Banalnie prosta, szybka w przygotowaniu i przepyszna „nutella” na bazie awokado, które jest źródłem witaminy: A, B1, B2, PP, C, K, H oraz substancji mineralnych, wapnia, potasu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Osobom na adaptacji, z nietolerancją orzechów lub unikającym słodzików i dużych ilości węglowodanów polecam krem w wersji podstawowej 2-składnikowej (awokado+ kakao). Inne wersje ograniczyć może tylko nasza wyobraźnia i makro 😉 Ja dla córki dodaję jeszcze orzechy lub gotowy krem z orzechów laskowych ale można też sięgnąć po banana, ksylitol, cukier lub miód, jeśli nie pilnujecie bardzo niskich węglowodanów 😉
Składniki:
1 dojrzałe awokado
20 g kakao
opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
opcjonalnie 20 g orzechów laskowych
Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę.
Następnie wydrążyć z niego miąższ i włożyć do miksera/malaksera.
Dodać kakao i opcjonalnie dodatkowe składniki jak słodzik czy rozdrobnione orzeszki laskowe lub gotowy krem z orzechów laskowych. Całość zmiksować na gładką masę.
Krem można przechowywać w lodówce 2-3 dni o ile nie zniknie od razu po przygotowaniu 😉
Smacznego!
—
BTW całości z awokado, kakao i orzeszków: 180 g, 505 kcal, B 8 g, W 21 g, T 45 g. W 100 g: 281 kcal, B 4 g, W 12 g, T 25 g.
Twoje przepisy są super inspiracją, jako ze postanowiłam przejść na zdrowe odżywianie a uważam że dieta keto lub low carb do takich należy, przemawia jeszcze za nią to że leczą za pomocą niej padaczkę -co niestety zdiagnozowano u jednego z moich dzieci. Dzięki i będę często zaglądać , pozdrawiam i życzę wielu pomysłów kulinarnych
Kasiu bardzo dobra decyzja. Ja również mam padaczkę pourazową a dzięki ketozie nie mam ataków mimo iż nie przyjmuję leków. Dziękuję bardzo za miłe słowa. Ciszę się, że to co robię przydaje się innym osobom 🙂 Pozdrowienia dla Ciebie i Twoje rodzinki 🙂
Awokado mega zdrowe, ale co zrobić, żeby smakowało 🙁 nie mogę przełamać się do jego „surowego” smaku – nawet nie wiem jak to określić 🙂 próbowałam nutelle z Twojego przepisu i „wchodzi” na siłę 🙂 A ja chcę jeść awokado na keto 🙂 ehhh ketodramaty 🙂
Olga pocieszę Cię, że ja też nie należę do fanek awokado 😉
Ja mogę ci polecić pastę: zmiksować awokado z tłustym twarogiem plus do tego przeciśnięty czosnek. Pieprz plus sól i na prawdę nie czuć awokado.
Muszę spróbować! Dziękuję 🙂
ja polecam awokado z jajkiem – pod jajko (jako „chlebek”) albo rozdrobniona na pastę – pyszna! jeszcze do niedawna jadałam ją z chlebem, ale odkąd postanowiłam przejść na keto, wcinam ją na śniadanie prosto z miseczki i jest przepyszna, polecam!
chyba sprubuje twoich przepisów,moze nie bede miala wzdęć i różnych innych dolegliwosci ,dużo by pisał ,teraz zostało mi pozycic gluten chociaz naprawde ograniczyłam ,ale widze ze nic z tego pomomo ze jeszcze nie badałm czy mam na nie uczulenie ,to wiem ze to on włąsnie mi niszczy mój organizm…
Pani Olu robiłam ale moja konstrukcja niestety wyszła bardziej sucha hmmm myślę wina blender nie mam miksera może on spowodował że sucha wyszła
Konsystencja miało byc
Świetny przepis,polecam wszystkim na Keto
Właśnie dodałam 2 łyżeczki tahini i erytrytol do smaku. Pycha!
Kombinacji smakowych jest całe mnóstwo 🙂 Cieszę się, że smakowała 🙂
Kakao ile % ? 🙂
Kiedyś używałam kilka razy z surowych ziaren kako ale niestety mimo ze zdrowsze to nie sprawdziło się bo było lekko kwaśne i jednak sięgam po tradycyjne kakao.
ja uwielbiam awokado polane cytryna oczywiscie . a nastepnie boczek podsmazony na patelni i polac to awokado super a jakie syte , polecam
Boczek i awokado to duet idealny 🙂
Polecam na kanapkę z ta nutella wrzucić trochę serka mascarpone o ile oczywiście nutella nie jest zbyt słodka;)!