Kalafior powinien często pojawiać się w Waszej kuchni ponieważ zawiera mało węglowodanów (5g w 100g)! Osobiście używam go do wielu potraw od pizzy z kalafiora, poprzez ryż kalafiorowy a kończąc na banalnym dodaniu go do zup 😉
Tym razem przedstawiam Wam przepis na kalafiora pieczonego w całości. Ma on niepowtarzalny smak. Jest z zewnątrz miękki a w środku lekko chrupiący. Kalafior pokryty jest pyszną, pikantną panierką z jogurtu greckiego.
Składniki:
- 1 kalafior
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżka kminku rzymskiego
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- tłuszcz do smarowania blachy (np. masło klarowane)
Kalafiora dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić, odcinając liście i trzon.
Połączyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie z jogurtem.
Natrzeć dokładnie kalafiora pastą z każdej strony.
Przełożyć kalafiora na natłuszczoną blachę i piec przez ok 60-80 minut w temperaturze 200°C na dolnym poziomie piekarnika by nie spalić wierzchu. Sprawdzać patyczkiem miękkość i jeżeli wbija się bez problemu, to kalafior jest gotowy.
Dodaj komentarz