Witaj na moim blogu!

PASTA KANAPKOWA Z MIĘSA ROSOŁOWEGO (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)

4.5/5 - (2 ocen)

Idealny pomysł dla tych, którzy lubią pić sam bulion i zostaje im mięso z gotowanego rosołu 😉 Robię kilka wariantów takiej pasty bo to co można do niej dodać ogranicza tylko Wasza fantazja i makro np. orzechy, cebulkę, chili, paprykę, szczypiorek, jajka itp. Tutaj najprostsza i najszybsza wersja na bazie mięsa i serka 🙂 Wspaniale komponuje się jako dodatek do keto bułek lub rollsów 🙂

Składniki:

  • 300 g mięsa ugotowanego w rosole (u mnie kura rosołowa, gęś i wołowina – robię zawsze tylko z części a resztę zblendowaną porcjuję i mrożę na czarną godzinę ;))
  • 200 g serka śmietankowego lub tłustego twarogu
  • 50 g śmietany 30%
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony

Mięso rosołowe oczyścić z kości i chrząstek a następnie zblendować.

Oddzielić potrzebną część a resztę zamrozić lub zużyć np do krokietów, zapiekanki, kotletów itp.

Do mięsa dodać serek, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek.

Całość wymieszać i doprawić do smaku.

Smacznego!

Celowo nie podaję BTW bo zależy ono od tego jakiego mięsa i w jakich proporcjach użyjecie do gotowania rosołu.

2 komentarze

Katarzyna

Pani Olu, czy złe samopoczucie podczas adaptacji moze być potęgowane przez zbyt duzą podaz białka? Jakiś czas temu próbowałam wejść w stan ketozy, niestety po 7 dniach wciąz ledwo mogłam wstać z łózka od bólu głowy i mdłości, do tego pojawiły się silne bóle brzucha. Zastanawiam się, czy to szok po obcięciu węgli, czy moze jadłam za duzo bialka? Spozywalam go ok. 1,5g/kg masy ciała nie będąc osobą aktywną. Czy zredukowanie ilości białka moze pomóc?

Odpowiedz
Ola

Samopoczucie podczas okresu adaptacji to bardzo indywidualna kwestia i zależy od wielu czynników jak chociażby dotychczasowy model odżywiania, stan zdrowia, metabolizm, wrażliwość insulinowa, uzależnienie od glukozy, obecność grzybów i pasożytów. Oczywiście makro w tym podaż białka oraz węglowodanów są też bardzo ważne by doszło sprawnie do przełączenia organizmu z glukozy na tłuszcz i tu też niektóre produkty czy złe proporcje mogą ten proces zaburzać. Ponadto trzeba pamiętać o suplementacji i nawodnieniu ponieważ odwodnienie a z nim wypłukanie magnezu i potasu są przyczyną złego samopoczucia. Polecam bulion z solą kłodawską lub himalajską.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *