Muffinki jajeczne z łososiem to kolejny pomysł na niezwykle pożywne śniadanie idealne na rozpoczęcie dnia. Warto pamiętać, że jajka i ryby to znakomite źródła białka. Muffinki są szybkie i bardzo łatwe to przygotowania a do tego uniwersalne na każdym etapie diety. Mogą znaleźć się w menu zarówno osób na redukcji czy stabilizacji wagi, jak i na adaptacji. Wystarczy jedynie podać je np. z mixem sałat i dodatkową pulą tłuszczu w postaci zdrowych olejów, orzechów, pestek itp. Niewątpliwie ich atutem, jest też fakt, że fantastycznie smakują zarówno, na ciepło, jak i na zimno np. na wynos w podróży czy jako lunch do pracy. Polecam także inne wersje muffinek jajecznych np. z tuńczykiem lub warzywne.
Składniki – muffinki jajeczne z łososiem (10 szt.)
- 4 jajka
- 50 g cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła klarowanego
- 70 g szpinaku
- 50 g śmietany 30%
- 50 g sera żółtego dobrej jakości
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 100 g łososia wędzonego
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w kostkę a obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i dodać czosnek.
Następnie dodać szpinak, dusić aż się skurczy i lekko przestudzić.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Koperek drobno posiekać.
Łososia pokroić lub porwać na mniejsze kawałki.
Jaja ze śmietaną wymieszać i doprawić przyprawami.
Następnie dodać łososia, szpinak, ser i posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać.
Gotową masą napełnić małe foremki do muffinek a następnie zapiekać ok 25 minut w temperaturze 180° C (góra-dół).
Gotowe muffinki znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ponadto można je przechowywać 3-4 dni w lodówce a także odgrzewać.
W zależności od makro i zapotrzebowania kalorycznego należy ustalić indywidualną wielkość porcji oraz dodatki np. w postaci mixu sałat, szpinaku, rukoli, dodatkowych warzyw, a żeby podbić tłuszcz orzechów, pestek dyni, oliwek, dipów, oliwy z oliwek extra virgin, oleju MCT i innych olejów zimnotłoczonych.
—
BTW całości z w/w składników: 585 g, 1005 kcal, B 69 g, T 76 g, E 10 g.
Dzieląc na 8 równych porcji w 1 szt.: 126 kcal, B 9 g, T 10 g, W 1 g.
Dodaj komentarz