Witaj na moim blogu!

NALEŚNIKI SZPINAKOWO-BAMBUSOWE (keto, bez glutenu, redukcja)

5/5 - (9 ocen)

Naleśniki szpinakowo-bambusowe to znakomity pomysł na zdrowe śniadanie, lunch czy kolację. Niewątpliwie to doskonały sposób na przemycenie szpinaku. Ponadto nie tylko rewelacyjnie wyglądają, ale i świetnie smakują. Można je wypełniać przeróżnymi farszami rybnymi, mięsnymi, warzywnymi, serkami itp. a także zapiekać, odsmażać albo zjeść zaraz po usmażeniu. Tutaj w wersji z pastą z tuńczyka i warzyw. Zdecydowanie sprawdzą się w menu osób na redukcji, a z odpowiednimi dodatkami także na adaptacji bądź innym celem dietetycznym. Wielbicielom naleśników polecam także naleśniki bambusowe oraz w wersji bez laktozy lub naleśniki łubinowe.

Składniki – naleśniki szpinakowo-bambusowe (2 szt.)

Naleśniki (2 sztuki)

Dodatki – pasta z tuńczyka

Przygotowanie

Szpinak umyć i osuszyć.

Następnie liście szpinaku, jajka, śmietanę, przyprawy oraz mąkę/błonnik bambusowy zmiksować na jednolitą, rzadką masę. W razie potrzeby dosypywać po odrobinie mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek.

W międzyczasie na sitku odsączyć tuńczyka.

Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.

Warzywa oraz odsączoną rybę wymieszać z serkiem i przyprawami.

Następnie naleśniki wypełnić gotowym farszem.

BTW naleśników bez dodatków: 300 g, 432 kcal, B 25 g, T 32 g, W 2 g.

Dzieląc na 2 porcje, w jednej: 216 kcal, B 13 g, T 16 g, W 1 g.

BTW całości z dodatkami: 840 g, 1125 kcal, B 65 g, T 79 g, W 15 g.

Dzieląc na 2 równe porcje z dodatkami, w jednej: 563 kcal, B 33 g, T 40 g, W 8 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *