Witaj na moim blogu!

NALEŚNIKI BAMBUSOWE (keto, LCHF, bez glutenu)

4.1/5 - (53 ocen)

Naleśniki bambusowe to moja kolejna modyfikacja znanych już naleśników na bazie jajek i śmietany bądź w wersji bez laktozy – śmietanki kokosowej. Szybkie i bardzo łatwe do przygotowania a dzięki dodatkowi błonnika bambusowego zmienia się ich konsystencja oraz struktura. Finalnie otrzymujemy naleśniki bardzo zbliżone do tych tradycyjnych pszennych, bez posmaku jajek czy omleta. Jest to znakomita opcja dla osób na dietach niskowęglowodanowych czy bezglutenowej. Sprawdzą się na każdym etapie diety od adaptacji, przez redukcję po stabilizację wagi. W zależności od użytych dodatków można uzyskać dowolne indywidualnie dobrane makro. Ich atutem jest też to, że doskonale smakują zarówno „na słodko” np. z mascarpone, twarogiem, dżemem, owocami, jak i w wytrawnej – z warzywami, awokado, mięsem lub rybą. Naleśniki bambusowe polecam także jako bazę do krokietów.

Składniki – naleśniki bambusowe (4 sztuki)

Przygotowanie

Jajka, śmietanę, szczyptę soli oraz mąkę/błonnik bambusowy zmiksować lub wymieszać trzepaczką na jednolitą, rzadką masę. W razie potrzeby dosypywać po odrobinie mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek.

Naleśniki polecam przewracać na drugą stronę za pomocą łopatki, gdy widać, że ciasto jest ścięte.

Przygotować farsz np. w wersji na słodko: mascarpone, twaróg, śmietankę, ziarenka wanilii, słodzik, owoce, dżem bez cukru czy masło orzechowe. Wytrawne opcje doskonale komponują się np. z twarogiem, pastą rybną, wędliną i warzywami.

Naleśniki bambusowe wypełnić gotowym farszem i zwinąć w rulon bądź kieszonkę.

BTW całości bez dodatków (wliczając błonnik bambusowy): 350 g, 656 kcal, B 32 g, T 57 g, W 3 g.

Dzieląc na 4 równe naleśniki, w jednym (bez dodatków): 164 kcal, B 8 g, T 14 g, W 1 g.

9 komentarzy

Dorota

Dziękuję za ten przepis, kupiłam kiedyś mąkę bambusowa na Amazonie i kilka razy użyłam do zrobienia makaronu, a torba wielka bo to bardzo lekki produkt. Przed świętami świetny przepis. Dziękuję

Odpowiedz
Iwona

Cześć Dorota, czy ta mąka z Amazon jest dobra? Masz porównanie z innymi? Pytam, bo też się nad nią zastanawiałam.

Odpowiedz
Ola

Na moim blogu znajdziesz sporo inspiracji z mąka bambusową zatem pomogę zmniejszyć te zapasy 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *