g. W 100 g: 181 kcal, B 13 g, T 13 g, W 2 g.
Dodaj komentarz