
Naleśniki szpinakowo-bambusowe to znakomity pomysł na zdrowe śniadanie, lunch czy kolację. Niewątpliwie to doskonały sposób na przemycenie szpinaku. Ponadto nie tylko rewelacyjnie wyglądają, ale i świetnie smakują. Można je wypełniać przeróżnymi farszami rybnymi, mięsnymi, warzywnymi, serkami itp. a także zapiekać, odsmażać albo zjeść zaraz po usmażeniu. Tutaj w wersji z pastą z tuńczyka i warzyw. Zdecydowanie sprawdzą się w menu osób na redukcji, a z odpowiednimi dodatkami także na adaptacji bądź innym celem dietetycznym. Wielbicielom naleśników polecam także naleśniki bambusowe oraz w wersji bez laktozy lub naleśniki łubinowe.
Składniki – naleśniki szpinakowo-bambusowe (2 szt.)
Naleśniki (2 sztuki)
- 3 jajka
- 30 g śmietany 30%
- 70 g szpinaku świeżego
- szczypta czosnku granulowanego
- 15 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- szczypta soli kłodawskiej
- 5 g masła klarowanego do smażenia
Dodatki – pasta z tuńczyka
- 160 g tuńczyka w wodzie (waga po odsączeniu)
- 75 g papryki czerwonej
- 75 g papryki żółtej
- 200 g serka śmietankowego
- sól kłodawska, pieprz czarny mielony, papryka słodka, papryka wędzona
Przygotowanie
Szpinak umyć i osuszyć.
Następnie liście szpinaku, jajka, śmietanę, przyprawy oraz mąkę/błonnik bambusowy zmiksować na jednolitą, rzadką masę. W razie potrzeby dosypywać po odrobinie mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek.
W międzyczasie na sitku odsączyć tuńczyka.
Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
Warzywa oraz odsączoną rybę wymieszać z serkiem i przyprawami.
Następnie naleśniki wypełnić gotowym farszem.
—
BTW naleśników bez dodatków: 300 g, 432 kcal, B 25 g, T 32 g, W 2 g.
Dzieląc na 2 porcje, w jednej: 216 kcal, B 13 g, T 16 g, W 1 g.
—
BTW całości z dodatkami: 840 g, 1125 kcal, B 65 g, T 79 g, W 15 g.
Dzieląc na 2 równe porcje z dodatkami, w jednej: 563 kcal, B 33 g, T 40 g, W 8 g.
Dodaj komentarz