Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

OLA LA KETO MUFFINKI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, cukru i laktozy)

Kolejny przepis, kt贸rym udowadniam 偶e w modelach LCHF jest te偶 miejsce na desery 馃槈 Tym razem co艣 dla wielbicieli muffinek. Pyszne, aromatyczne i delikatne babeczki, kt贸re mog膮 by膰 przygotowane z jagodami, malinami, bor贸wkami czy porzeczkami. Osobom, kt贸re nie trzymaj膮 bardzo niskich w臋glowodan贸w polecam te偶 wersj臋 z jab艂kami i cynamonem 馃槈

14485156_1085602034826464_5312606586102776859_n

Sk艂adniki na 6 sztuk:

  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 聽45 g m膮ki kokosowej
  • 聽60 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub mas艂a (LCHF, keto, optymalna)
  • 聽 陆 艂y偶eczki sproszkowanej wanilii
  • 聽 陆 艂y偶eczki proszku do pieczenia lub sody
  • 聽 szczypta soli
  • 聽 4-6 艂y偶ek wody
  • 聽60 g owoc贸w niskow臋glowodanowych np. maliny, bor贸wki, jagody, porzeczki
  • opcjonalnie s艂odzik/cukier dla os贸b, kt贸re ich u偶ywaj膮

Przygotowa膰 silikonowe foremki na muffinki lub posmarowa膰 t艂uszczem metalowe formy.

Wbi膰 jajka do miski a nast臋pnie zmiksowa膰.

Doda膰 rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymiesza膰 s贸l, sproszkowan膮 wanili臋 oraz opcjonalnie s艂odzik/cukier i doda膰 m膮k臋 kokosow膮. Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymiesza膰.

Po艂膮czy膰 ze sob膮 suche i mokre sk艂adniki.

Dodawa膰 stopniowo po 1 艂y偶ce zimnej wody ci膮gle mieszaj膮c. M膮ka kokosowa wch艂ania wod臋 i nale偶y j膮 dolewa膰 do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta 艂atwo by艂o doda膰 owoce.

Doda膰 owoce i delikatnie wymiesza膰. Nast臋pnie ciasto umie艣ci膰 w 6 foremkach.

Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190掳 C a偶 uzyskaj膮 z艂oty kolor.

Smacznego! 馃檪

BTW ca艂o艣ci z malinami: 345 g, 1023 kcal, B 26 g, W 6 g, T 98 g.

BTW 1 babeczki: 58g, 171 kcal, B 9 g, W 1 g, T 16g.

22 komentarze

Ola

Kwestia bardzo indywidualna. Ja ju偶 w og贸le nie u偶ywam cukru wi臋c ci臋偶ko mi powiedzie膰. Dla jednego 3 艂y偶ki b臋dzie za du偶o a dla drugiego nadal za ma艂o s艂odkie 馃槈 Trzeba pr贸bowa膰 pami臋taj膮c 偶e sama m膮ka kokosowa jest s艂odkawa a do tego dochodz膮 maliny. Oczywi艣cie wszystko wlicza si臋 do makro je艣li pilnujesz BTW 馃槈

Odpowiedz
Milena

Olu, widz臋, ze wi臋kszo艣膰 Twoich przepis贸w jest na m膮ce kokosowej. Ja do tej pory mia艂am z ni膮 problem, taki, ze przy jedzeniu trzeba ciagle popija膰 wod膮, bo inaczej nie mo偶na ciasta prze艂kn膮膰. 馃檨 Czy robi臋 b艂膮d w tym, ze nigdy do tej pory nie czeka艂am a偶 m膮ka kokosowa wch艂onie wod臋? Pierwszy raz o tym czytam i szczerze m贸wi膮c si臋 ucieszy艂am, bo tak bardzo chce w艂a艣nie tej maki u偶ywa膰 a nie migda艂owej.

Odpowiedz
Ola

Trzeba poczeka膰 a偶 m膮k膮 wch艂onie p艂yn by sprawdzi膰 czy jest go wystarczaj膮ca ilo艣膰 i nie trzeba doda膰. Ka偶da m膮ka inaczej absorbuje p艂yny wi臋c trzeba robi膰 to 鈥瀗a oko鈥 馃槈

Odpowiedz
Ola

Mo偶na 艣mia艂o tylko z owocami b臋d膮 mniej wilgotne wi臋c zale偶y co kto lubi 馃槈

Odpowiedz
ktosia

totalnie nie wysz艂y. uros艂y a potem klapn臋艂y. Smakuj膮 jako艣 gorzkawo鈥 jedyne co pomyli艂am to termoobieg鈥 i chyba czuj臋 posmak sody

Odpowiedz
Ola

Przykro mi 偶e co艣 nie wysz艂o.Nigdy nie dostawa艂am takich uwag i zg艂osze艅 wi臋c jestem zaskoczona.

Odpowiedz
Gosia

Sa pyszne 鈥 robi臋 ju偶 kolejny raz, zastanawia mnie tylko czemu po wpisaniu do Fitatu wszystkich sk艂adnik贸w 鈥 identycznie proporcje tez, wyskakuje np ze 2 szt maja 20W??

Odpowiedz
Ola

Kwestia u偶ytej m膮ki oraz tego jak s膮 wpisane mikrosk艂adniki bo cz臋sto nie jest odejmowany b艂onnik.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *