Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

OMLET JAJECZNY ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM I POMIDORAMI (bez glutenu, LCHF)

4/5 - (8 ocen)

Omlety z warzywami to kolejne bardzo wartościowe śniadanie z użyciem jajek 😉 Są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego dość często goszczą na naszym stole. Wystarczy jedynie zmienić dodatki i już mamy zupełnie inną potrawę 😉

Dziś proponuję omlet z boczkiem, szpinakiem, pomidorami i szczypiorkiem 😉
20160109_083100 (2)
Składniki:

Pokrojony szpinak wrzucić na rozgrzane masło klarowane. Wycisnąć  czosnek. Mieszać do momentu, aż szpinak będzie lekko podduszony.

Dodać pokrojony w plasterki boczek i przez chwilę razem podgrzewać.

Jajka ubić ze śmietaną a następnie wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Całość wymieszać ze szpinakiem i boczkiem.

Wlać masę jajeczną na natłuszczoną patelnię i równomiernie ją rozprowadzić po jej powierzchni. Smażyć lekko poruszając patelnią i odwijając brzegi omletu, aby masa jajeczna spływała na dno patelni.

Omlet jest gotowy, gdy nabierze rumianego koloru.

Smacznego! 🙂

11 komentarzy

Iza

Omlet doskonały w smaku. Jedynie u mnie bardziej przypomniał jajecznicę bogatą w różne składniki niż omlet. 😉

Odpowiedz
Ola

Jeśli nie unikasz nabiału to dodaj śmietanki i wymieszaj z z jajkami a będzie bardziej omletowaty 😉

Odpowiedz
Marzena

Nie za bardzo przepadam za pomidorami w wersji gotowanej, ciepłej jadam tylko na surowo, a zimą unikam pomidorów w ogóle, bo są sztuczne i mam pytanie czy mogę zamiast pomidora dodawać paprykę? Pozdrawiam.

Odpowiedz
Ola

Kwestia gustu 😉 Możesz dodać inne warzywo pasujące do szpinaku lub pominąć w ogóle 😉

Odpowiedz
Asia

Czy pomidor i szpinak będą miały inne składy makro w zależności czy będą lekko podduszone lub zjedzone na surowo w formie surówki?

Odpowiedz
Ania

Dopiero wdrażam się w tą dietę. Mam pytanie (może głupie… ale kto pyta ten wie;) ) TO jest 1 porcja!? dla 1 osoby?!

Odpowiedz
Ola

To zależy jaka osoba i jakie ma makro 😉 Każdy jest inny i ma inne zapotrzebowanie kaloryczne i inny podział makroskładników. Trzeba komponować omlet pod swoje makro.

Odpowiedz
Ania

Olu jak udało Ci się tak pięknie podpiec omlet z góry? Mój na spodzie jest podpieczony, ale góra wygląda jak blada jajecznica

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *