Witaj na moim blogu!

PASTA Z MAKRELI (LCHF, keto, optymalna, ketogeniczna, bez glutenu)

5/5 - (4 ocen)

W związku z tym, że ryba jest smaczna i zdrowa a wielu z Was pyta o ryby na LCHF, polecam keto pastę z wędzonej makreli. Przygotowuje się ją dość szybko i jest bardzo smaczna. Może być podawana jako sałatka albo do keto pieczywa lub jako wypełnienie np. do jajek faszerowanych 🙂 Do tego ma zacne BTW: B 132g, T 268g, W 10g 😉

13516171_1015356971850971_6880877372020252681_n-001
Składniki:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, sparzyć wrzątkiem na sitku i odsączyć.

Ogórki kiszone posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę lub również zetrzeć na drobnych oczkach.

Schłodzone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Makrelę obrać ze skóry i ości, rozgnieść dobrze widelcem z masłem a następnie wymieszać z jajkami.

Do masy dodać cebulę, ogórka oraz majonez i dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Pasta najlepiej smakuje po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Sprawdza się jako samodzielny posiłek sałatka lub smarowidło do keto pieczywa a także jako wypełnienie np. do jajek faszerowanych 🙂

Smacznego! 🙂

BTW całości: 2994 kcal, białko – 132 g, T – 268 g, W – 10 g

11 komentarzy

Ola

Ewentualnie sama śmietana lub jeśli lubisz pasta z awokado ale tu już będzie nieco inny smak i nie każdy preferuje 😉

Odpowiedz
Ania Siadlak

Mój mąż zmienił swoje nawyki żywieniowe idące mocno w kierunku diety ketogenicznej.
Dzięki niemu i innemu sposobowi odżywiania zmieniliśmy oboje nasze posiłki. Uczymy się i poznajemy nowe przepisy. Zrobiłam wczoraj tę pastę (z Twojego przepisu)- PYSZNA!!!
Zajadamy się nią ze smakiem:)

Odpowiedz
Pstro

Mega dobra pasta! Ja zastąpiłam cebulę czerwoną białą, bo takową w domu posiadałam. Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Oczywiście jeśli nie unikasz laktozy to można dodać twarogu. Szprotki fajnie komponują się w paście, ale i w jajkach faszerowanych polecam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *