Witaj na moim blogu!

PIECZONY KALAFIOR Z PIKANTNĄ PANIERKĄ

4.5/5 - (4 ocen)
Kalafior powinien często pojawiać się w Waszej kuchni ponieważ zawiera mało węglowodanów (5g w 100g)! Osobiście używam go do wielu potraw od pizzy z kalafiora, poprzez ryż kalafiorowy a kończąc na banalnym dodaniu go do zup 😉
Tym razem przedstawiam Wam przepis na kalafiora pieczonego w całości. Ma on niepowtarzalny smak. Jest z zewnątrz miękki a w środku lekko chrupiący. Kalafior pokryty jest pyszną, pikantną panierką z jogurtu greckiego.
20160116_143505

Składniki:

Kalafiora dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić, odcinając liście i trzon.

Połączyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie z jogurtem.

Natrzeć dokładnie kalafiora pastą z każdej strony.

Przełożyć kalafiora na natłuszczoną blachę i piec przez ok 60-80 minut w temperaturze 200°C na dolnym poziomie piekarnika by nie spalić wierzchu. Sprawdzać patyczkiem miękkość i jeżeli wbija się bez problemu, to kalafior jest gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *