Żadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i nieskomplikowany piernik, który jest pyszny, wilgotny i aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi i kremem kokosowym, oblany gorzką czekoladą w towarzystwie orzechów i migdałów. Po prostu bajka 🙂

- Składniki:
80 g rozpuszczonego oleju kokosowego - 120 g (ok pół szklanki) mleka kokosowego (lub 1,5 łyżki miąższu kokosowego + pół szklanki wody)
- 70 g mąki kokosowej
- 8 jajek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki zmielonego anyżu
- opcjonalnie 30-40 g ksylitolu
- Składniki na krem kokosowy:
- 200 g wiórków kokosowych bez siarki i cukru
- 230 g (1 szklanka) mleka kokosowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
Polewa czekoladowa
- 60 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%)
- 15 g oleju kokosowego
- 10 g kakao 100%
Dodatki: orzechy, migdały itp.
Przygotowując ciasto w jednej misce zmiksować wszystkie mokre składniki: olej kokosowy, mleko kokosowe i jajka.
W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy, sól i opcjonalnie słodzik np. ksylitol.
Połączyć składniki z obydwu misek a następnie masę wlać do formy ( u mnie mała keksówka).
Piec w temperaturze 170°C przez 60 minut.
Gotowe ciasto wyjąć z foremki i pozostawić do ostudzenia.
W tym czasie przygotować krem kokosowy.
Żelatynę wymieszać dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody i zostawić do stężenia.
W garnku na malutkim ogniu gotować przez 10 minut mleko i wiórki koksowe.
Garnek odstawić na bok. Do masy dodać stężałą żelatynę, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 lub więcej części w zależności od wysokości ciasta i ilości przekładanych warstw. U mnie 3 części które przełożyłam powidłami śliwkowymi bez cukru oraz wystudzonym kremem kokosowym

Do przygotowania polewy czekoladowej można użyć gorzkiej czekolady np 81% , oleju kokosowego i kakao, które rozpuszczamy i mieszamy lub przygotować własną polewę z pominięciem czekolady.
Ciasto oblać polewą i udekorować orzechami oraz migdałami.
Smacznego piernika! 😉
—
BTW całości z polewą bez dodatków, słodzików i ksylitolu, które tylko zmieniają wagę bo nie są cukrami a poliolami więc nie wliczamy ich do cukrów: 1383 g, 4292 kcal, B 103 g, T 374 g, W 87 g. W 100g: 310 kcal, B 7,5 g, T 27 g, W 6 g.
Ola czytam ile czego ma w sobie ten piernik i piszesz że się nie wlicza ksylitol etc.Czyli jak robię coś z dodatkiem ksylitolu to co mam nie liczyć nie wpisywać w dzienne spożycie które notuje na fitatu? Narazie nie używam ale przyjdzie dzień Przepis boski bardzo ci dziękuję że się nim podzieliłaś
Wliczamy kalorie a węglowodanów już nie ponieważ to poliole a nie cukier.
Mleko Kokosowe takie z kartonu, czy lepiej użyć mleczka z puszki? 😀
Czy robiąc ten piernik teraz, będzie on dobry na święta? Ile dni max może leżakować?
Nie wiem bo u nas po 4 dniach znikł w niewyjaśnionych okolicznościach 😉
Przepraszam czy to ciasto ma być tak zaskie aż lejące?
Tak, konsystencja dość rzadka ale niezbyt lejąca.
Mam gotowa mieszanke piernikowa ile powinnam jej wsypać??? Dziś będę robiła
Nie wiem jak bardzo jest aromatyczna i jaki ma skład.
Sama robiłaś powidła śliwkowe ?
Skad takie dostać bez cukru ? 🙁
Robiłam ale na rynku dostępne są też takie bez cukru. Google Ci pomoże 😉
Dziekuje bardzo Pani Olu za ten przepis i nie tylko !!! Jutro bede piec 🙂 Zycze Wesolych Swiat !
Trzymam kciuki życzę zdrowych oraz rodzinnych i radosnych Świąt 🙂
Zawsze na Święta robiłam wypróbowany piernik z gazetki ,,Optymalni”, jest bardzo dobry, a dziś stwierdziłam że spróbuje zrobić Twój keto piernik i…..PYCHA :). Puszysty i delikatny :), też posmarowałam swoimi powidłami bez cukru 😉 . Po prostu po pierwszym kawałku rodzinka od razu chciał drugi :D.
To najlepsza recenzja gdy są prośby o dokładki 😉 Dziękuję 🙂