Witaj na moim blogu!

PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI (bez glutenu, niskowęglowodanowa, LCHF)

4.3/5 - (15 ocen)

Rolada serowa jest jednym z tych dań, które sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości (idealna np. na zbliżające się Święta). Stanowi wspaniały obiad, lunch lub przekąskę.  Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami. Jednym słowem jest to danie uniwersalne 😉

Rolada nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda bardzo atrakcyjnie na stole. Robię ją w kilku wariacjach smakowych. Tym razem prezentuję z nadzieniem z kurczaka i pieczarek.

20151129_123811

Składniki:

    • 4 jajka
    • 20 g śmietany 30% (lub 15 g majonezu, ale to już mniej zdrowe ponieważ podgrzewamy tłuszcze, które należy spożywać na zimno)
    • 350 g żółtego sera
    • 200 g piersi z kurczaka
    • 300 g pieczarek
    • 300 g cebuli

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.dodać całe jajka i śmietanę (majonez).

Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i rozbić.

Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Udusić z cebulą na rozgrzanym tłuszczu (słonina, masło klarowane, olej kokosowy) dodając sól i pieprz do smaku.

Gotowe ciasto serowe wyjąć z piekarnika. Ułożyć na nim mięso a następnie pieczarki z cebulą.

Zwinąć ciasno w roladę i zapiekać ok 30-40 minut w temperaturze 180 °C.

Gotową roladę podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami z dodatkiem tłuszczu dla ewentualnego podbicia makro.

Smacznego! 🙂
BTW całości: 1410g, 2034 kcal, B 176 g, T 133 g, W 29 g. W 100 g: 144 kcal, B 12 g, T 9 g, W 2 g)

17 komentarzy

Ada

pyszne, mieliśmy dzisiaj na niedzielny obiad:) i porcja wyszła ogromna, mam już czym się pochwalić na kolejnych urodzinach:)

Odpowiedz
chaneal

Zrobiłam ją mężowi i był zachwycony. Powiedział, że dawno nie jadł nic tak dobrego na diecie. Zamiast pieczarek dałam do farszu kurek (wizyta w lesie) i podobno wyszło genialne (ja nie jem mięsa). Dziękuję za pomysł 😉

Odpowiedz
Ola

Dobra żona dba o męża i gotuje mu takie smakołyki 😉 Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
Ola

To już kwestia indywidualna od preferencji smakowych po makro i pułap węgli. Ja osobiście lubię z mixem sałat z ogórkiem kiszonym, pomidorem, cebulką i natką pietruszki, szczypiorkiem.

Odpowiedz
Kamila

Witam Olu muszę się odnieść mianowicie tej rolady serowej i będę szczera naprawdę szczera więc :
Rolada wyszła i jest rewelacyjnie pyszna
-prosta w przygotowaniu na dodatek.
No nie da się tego słowami opisać
Polecam bardzo bo przepis mistrzowsko.

Odpowiedz
Ola

To zależy na ile kawałków pokroisz roladę 😉 Całość podziel przez ilość równych kawałków.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *