W związku z tym, że ryba jest smaczna i zdrowa a wielu z Was pyta o ryby na LCHF, polecam keto pastę z wędzonej makreli. Przygotowuje się ją dość szybko i jest bardzo smaczna. Może być podawana jako sałatka albo do keto pieczywa lub jako wypełnienie np. do jajek faszerowanych 🙂 Do tego ma zacne BTW: B 132g, T 268g, W 10g 😉
- 500 g makreli wędzonej
- 150 g masła
- 4 jajka
- ok 50 g cebuli czerwonej
- 200 g ogórków kiszonych
- 60 g majonezu (ok 4 łyżki)
- sól kłodawska i pieprz czarny mielony do smaku
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, sparzyć wrzątkiem na sitku i odsączyć.
Ogórki kiszone posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę lub również zetrzeć na drobnych oczkach.
Schłodzone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Makrelę obrać ze skóry i ości, rozgnieść dobrze widelcem z masłem a następnie wymieszać z jajkami.
Do masy dodać cebulę, ogórka oraz majonez i dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Pasta najlepiej smakuje po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Sprawdza się jako samodzielny posiłek sałatka lub smarowidło do keto pieczywa a także jako wypełnienie np. do jajek faszerowanych 🙂
Smacznego! 🙂
—
BTW całości: 2994 kcal, białko – 132 g, T – 268 g, W – 10 g
Dopiero zaczynam trzymajcie kciuki kilka potraw robiłam są spoko
Dziękuję i trzymam mocno kciuki!
A czym można zastąpić majonez? 🙁
Ewentualnie sama śmietana lub jeśli lubisz pasta z awokado ale tu już będzie nieco inny smak i nie każdy preferuje 😉
OMG zrobiłam dziś i zawinęłam w sałatę lodową. Pyyychaaa
Cieszę się, że smakowała 🙂
Mój mąż zmienił swoje nawyki żywieniowe idące mocno w kierunku diety ketogenicznej.
Dzięki niemu i innemu sposobowi odżywiania zmieniliśmy oboje nasze posiłki. Uczymy się i poznajemy nowe przepisy. Zrobiłam wczoraj tę pastę (z Twojego przepisu)- PYSZNA!!!
Zajadamy się nią ze smakiem:)
Mega dobra pasta! Ja zastąpiłam cebulę czerwoną białą, bo takową w domu posiadałam. Pozdrawiam
Można twaróg też dodać? A inne wędzone ryby np. szprotki?
Na te drugie nie mam pomysłu.
Oczywiście jeśli nie unikasz laktozy to można dodać twarogu. Szprotki fajnie komponują się w paście, ale i w jajkach faszerowanych polecam 🙂
Robiłam dziś. Jestem początkująca i próbuje różnych keto przepisów. Przepyszne!