Naleśniki bambusowe bez laktozy to odpowiedź na prośby osób unikających nie tylko większej ilości węglowodanów czy glutenu, ale też nabiału. Powstały na bazie przepisu na znane i lubiane naleśniki z błonnikiem bambusowym. Jednak tym razem śmietanę zastąpiła śmietanka kokosowa. Zdecydowanie obydwie wersje naleśników bambusowych mają świetną konsystencję, strukturę oraz oczywiście smak. Finalnie otrzymujemy naleśniki bardzo zbliżone do tych tradycyjnych pszennych, bez posmaku jajek czy omleta. Sprawdzą się na każdym etapie diety od adaptacji, przez redukcję po stabilizację wagi. W zależności od użytych dodatków można uzyskać dowolne indywidualnie dobrane makro. Ich atutem jest też to, że doskonale smakują zarówno „na słodko” np. z masłem orzechowym, dżemem, owocami, jak i w wytrawnej – z warzywami, awokado, mięsem lub rybą. Naleśniki bambusowe polecam także jako bazę do różnego krokietów, rollsów itp.
Składniki – naleśniki bambusowe bez laktozy
Naleśniki (2 sztuki)
- 2 średniej wielkości jajka
- 20 g śmietanki kokosowej (u mnie 22%)
- 5 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek)
- sól kłodawska
- 5 g masła klarowanego do smażenia
Dodatki (propozycja)
- 40 g rukoli
- 60 g pomidorków koktajlowych
- 60 g szynki parmeńskiej
- 10 g orzechów włoskich
Przygotowanie
Stałą część śmietanki kokosowej podgrzać do rozpuszczenia.
Następnie śmietankę lekko przestudzić mieszając (jeśli będzie gorąca mogą ściąć się jajka).
Dodać jajka i wymieszać trzepaczką do całkowitego połączenia.
W kolejnym kroku należy wsypać błonnik bambusowy i wymieszać na gładką lejącą masę.
Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz a następnie smażyć naleśniki jak tradycyjne. Do obracania na drugą stronę polecam użyć długiej płaskiej łopatki.
Gotowe naleśniki można nadziewać dowolnymi dodatkami, wliczając je w makro posiłku. Tutaj wersja z szynką parmeńską, rukolą, pomidorkami i orzechami włoskimi.
—
BTW całości (pustych naleśników – 2 szt.): 160 g, 286 kcal, B 16 g, T 23 g, W 1 g.
BTW całości z w/w dodatkami: 330 g, 495 kcal, B 33 g, T 37 g, W 7 g.
Mniam pyszności 🙂 Jak zawsze super przepisy 🙂 Jesteś mega !
Doradz mi Olu, jeśli do naleśników używam stała część śmietanki kokosowej to do czego zużyć jej płynna część ? Żeby nie marnować 😉
Polecam na przykład do koktajlu.
Czy zwykła śmietana 36% możemy zastąpić kokosową?
Tutaj jest przepis na naleśniki na bazie śmietany.
Dziękuje Olu za wszystko bez laktozy, podziwiam Twoją pasję, pracowitość , ściskam
Kupiłam błonnik bambusowy który przypomina straty sweter lub tkaninę – czy to tak on powinien wyglądać?
Zdecydowanie nie powinien tak wyglądać. Błonnik, którego używam przypomina skrobię ziemniaczaną. Jest podlinkowany w moich przepisach w liście składników.