Za 2 tygodnie Tłusty Czwartek i dostaję coraz więcej zapytań o przepisy na smakołyki w wersji LCHF. W statystykach oraz w grupach ogromną popularnością cieszą się keto oponki serowe i pączki bez glutenu i laktozy . Wiem jednak, że niektórzy mieli problemy z ich smażeniem, więc dzięki Waszym podpowiedziom powstał przepis na pieczone oponki serowe. Są naprawdę przepyszne, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne a do tego zawsze wychodzą! Dla ułatwienia nakręciłam dla Was dodatkowo amatorski filmik instruktażowy.
Składniki – pieczone oponki serowe (u mnie 9 sztuk):
- 200 g sera białego/twarogu tłustego
- 2 jajka
- 35 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta wanilii
- opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy silikonowej na donuty umieszczać je w zagłębieniach. U mnie z jednej formy wychodzi 6 donatów a z podanych porcji uzyskuję 9 sztuk.
Jeśli nie macie formy to można też robić kuleczki i wydrążyć w nich dziurkę np małym kieliszkiem, gdy robicie większe oponki. A najszybsza i najłatwiejsza opcja bez konieczności użycia specjalnej formy to po prostu uformować małe pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
Przygotowane oponki lub pączki piec w temperaturze 180° C przez około 20-25 minut do uzyskania złotego koloru, pilnując by nie przypiekły się za bardzo.
Po wyjęciu z piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi itp.
Smacznego!
—
BTW całości bez dodatków: 355 g, 634 kcal, B 57 g, T 36 g, W 12 g. W 100 g: 179 kcal, B 16 g, T 10 g, W 3 g. Na 9 sztuk 1 sztuka ok 40 g: 70 kcal, B 6 g, T 4 g, W 1 g.
Wyglądają przepięknie, na pewno się skuszę i upieke w przyszłym tygodniu ☺️ Ola, Twoje przepisy przywracają nadzieję, że przy wielu nietolerancjach pokarmowych też można dobrze zjeść
Taki jest mój cel i cieszę się, że go realizuję 🙂
Dziś robię twoje oponki, zobaczymy co to wyjdzie. Wrzucę na insta to zobaczysz.
Natural Fit for Two
I jak wrażenia?
Czy mąka kokosowa na pewno 35 gram?
Na 100% taka ilość 😉
Jakiego sera używasz ? 🙂
Zwykły tłusty twaróg nie mielony.
Robie dam znać jak się upieką
A czy ser ma być zmielony?
Zwykły twaróg tłusty ale nie mielony.
I pytanie ponieważ wczoraj moje nie wyszły 🙁 piekarnik ma być na termoobiegu czy na tzw. góra-dół ?
Zawsze piekę z termoobiegiem, ale góra dół też powinny wyjść wg mnie.
potwierdzam, góra dół wychodzi, tylko trzeba troszkę dłużej potrzymać w piekarniku.
Ja dodałam troszkę cynamonu 🙂
Ile takie oponki mogą poleżeć? Dadzą radę z 1-2 dni, czy następnego dnia twarda skorupa?
Spokojni trzymam je kilka dni w pojemniczku w lodówce.
W niczym nie przypominają pączków, prędzej kokosanki…
Polecam piec w foremkach a będą bardziej oponkowate 😉
Jakim cudem Twoje są takie gładkie? Moje popękały, bardziej wyglądają jak kruche ciasteczka niż oponki…
Zapewne nieopowiedzenia konsystencja ciasta. Może za dużo mąki?
Czy mąkę migdalawa mogę użyć do oponek ?
Nie polecam pieczenia mąki migdałowej i innych orzechów oraz ziaren.
Jakie proporcje soku z cytryny i ksylitolu do wykonania lukru?
Na 100 g ksylitolu odrobina soku aby złapać gęstą konsystencję. Można też zamiast wody użyć 1 białka jaja.
Kolejny udany przepis :* wczoraj na szybko robiłam drugą porcję, żeby starczyło do pracy 😉
Jak tak szybko znikają to najlepsza opinia 🙂
Czy zamiast mąki kokosowej można użyć mąki migdałowej? Bo niestety nie posiadam kokosowej
Nie, te mąki maja inne właściwości a poza tym mąki migdałowej jak i orzechów, ziaren i nasion nie powinno poddawać się obróbce termicznej.
A czy moge zrobic w tosterze ktory ma plytki do oponek?
Ja bym śmiało zaryzykowała mając taki toster 😉
Hej! Moje rozlały się na blasze i zrobiły się placuszki, hahahha, ale dzięki temu mogłem je posmarować nutellą z awokado 😀 Fformy na pączki nie mam, następnym razem zrobię w formie na babeczki 😉
Zdecydowanie polecam inwestycję w tę silikonową formę a wyjdą na pewno 🙂