Naleśniki bambusowe to moja kolejna modyfikacja znanych już naleśników na bazie jajek i śmietany bądź w wersji bez laktozy – śmietanki kokosowej. Szybkie i bardzo łatwe do przygotowania a dzięki dodatkowi błonnika bambusowego zmienia się ich konsystencja oraz struktura. Finalnie otrzymujemy naleśniki bardzo zbliżone do tych tradycyjnych pszennych, bez posmaku jajek czy omleta. Jest to znakomita opcja dla osób na dietach niskowęglowodanowych czy bezglutenowej. Sprawdzą się na każdym etapie diety od adaptacji, przez redukcję po stabilizację wagi. W zależności od użytych dodatków można uzyskać dowolne indywidualnie dobrane makro. Ich atutem jest też to, że doskonale smakują zarówno „na słodko” np. z mascarpone, twarogiem, dżemem, owocami, jak i w wytrawnej – z warzywami, awokado, mięsem lub rybą. Naleśniki bambusowe polecam także jako bazę do krokietów.
Składniki – naleśniki bambusowe (4 sztuki)
- 4 jajka
- 40 g śmietany 30%
- 20 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- szczypta soli kłodawskiej
- 10 g masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie
Jajka, śmietanę, szczyptę soli oraz mąkę/błonnik bambusowy zmiksować lub wymieszać trzepaczką na jednolitą, rzadką masę. W razie potrzeby dosypywać po odrobinie mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek.
Naleśniki polecam przewracać na drugą stronę za pomocą łopatki, gdy widać, że ciasto jest ścięte.
Przygotować farsz np. w wersji na słodko: mascarpone, twaróg, śmietankę, ziarenka wanilii, słodzik, owoce, dżem bez cukru czy masło orzechowe. Wytrawne opcje doskonale komponują się np. z twarogiem, pastą rybną, wędliną i warzywami.
Naleśniki bambusowe wypełnić gotowym farszem i zwinąć w rulon bądź kieszonkę.
—
BTW całości bez dodatków (wliczając błonnik bambusowy): 350 g, 656 kcal, B 32 g, T 57 g, W 3 g.
Dzieląc na 4 równe naleśniki, w jednym (bez dodatków): 164 kcal, B 8 g, T 14 g, W 1 g.
Dziękuję za ten przepis, kupiłam kiedyś mąkę bambusowa na Amazonie i kilka razy użyłam do zrobienia makaronu, a torba wielka bo to bardzo lekki produkt. Przed świętami świetny przepis. Dziękuję
Cześć Dorota, czy ta mąka z Amazon jest dobra? Masz porównanie z innymi? Pytam, bo też się nad nią zastanawiałam.
Na moim blogu znajdziesz sporo inspiracji z mąka bambusową zatem pomogę zmniejszyć te zapasy 😉
Dziekuje za przepis i jestem ciekawa, czy te nalesniki mozna zamrozic? Pozdrawiam
Nigdy nie mroziłam, ale trzymałam w lodówce 🙂
Czy ta śmietanka to taka Zott (rzadsza) czy taka 30% ale gęstsza?
Używam President 30%
Bardzo dobre, dziękuję-)
Na zdrówko! 🙂