Witaj na moim blogu!

PĄCZKI KOKOSOWE BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru)

3.2/5 - (39 ocen)

Na Wasze specjalne życzenie kolejna wariacja przepisu na keto pączki bez laktozy. Po prostu pominęłam mąkę migdałową, której staram się już nie poddawać obróbce termicznej a użyłam większej ilości mąki kokosowej i to wystarczyło by powstała ich zdrowsza wersja 😉 Są naprawdę pyszne, delikatne, naturalnie słodkawe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku 😉

Warto obejrzeć również filmik który nagrałam przy okazji oponek serowych, ale wskazówki dotyczące temperatury smażenia są uniwersalne dla wszystkich – nie tylko moich pączków – czyli tłuszcz nie może być zbyt gorący a optymalna temperatura to ok 170 stopni, żeby by pączki/oponki nie paliły się i nie rozpadały.

Składniki:

Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno miękkie i niezbyt zbite ale takie żeby można formować kuleczki.

Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka (ok 170 stopni) by oponki nie paliły się i nie rozpadały w tłuszczu. Smażyć jednorazowo 2-3 sztuki. W trakcie smażenia należy odwracać je na drugą stronę.

Gdy są złociste wyjmować i smażyć kolejne.

Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci słodzika w pudrze jak tradycyjne pączki bądź zrobić lukier np z ksylitolu bądź mleczka kokosowego i solu z limonki albo polewę czekoladową.(olej kokosowy i kakao).

Smacznego! 🙂

BTW całości bez słodzików:

20 komentarzy

Rafał

Niestety rozpadły mi się. Ale to chyba z powodu mąki kokosowej, ponieważ ciasto było bardzo kruche przed smażeniem.

Odpowiedz
Gosia

Szybkie pytanie ! Właśnie smażę i koszmar. Konsystencja ciasta jak na filmie jak podkręca temperaturę to się rozpadają Jak zmniejszę do pierwszej takiej ze się trzymają w kupię to tak jyz 20 min się smażą i nadal blade Co robię nie tak???

Odpowiedz
Ola

20 minut to raczej za długo na 1 malutkiego pączka 😉 Trzeba znaleźć idealną temperaturę czyli taką by pączki nie rozpadały się i nie paliły ale i żeby nie gotowały się aż 20 minut w tłuszczu 😉

Odpowiedz
Ania

Myślisz , że rodzaj tłuszczuma duże znaczenie? Wyjdą na maśle klarowanym albo oleju ryżowym? No uparli się u nas na wsi i wykupili smalec haha

Odpowiedz
Ola

Hej, nie próbowłam na innym tłuszczu poza kokosowym i nie wyszło więc tylko smalec mam sprawdzony jako pewny 😉

Odpowiedz
Maciej

Ola, jakie makra i ile sztuk Tobie wyszło z tych proporcji?
Dziękuję za przepis, palce lizać!

Odpowiedz
Ola

Makro zależy od tego ile tłuszczu wciągną pączki wiec trzeba zważyć pozostały po smażeniu smalec i przeliczyć samemu.

Odpowiedz
Ola

Ser nie może być gładki, mielony tylko twaróg taki z grudkami i nie należy zbyt dobrze mieszać ciasta by nie powstała zbyt gładka masa. Sama kiedyś z rozpędu użyłam takiego samego sera jak na sernik czyli 3-krotnie mielonego i rozpadły się podczas smażenia mimo malutkiego ognia.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *