Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

MUFFINKI JAJECZNE Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, redukcja)

5/5 - (1 ocen)

Muffinki jajeczne z łososiem to kolejny pomysł na niezwykle pożywne śniadanie idealne na rozpoczęcie dnia. Warto pamiętać, że jajka i ryby to znakomite źródła białka. Muffinki są szybkie i bardzo łatwe to przygotowania a do tego uniwersalne na każdym etapie diety. Mogą znaleźć się w menu zarówno osób na redukcji czy stabilizacji wagi, jak i na adaptacji. Wystarczy jedynie podać je np. z mixem sałat i dodatkową pulą tłuszczu w postaci zdrowych olejów, orzechów, pestek itp. Niewątpliwie ich atutem, jest też fakt, że fantastycznie smakują zarówno, na ciepło, jak i na zimno np. na wynos w podróży czy jako lunch do pracy. Polecam także inne wersje muffinek jajecznych np. z tuńczykiem lub warzywne.

Składniki – muffinki jajeczne z łososiem (10 szt.)

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w kostkę a obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę i dodać czosnek.

Następnie dodać szpinak, dusić aż się skurczy i lekko przestudzić.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Koperek drobno posiekać.

Łososia pokroić lub porwać na mniejsze kawałki.

Jaja ze śmietaną wymieszać i doprawić przyprawami.

Następnie dodać łososia, szpinak, ser i posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać.

Gotową masą napełnić małe foremki do muffinek a następnie zapiekać ok 25 minut w temperaturze 180° C (góra-dół).

Gotowe muffinki znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ponadto można je przechowywać 3-4 dni w lodówce a także odgrzewać.

W zależności od makro i zapotrzebowania kalorycznego należy ustalić indywidualną wielkość porcji oraz dodatki np. w postaci mixu sałat, szpinaku, rukoli, dodatkowych warzyw, a żeby podbić tłuszcz orzechów, pestek dynioliwek, dipów,  oliwy z oliwek extra virginoleju MCT i innych olejów zimnotłoczonych.

BTW całości z w/w składników: 585 g, 1005 kcal, B 69 g, T 76 g, E 10 g.

Dzieląc na 8 równych porcji w 1 szt.: 126 kcal, B 9 g, T 10 g, W 1 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.