Rolada serowa jest jednym z tych dań, które sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości (idealna np. na zbliżające się Święta). Stanowi wspaniały obiad, lunch lub przekąskę. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami. Jednym słowem jest to danie uniwersalne 😉
Rolada nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda bardzo atrakcyjnie na stole. Robię ją w kilku wariacjach smakowych. Tym razem prezentuję z nadzieniem z kurczaka i pieczarek.
Składniki:
- 4 jajka
- 20 g śmietany 30% (lub 15 g majonezu, ale to już mniej zdrowe ponieważ podgrzewamy tłuszcze, które należy spożywać na zimno)
- 350 g żółtego sera
- 200 g piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 300 g cebuli
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.dodać całe jajka i śmietanę (majonez).
Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i rozbić.
Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Udusić z cebulą na rozgrzanym tłuszczu (słonina, masło klarowane, olej kokosowy) dodając sól i pieprz do smaku.
Gotowe ciasto serowe wyjąć z piekarnika. Ułożyć na nim mięso a następnie pieczarki z cebulą.
Zwinąć ciasno w roladę i zapiekać ok 30-40 minut w temperaturze 180 °C.
Gotową roladę podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami lub surówkami z dodatkiem tłuszczu dla ewentualnego podbicia makro.
Świetny i przepyszny pomysł 🙂
Dziękuję za ten przepis! Jest genialny 😀
Właśnie się piecze;)))) będzie pyszne;) pozdrawiam Kasia
pyszne, mieliśmy dzisiaj na niedzielny obiad:) i porcja wyszła ogromna, mam już czym się pochwalić na kolejnych urodzinach:)
Przepyszne !! Pierwszy ale napewno nie ostatni raz to jem
Na zdrowie 🙂
Zrobiłam ją mężowi i był zachwycony. Powiedział, że dawno nie jadł nic tak dobrego na diecie. Zamiast pieczarek dałam do farszu kurek (wizyta w lesie) i podobno wyszło genialne (ja nie jem mięsa). Dziękuję za pomysł 😉
Dobra żona dba o męża i gotuje mu takie smakołyki 😉 Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Jakie jeszcze wersje tej rolady serwujesz?:-)
Z mięsem mielonym, ze szpinakiem i pomidorami suszonymi najczęściej 😉
Jaką surówkę Olu polecasz do tego dania lub czy coś innego od surówki wchodzi tu w grę
To już kwestia indywidualna od preferencji smakowych po makro i pułap węgli. Ja osobiście lubię z mixem sałat z ogórkiem kiszonym, pomidorem, cebulką i natką pietruszki, szczypiorkiem.
Witam Olu muszę się odnieść mianowicie tej rolady serowej i będę szczera naprawdę szczera więc :
Rolada wyszła i jest rewelacyjnie pyszna
-prosta w przygotowaniu na dodatek.
No nie da się tego słowami opisać
Polecam bardzo bo przepis mistrzowsko.
Cieszę się, że przypadła Ci do gustu i dziękuję za tak szczerą opinię 😉
Czy wiesz ile będzie węglowodanów w jednym kawałku ?
To zależy na ile kawałków pokroisz roladę 😉 Całość podziel przez ilość równych kawałków.
Pychota 🙂 następny raz będzie z mielonym 🙂