
Muffinki jajeczne z brokułami i szynką to doskonały pomysł na śniadanie, które można przygotować także na zapas. Niewątpliwie równie wyśmienicie smakują na ciepło, jak i na zimno. Nadają się zatem również jako posiłek na wynos. Są delikatne, aromatyczne i bardzo sycące a do tego łatwe i szybkie do przygotowania. Z pewnością ich zaletą jest uniwersalne makro zatem z przepisu skorzystają osoby na redukcji a po podbiciu tłuszczu, także przechodzące adaptację. Amatorom tego typu muffinek jajecznych polecam także muffinki z łososiem, z tuńczykiem czy warzywno-jajeczne.
Składniki – muffinki jajeczne z brokułami i szynką (10 sztuk)
- 4 jajka
- 50 g śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 200 g brokułu
- 100 g szynki wiejskiej wędzonej
- 50 g sera żółtego
- 3 łyżeczki siekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
Przygotowanie
Brokuły podzielić na różyczki, a następnie ugotować w osolonej wodzie pilnując by się nie rozgotowały.
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Szynkę w plastrach pokroić na małe kawałki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać jajka z przyprawami a następnie dodać wszystkie składniki oraz ugotowanego pokrojone brokuły. Całość wymieszać.
Masę wylać do silikonowych foremek. U mnie z podanych składników wychodzi 10 sztuk.


—
BTW całości: 655 g, 978 kcal, B 68 g, T 73 g, W 13 g.
Dzieląc na 10 równych muffinek, w jednej: 98 kcal, B 7 g, T 7 g, W 1 g.
Nie przepadam za muffinkami jajecznymi, ale postanowiłam wypróbować ten przepis. Są tak pyszne, że zniknęły w 10 minut po upieczeniu. Dziękuję!
To tym bardziej cieszę się, że skradły i Twoje kulinarne serce 🙂
One są boskie
Miło mi, że tak przypadły Ci do gustu 🙂
Muffinki super już próbowałam.Smaczne i łatwe w przygotowaniu.Mozna jeść na ciepło i zimno
Cieszę się, że tak smakują 🙂