Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

PIECZONY KALAFIOR Z PIKANTNĄ PANIERKĄ

5/5 - (3 ocen)
Kalafior powinien często pojawiać się w Waszej kuchni ponieważ zawiera mało węglowodanów (5g w 100g)! Osobiście używam go do wielu potraw od pizzy z kalafiora, poprzez ryż kalafiorowy a kończąc na banalnym dodaniu go do zup 😉
Tym razem przedstawiam Wam przepis na kalafiora pieczonego w całości. Ma on niepowtarzalny smak. Jest z zewnątrz miękki a w środku lekko chrupiący. Kalafior pokryty jest pyszną, pikantną panierką z jogurtu greckiego.
20160116_143505

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka chili
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka kminku rzymskiego
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do smarowania blachy

Kalafiora dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić, odcinając liście i trzon.

Połączyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie z jogurtem.

Natrzeć dokładnie kalafiora pastą z każdej strony.

Przełożyć kalafiora na natłuszczoną blachę i piec przez ok 60-80 minut w temperaturze 200°C na dolnym poziomie piekarnika by nie spalić wierzchu. Sprawdzać patyczkiem miękkość i jeżeli wbija się bez problemu, to kalafior jest gotowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.