Jajka królują na naszym stole w najróżniejszych postaciach – na twardo, na miękko, jajecznica, muffinki jajeczne, gniazdka w bekonie, jaja faszerowane, jajka sadzone, omlety… – to tylko niektóre propozycje 😉
Tym razem przedstawiam Wam przepis na pastę jajeczną ze szczypiorkiem – przepyszne i banalne danie, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Pamiętajcie, że jajka to idealne śniadanie!
- 5 jajek ugotowane na twardo
- 2–3 łyżki majonezu
- szczypior
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
Jajka gotować na twardo w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut.
Wystudzone i obrane jajka pokroić w kosteczkę i wsypać do miseczki.
Pokroić drobno szczypiorek i wsypać do miseczki z jajkami.
Dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku. Następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w formie kanapki przygotowanej z chlebkiem „oopsies” 🙂
Smacznego! 🙂
ja polecam taką pastę :
jajka zetrzec na tarce o grubych oczkach, tak samo ser żółty, ogórki kiszone + majonez z jogurtem naturalnym jako baza do połączenia+ sól i pieprz do smaku rewalacja
Dziękuję za przepis! Te ogórki to będzie kolejna wariacja pasty jajecznej bo robiłam ją już z dodatkiem rzodkiewki/papryki/cebuli/sera żółtego. Oczywiście pilnując węglowodanów (i białka) bo każdy dodatek u osób redukujących wagę to dodatkowe węgle, ale ogórek, rzodkiewka czy ser to rzecz jasna mniejsze ilości 😉 Pozdrawiam! 🙂
Witaj Olu. Mam pytanie odnośnie proporcji tłuszczu 70%. Ja dopiero zaczynam LCHF i słyszę sprzeczne opinie. Przeczytałam ( na forum – wątek o tej diecie ) że przy redukcji trzeba jednak tłuszcz ograniczyć, ponieważ w przeciwnym razie wykorzystywany jest ten dostarczany z pożywienia, a nie z własnych zapasów. Cholerka gubię się w tym wszystkim. Pozdrawiam Edyta
Tłuszcz przy obcięciu ilości węglowodanów staje się źródłem energii. Przy podanych proporcjach nie starcza go jednak na pokrycie pełnego zapotrzebowania. Wtedy właśnie organizm sięga po zapasy tłuszczu w organizmie i zaczyna spalać tkankę tłuszczową 🙂 W razie pytań pisz śmiało a ja trzymam kciuki! Pozdrawiam! 🙂
Dzięki Oleńko.
o widzę, że nie tylko ja jestem miłośniczką past do kanapek. Moją ulubioną jest ta http://panipanidomu.pl/pasta-z-zielonego-groszku/ polecam wypróbować.
Niestety w diecie LCHF odpadają wszelkie strączki, w tym również zielony groszek. Wyjątkiem jest fasolka szparagowa, którą można spożywać 😉
witam ja dopiero zaczynam więc dużo czytania przede mną…mam pytanie odnośnie majonezu..czy na LCHF można stosować majonez? np. winiary?
pozdrawiam
Wszystko zależy od wielu czynników takich jak Twój cel, etap na którym jesteś, ilość, jakość majonezu itp. W okresie adaptacji nie jest wskazany. Na pewno nie może być głównym źródłem tłuszczu tzn nie sięgaj po chude mięsa, drób i nie dodawaj do nich tony majonezu aby zgadzały się proporcje 😉 Najlepiej robić samemu a jeśli gotowy sklepowy to raczej nie tej marki. Polecam K…i 😉
Olu czym zastąpić majonez? Zwyczajnie go nie lubię.
Możesz spróbować np z tłustym twarogiem i śmietaną odpowiednio przyprawionymi.