Na Wasze specjalne życzenie kolejna wariacja przepisu na keto pączki bez laktozy. Po prostu pominęłam mąkę migdałową, której staram się już nie poddawać obróbce termicznej a użyłam większej ilości mąki kokosowej i to wystarczyło by powstała ich zdrowsza wersja 😉 Są naprawdę pyszne, delikatne, naturalnie słodkawe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku 😉
Warto obejrzeć również filmik który nagrałam przy okazji oponek serowych, ale wskazówki dotyczące temperatury smażenia są uniwersalne dla wszystkich – nie tylko moich pączków – czyli tłuszcz nie może być zbyt gorący a optymalna temperatura to ok 170 stopni, żeby by pączki/oponki nie paliły się i nie rozpadały.
Składniki:
- 100 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleka kokosowego
- 40-45 g mąki kokosowej
- 1 jajko
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- szczypta wanilii
- opcjonalnie słodzik np.ksylitol, erytrytol, stewia (keto, LCHF) lub cukier (DO i osoby nie unikające cukru)
- 400 g smalcu do smażenia (u mnie z gęsi ale może być też wieprzowy)
Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno miękkie i niezbyt zbite ale takie żeby można formować kuleczki.
Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka (ok 170 stopni) by oponki nie paliły się i nie rozpadały w tłuszczu. Smażyć jednorazowo 2-3 sztuki. W trakcie smażenia należy odwracać je na drugą stronę.
Gdy są złociste wyjmować i smażyć kolejne.
Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci słodzika w pudrze jak tradycyjne pączki bądź zrobić lukier np z ksylitolu bądź mleczka kokosowego i solu z limonki albo polewę czekoladową.(olej kokosowy i kakao).
Smacznego! 🙂
—
BTW całości bez słodzików:
Niestety rozpadły mi się. Ale to chyba z powodu mąki kokosowej, ponieważ ciasto było bardzo kruche przed smażeniem.
Szybkie pytanie ! Właśnie smażę i koszmar. Konsystencja ciasta jak na filmie jak podkręca temperaturę to się rozpadają Jak zmniejszę do pierwszej takiej ze się trzymają w kupię to tak jyz 20 min się smażą i nadal blade Co robię nie tak???
20 minut to raczej za długo na 1 malutkiego pączka 😉 Trzeba znaleźć idealną temperaturę czyli taką by pączki nie rozpadały się i nie paliły ale i żeby nie gotowały się aż 20 minut w tłuszczu 😉
Olu, czy nie brakuje w przepisie sera białego ?
Absolutnie – to przepis na pączki bez laktozy 😉 Serowe znajdziesz tutaj.
Olu, jakiej firmy mąki kokosowej używasz?
Dziekuje za odpowiedz, Zuzia
To moja ulubiona.
co jest nie tak z maka migdalowa?
Unikam podgrzewania orzechów w wysokich temperaturach.
Przetestowane. Super pyszne i slodkie bez dodatku ksylitolu.
Dziekuje za przepis!
Myślisz , że rodzaj tłuszczuma duże znaczenie? Wyjdą na maśle klarowanym albo oleju ryżowym? No uparli się u nas na wsi i wykupili smalec haha
Hej, nie próbowłam na innym tłuszczu poza kokosowym i nie wyszło więc tylko smalec mam sprawdzony jako pewny 😉
hej Olu, jakie makro wyszlo ?
Właśnie skończyłam smażyć, po prostu pycha!!!!!!!
Cieszy mnie to bardzo 🙂
Ola, jakie makra i ile sztuk Tobie wyszło z tych proporcji?
Dziękuję za przepis, palce lizać!
brak wartości makro :/
Makro zależy od tego ile tłuszczu wciągną pączki wiec trzeba zważyć pozostały po smażeniu smalec i przeliczyć samemu.
Niestety, rozpadają mi się nawet gdy manewruję z temp. 🙁
Ser nie może być gładki, mielony tylko twaróg taki z grudkami i nie należy zbyt dobrze mieszać ciasta by nie powstała zbyt gładka masa. Sama kiedyś z rozpędu użyłam takiego samego sera jak na sernik czyli 3-krotnie mielonego i rozpadły się podczas smażenia mimo malutkiego ognia.