Przepyszny, puszysty, lekki, a zarazem bardzo sycący omlet proteinowy! Idealny nie tylko dla osób na diecie niskowęglowodanowej czy bez cukru, ale i tych unikających glutenu. W zależności od dodatków sprawdzi się na redukcji, adaptacji i innych etapach diety. Stanowi doskonały pomysł na śniadanie, deser czy kolację. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, zatem będzie idealny także jako posiłek na wynos. Jeśli lubicie tego typu przepisy, to polecam także moje inne inspiracje na przykład na racuchy.
Składniki – omlet proteinowy
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g serka naturalnego śmietankowego
- 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- 10 g izolatu białek (90%)
- 10 g mąki łubinowej
- 15 g erytrolu lub innego słodzika
- 10 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego
Przygotowanie – omlet proteinowy
Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z serkiem śmietankowym.
Dodać odważone suche składniki i dokładnie wymieszać na gładką masę.
W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli, a następnie przełożyć do niej masę z drugiej miski. Całość ostrożnie wymieszać tak by utrzymać puszystą piankową konsystencję.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu pod przykryciem, a następnie odwrócić za pomocą jednej lub dwóch łopatek na drugą stronę i dalej smażyć już bez przykrycia.
Omlet proteinowy w zależności od finalnego makro, jakie chcemy uzyskać należy podawać z różnego rodzaju dodatkami. Chcąc podbić białko np. na redukcji lub stabilizacji wagi, polecam na przykład jogurt skyr. Dla zwiększenia puli tłuszczu można sięgnąć po olej MCT, mascarpone, bitą śmietanę, orzechy (np. migdały, pecan) i bezcukrowe kremy orzechowe lub chałwę. Wszystkie dodatki należy wliczyć w makro!
—
BTW całości bez dodatków: 285 g, 548 kcal, B 39 g, T 40 g, W 3 g.
Dodaj komentarz