Omlety z warzywami to kolejne bardzo wartościowe śniadanie z użyciem jajek 😉 Są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego dość często goszczą na naszym stole. Wystarczy jedynie zmienić dodatki i już mamy zupełnie inną potrawę 😉
- 50g szpinaku świeżego
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 4 jajka
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki szczypiorku
- sól kłodawska i pieprz czarny do smaku
- masło klarowane lub oliwa z oliwek do smażenia
Pokrojony szpinak wrzucić na rozgrzane masło klarowane. Wycisnąć czosnek. Mieszać do momentu, aż szpinak będzie lekko podduszony.
Dodać pokrojony w plasterki boczek i przez chwilę razem podgrzewać.
Jajka ubić ze śmietaną a następnie wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Całość wymieszać ze szpinakiem i boczkiem.
Wlać masę jajeczną na natłuszczoną patelnię i równomiernie ją rozprowadzić po jej powierzchni. Smażyć lekko poruszając patelnią i odwijając brzegi omletu, aby masa jajeczna spływała na dno patelni.
Omlet jest gotowy, gdy nabierze rumianego koloru.
Smacznego! 🙂
Twój omlet prezentuje się wspaniale ! Do tego to połączenie smakowe 🙂 Pycha 🙂
Omlet doskonały w smaku. Jedynie u mnie bardziej przypomniał jajecznicę bogatą w różne składniki niż omlet. 😉
Jeśli nie unikasz nabiału to dodaj śmietanki i wymieszaj z z jajkami a będzie bardziej omletowaty 😉
Nie za bardzo przepadam za pomidorami w wersji gotowanej, ciepłej jadam tylko na surowo, a zimą unikam pomidorów w ogóle, bo są sztuczne i mam pytanie czy mogę zamiast pomidora dodawać paprykę? Pozdrawiam.
Kwestia gustu 😉 Możesz dodać inne warzywo pasujące do szpinaku lub pominąć w ogóle 😉
Czy pomidor i szpinak będą miały inne składy makro w zależności czy będą lekko podduszone lub zjedzone na surowo w formie surówki?
Licz surowe produkty i to będzie ich makro mimo obróbki.
Dopiero wdrażam się w tą dietę. Mam pytanie (może głupie… ale kto pyta ten wie;) ) TO jest 1 porcja!? dla 1 osoby?!
To zależy jaka osoba i jakie ma makro 😉 Każdy jest inny i ma inne zapotrzebowanie kaloryczne i inny podział makroskładników. Trzeba komponować omlet pod swoje makro.
Olu jak udało Ci się tak pięknie podpiec omlet z góry? Mój na spodzie jest podpieczony, ale góra wygląda jak blada jajecznica
Oczywiście odwróciłam go 😉