Pieczona rolada z cukinii to kolejny przepis z wykorzystaniem tego popularnego na LCHF warzywa. Sama rolada to świetna baza, której makro można dowolnie zmieniać przygotowując odpowiedni farsz. Tutaj podaję przepis na wersję bez laktozy z boczkiem i papryką, ale polecam też z łososiem, mięsem mielonym czy jajkami. Tak naprawdę ogranicza Was tylko fantazja i makro 😉 Pieczona rolada z cukinii smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie śniadania, obiadu czy przystawki w towarzystwie różnego rodzaju dipów.
Składniki – pieczona rolada z cukinii:
- 1300 g wydrążonej cukinii
- 200 g cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 jajka
- 40 g mąki kokosowej
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- koperek świeży
- inne ulubione zioła i przyprawy
- opcjonalnie 300 g sera żółtego lub mozarella – w wersji z laktozą (na zdjęciu opcja bez nabiału)
Farsz:
- 400 g boczku wędzonego (patrz skład)
- 200 g papryki czerwonej/żółtej/zielonej
- opcjonalnie ser żółty lub mozzarella w wersji z laktozą – skleja składniki dzięki czemu farsz nie wypada z rolady
Cukinię umyć, osuszyć, rozkroić i wydrążyć pestki oraz gąbczasty miąższ. Pozostałą cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Można użyć robota wielofunkcyjnego z odpowiednią tarczą.
Startą cukinię umieścić na sitku i posolić żeby puściła sok.
Po ok 10 minutach dokładnie odcisnąć z wody.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Koperek umyć, osuszyć i posiekać drobno.
Jajka roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu, koperku i ewentualnie innych przypraw.
Masę jajeczną i startą cebulę dodać do cukinii.
Dosypać mąkę kokosową i wszystko dokładnie wymieszać.
W wersji z nabiałem dodać starty na tarce ser a pominąć mąkę ponieważ sklei on ciasto.
Przygotowaną masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto nie może być zbyt grube aby dobrze się upiekło. U mnie ma grubość ok 1 cm.
Piec przez 30 minut w temperaturze 200° C (termoobieg).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić a następnie ostrożnie odkleić papier do pieczenia. W zależności od tego czy ciasto zawiera w składzie ser, ciasto będzie mniej lub bardziej delikatne. To bez sera jest delikatniejsze.
Na gotowe ciasto wyłożyć przygotowany farsz. U mnie są to plastry boczku wędzonego i pokrojona w kostkę papryka. w wersji z nabiałem można posypać je dodatkowo serem dzięki czemu farsz ładnie sklei pozostałe składniki by nie wypadały z gotowej rolady.
Ciasto zwijać w roladę za pomocą papieru, na którym była pieczona.
Roladę ponownie zapiekać przez ok 15-20 minut w temperaturze 150° C pilnując by nie przypiekła się za bardzo. Używając innego farszu np z mięsa mielonego trzeba dobrać odpowiednia temperaturę.
Gotową roladę lekko ostudzić a następnie pokroić.
Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno np z różnego rodzaju dipami jak czosnkowy, tzatziki, ziołowy czy pomidorowy.
Smacznego!
—
BTW całości bez laktozy: 2385 g, 2733 kcal, B 101 g, T 220 g, W 83 g. W 100 g: 115 kcal, B 4 g, T 9 g, W 3 g.
Polecam gorąco 🙂