
Jajka to niezwykle pożywne śniadanie idealne na rozpoczęcie dnia. Jem je pod każdą postacią i pokazuję Wam różne – mniej i bardziej skomplikowane – inspiracje: jajecznicę, jajka faszerowane na wiele sposobów, shakshuki, omlety, frittaty, pastę jajeczną, jajko w koszulce, jajko w chmurce, jajko na miękko itp. Tym razem podrzucam przepis na ekspresowe muffinki jajeczne z tuńczykiem, które w zależności od dodatków mogą znaleźć się w menu zarówno osób na adaptacji, jak i redukcji czy stabilizacji wagi. Doskonale smakują zarówno, na ciepło, jak i na zimno np. na wynos w podróży czy jako lunch do pracy.
Składniki – muffinki jajeczne z tuńczykiem (8 małych foremek)
- 3 jajka
- 30 g cebuli białej
- 40 g śmietany 30%
- 30 g papryki czerwonej
- 30 g papryki żółtej
- 120 g tuńczyka w sosie własnym (waga po odsączeniu)
- 30 g sera żółtego dobrej jakości
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- natka pietruszki
- szczypiorek
- ulubione zioła
Przygotowanie
Cebulę i wydrążoną paprykę pokroić w kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek i/lub natkę pietruszki drobno posiekać.
Tuńczyka wyjąć na sitko i odsączyć z wody.
Jaja ze śmietaną wymieszać i doprawić przyprawami.
Następnie dodać tuńczyka, paprykę, cebulę, ser i posiekaną zieleninę. Całość dokładnie wymieszać.
Gotową masą napełnić małe foremki do muffinek a następnie zapiekać ok 25 minut w temperaturze 180° C (góra-dół).
Gotowe muffinki znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ponadto można je przechowywać kilka 3-4 dni w lodówce a także odgrzewać.
W zależności od makro i zapotrzebowania kalorycznego należy ustalić indywidualną wielkość porcji oraz dodatki np. w postaci mixu sałat, szpinaku, rukoli, dodatkowych warzyw, a żeby podbić tłuszcz orzechów, pestek dyni, oliwek, dipów, oliwy z oliwek extra virgin, oleju MCT i innych olejów zimnotłoczonych.
—
BTW całości z w/w składników: 460 g, 598 kcal, B 56 g, T 38 g, W 7 g. Dzieląc na 8 równych porcji w 1 szt.: 74 kcal, B 7 g, T 3 g, W 1 g.
Dodaj komentarz