Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

OLA LA KETO MUFFINKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, cukru i laktozy)

3.9/5 - (34 ocen)

Kolejny przepis, kt贸rym udowadniam 偶e w modelach LCHF jest te偶 miejsce na desery 馃槈 Tym razem co艣 dla wielbicieli muffinek. Pyszne, aromatyczne i delikatne babeczki, kt贸re mog膮 by膰 przygotowane z jagodami, malinami, bor贸wkami czy porzeczkami. Osobom, kt贸re nie trzymaj膮 bardzo niskich w臋glowodan贸w polecam te偶 wersj臋 z jab艂kami i cynamonem 馃槈

14485156_1085602034826464_5312606586102776859_n

Sk艂adniki na 6 sztuk:

Przygotowa膰 silikonowe foremki na muffinki lub posmarowa膰 t艂uszczem metalowe formy.

Wbi膰 jajka do miski a nast臋pnie zmiksowa膰.

Doda膰 rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymiesza膰 s贸l, sproszkowan膮 wanili臋 oraz opcjonalnie s艂odzik/cukier i doda膰 m膮k臋 kokosow膮. Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymiesza膰.

Po艂膮czy膰 ze sob膮 suche i mokre sk艂adniki.

Dodawa膰 stopniowo po 1 艂y偶ce zimnej wody ci膮gle mieszaj膮c. M膮ka kokosowa wch艂ania wod臋 i nale偶y j膮 dolewa膰 do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta 艂atwo by艂o doda膰 owoce.

Doda膰 owoce i delikatnie wymiesza膰. Nast臋pnie ciasto umie艣ci膰 w 6 foremkach.

Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190掳 C a偶 uzyskaj膮 z艂oty kolor.

Smacznego! 馃檪

BTW ca艂o艣ci z malinami: 345 g, 1023 kcal, B 26 g, W 6 g, T 98 g.

BTW 1 babeczki: 58g, 171 kcal, B 9 g, W 1 g, T 16g.

24 komentarze

Ola

Kwestia bardzo indywidualna. Ja ju偶 w og贸le nie u偶ywam cukru wi臋c ci臋偶ko mi powiedzie膰. Dla jednego 3 艂y偶ki b臋dzie za du偶o a dla drugiego nadal za ma艂o s艂odkie 馃槈 Trzeba pr贸bowa膰 pami臋taj膮c 偶e sama m膮ka kokosowa jest s艂odkawa a do tego dochodz膮 maliny. Oczywi艣cie wszystko wlicza si臋 do makro je艣li pilnujesz BTW 馃槈

Odpowiedz
Milena

Olu, widz臋, ze wi臋kszo艣膰 Twoich przepis贸w jest na m膮ce kokosowej. Ja do tej pory mia艂am z ni膮 problem, taki, ze przy jedzeniu trzeba ciagle popija膰 wod膮, bo inaczej nie mo偶na ciasta prze艂kn膮膰. 馃檨 Czy robi臋 b艂膮d w tym, ze nigdy do tej pory nie czeka艂am a偶 m膮ka kokosowa wch艂onie wod臋? Pierwszy raz o tym czytam i szczerze m贸wi膮c si臋 ucieszy艂am, bo tak bardzo chce w艂a艣nie tej maki u偶ywa膰 a nie migda艂owej.

Odpowiedz
Ola

Trzeba poczeka膰 a偶 m膮k膮 wch艂onie p艂yn by sprawdzi膰 czy jest go wystarczaj膮ca ilo艣膰 i nie trzeba doda膰. Ka偶da m膮ka inaczej absorbuje p艂yny wi臋c trzeba robi膰 to „na oko” 馃槈

Odpowiedz
ktosia

totalnie nie wysz艂y. uros艂y a potem klapn臋艂y. Smakuj膮 jako艣 gorzkawo… jedyne co pomyli艂am to termoobieg… i chyba czuj臋 posmak sody

Odpowiedz
Ola

Przykro mi 偶e co艣 nie wysz艂o.Nigdy nie dostawa艂am takich uwag i zg艂osze艅 wi臋c jestem zaskoczona.

Odpowiedz
Gosia

Sa pyszne – robi臋 ju偶 kolejny raz, zastanawia mnie tylko czemu po wpisaniu do Fitatu wszystkich sk艂adnik贸w – identycznie proporcje tez, wyskakuje np ze 2 szt maja 20W??

Odpowiedz
Ola

Kwestia u偶ytej m膮ki oraz tego jak s膮 wpisane mikrosk艂adniki bo cz臋sto nie jest odejmowany b艂onnik.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *