Szparagi to wiosenny przysmak a do tego niskowęglowodanowy (1,80g/100g) 😉 Pieczone szparagi to danie, które z pewnością skradnie serce niejednego z Was 😉 Przepis jest jak zawsze bardzo prosty a przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 10 minut a po 25 minutach pieczenia szparagi są już gotowe 😉
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- boczek wędzony w cienkich długich plastrach
- sól kłodawska, pieprz czarny
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie tarty ser parmezan
Szparagi umyć w zimnej wodzie. Odłamać zdrewniałe końcówki a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Szparagi owijać pojedynczo plasterkiem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
Całość skropić oliwą, posolić oraz popieprzyć. Opcjonalnie posypać startym parmezanem.
Piec przez ok 25 minut w temperaturze 180°C do momentu aż główki szparagów lekko zbrązowieją a boczek się zarumieni.
Znakomicie smakują z różnego rodzaju sosami 🙂
Smacznego !
—
Super, zrobię na pewno, bo super łatwy przepis…i coś co wreszcie spasuje mojemu facetowi – za ten boczek nawet zje już szparagi 😉 a co do szparagów są wspaniałe – mało kalorii, ogromnie dużo witamin, czego chcieć więcej 🙂 http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szparagi-niskokaloryczny-przysmak – tu co nieco więcej na ich temat 🙂
Zrobiłam …. wszyscy w domu szczęśliwi tak mogła bym jadać codziennie
Szybkie, proste i smaczne 😉 Niech idzie na zdrówko 🙂