Witaj na moim blogu!

PASZTET DROBIOWY (keto, bez glutenu i laktozy, redukcja, MAD)

4.9/5 - (14 ocen)

Domowy pasztet drobiowy! Pyszny, aromatyczny i niesamowicie sycący. Niewątpliwie idealnie wkomponuje się w menu osób na redukcji i nie tylko. Przygotowując pasztet osobiście dokładnie znacie składniki, ich jakość oraz makro, a tym samym macie pewność co jecie. Odpowiednie dodatki na przykład w postaci keto pieczywa, warzyw, mixu sałat, oliwy czy dipu i pełnowartościowy posiłek gotowy!

Pasztet drobiowy – składniki

Przygotowanie

Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka.

Cebulę obrać, przekroić i położyć na wierzchu.

Następnie dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i zalać zimną wodą.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut.

W kolejnym kroku ugotowane mięso wystudzić.

Chłodne mięso odcedzić, obrać z kości, a następnie wraz z cebulą skręcić w maszynce do mielenia co najmniej 2 razy.

Do mięsa wlać 450 ml wywaru mięsnego z gotowania (resztę bulionu polecam zamrozić i użyć w przyszłości jako wywaru do zupy czy sosu).

Następnie dodać pieprz mielony, sól, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać całość.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać masę mięsną.

Pasztet piec przez 120minut w temperaturze 190°C.

Pasztet należy dobrze wystudzić, a następnie wstawić do lodówki, żeby dobrze stężał.

Schłodzony pasztety pokroić i podawać z ulubionymi dodatkami tak by stworzyć pełny posiłek zgodny z makro, jakiego potrzebujesz.

BTW całości: 2670 g, 1496 kcal, B 202 g, T 72 g, W 9 g.

Dzieląc na 12 równych porcji, w jednej: 223 kcal, B 17 g, T 6 g, W 1 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *