Pogoda piękna więc sezon na lody uważam za otwarty! Mam już kilka sprawdzonych przepisów LCHF na różne warianty pod kątem składników oraz smaków i systematycznie będę dzielić się nimi z Wami. Jako pierwsze banalnie proste w wykonaniu lody kokosowe dla osób, które unikają nabiału, jajek i cukru 😉 Częstujcie się i udostępniajcie dalej! 😉
Składniki na 8 porcji po 50g:
- 400 ml śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleka kokosowego
- 1 laska wanilii lub pół łyżeczki wanilii w proszku
- opcjonalnie słodzik stewia lub erytrol (keto, LCHF), miód (paleo)m cukier lub ksylitol
Śmietankę kokosową lub stałą część z uprzednio schłodzonego mleka kokosowego przełożyć do miski.
Dodać ziarenka z laski wanilii lub sproszkowaną wanilię.
Opcjonalnie dodać słodzik lub cukier. Dla mnie śmietanka kokosowa jest na tyle słodka, że nie dodaję żadnych słodzideł.
Wszystko razem zmiksować na puszystą masę.
Wstawić na 4 godziny do zamrażalnika. W międzyczasie co 30 minut wyjmować i mieszać lub miksować aby nie zamarzły na kość 😉
Lody podawać z ulubionymi dodatkami, które należy wliczyć do makro 😉 U mnie na zdjęciu z wiórkami gorzkiej czekolady 81% i truskawkami.
—
BTW całości bez cukru i dodatków: 400 g, 844 kcal, B 6,5 g, T 84 g, W 19,5 g. W 100g: 211 kcal, B 1,6 g, T 21 g, W 4,8 g.
Nie wiedzialam pod jakim przepisem napisac, wiec pisze tu. Robi Pani naprawde swietna robote ! Zaangazowanie jakie Pani wklada w keto przepisy jest godne podziwu ! 🙂 Lody oczywiscie wyprobuje 🙂
Och pycha, juz kolejny Twoj przepis bedzie goscil na moim stole 😀
Ola, warto dodać żółtka kto może oczywiście, a dodanie wiórków kokosowy i zmiksowanych orzechów sprawia że nie jest tak zbity. Do słodzenia świetnie nadają się daktyle. Więcej wanilii 🙂
Spróbuj
Daktyle tylko dla tych, którzy mogą pozwolić sobie na więcej węglowodanów. Całą resztę składników łącznie z krowią śmietanką stosuję w innych przepisach na keto lody, które systematycznie będą pojawiać się na blogu 😉
A propo komentarzy odnośnie żółtek. Ile powinno się dodać przy 400ml śmietanki kokosowej? 🙂
Aby lody nie zamarzły na „kość” należy dodać alkohol, a najlepiej spirytus
Znam ten trik i również polecam 🙂
Wyjdą też ze zwykłej śmietanki 30 albo 36?
Jasne w wersji z nabiałem też wyjdą 🙂