
Domowy pasztet drobiowy! Pyszny, aromatyczny i niesamowicie sycący. Niewątpliwie idealnie wkomponuje się w menu osób na redukcji i nie tylko. Przygotowując pasztet osobiście dokładnie znacie składniki, ich jakość oraz makro, a tym samym macie pewność co jecie. Odpowiednie dodatki na przykład w postaci keto pieczywa, warzyw, mixu sałat, oliwy czy dipu i pełnowartościowy posiłek gotowy!
Pasztet drobiowy – składniki
- 300 g udek z kurczaka
- 500 g piersi z kurczaka
- 150 g wątróbki drobiowej
- 100 g cebuli
- 1 łyżka soli kłodawskiej
- 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1,5 l wody
- 2 jajka
- przyprawy do smaku: sól kłodawska, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka.
Cebulę obrać, przekroić i położyć na wierzchu.
Następnie dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zalać zimną wodą.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut.
W kolejnym kroku ugotowane mięso wystudzić.
Chłodne mięso odcedzić, obrać z kości, a następnie wraz z cebulą skręcić w maszynce do mielenia co najmniej 2 razy.
Do mięsa wlać 450 ml wywaru mięsnego z gotowania (resztę bulionu polecam zamrozić i użyć w przyszłości jako wywaru do zupy czy sosu).
Następnie dodać pieprz mielony, sól, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać całość.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać masę mięsną.
Pasztet piec przez 120minut w temperaturze 190°C.
Pasztet należy dobrze wystudzić, a następnie wstawić do lodówki, żeby dobrze stężał.
Schłodzony pasztety pokroić i podawać z ulubionymi dodatkami tak by stworzyć pełny posiłek zgodny z makro, jakiego potrzebujesz.
—
BTW całości: 2670 g, 1496 kcal, B 202 g, T 72 g, W 9 g.
Dzieląc na 12 równych porcji, w jednej: 223 kcal, B 17 g, T 6 g, W 1 g.
Dodaj komentarz