Witaj na moim blogu!

MUFFINKI JAJECZNE Z BROKUŁAMI I SZYNKĄ (keto, LCHF, redukcja)

4.9/5 - (16 ocen)

Muffinki jajeczne z brokułami i szynką to doskonały pomysł na śniadanie, które można przygotować także na zapas. Niewątpliwie równie wyśmienicie smakują na ciepło, jak i na zimno. Nadają się zatem również jako posiłek na wynos. Są delikatne, aromatyczne i bardzo sycące a do tego łatwe i szybkie do przygotowania. Z pewnością ich zaletą jest uniwersalne makro zatem z przepisu skorzystają osoby na redukcji a po podbiciu tłuszczu, także przechodzące adaptację. Amatorom tego typu muffinek jajecznych polecam także muffinki z łososiem, z tuńczykiem czy warzywno-jajeczne.

Składniki – muffinki jajeczne z brokułami i szynką (10 sztuk)

  • 4 jajka
  • 50 g śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g brokułu
  • 100 g szynki wiejskiej wędzonej
  • 50 g sera żółtego
  • 3 łyżeczki siekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona

Przygotowanie

Brokuły podzielić na różyczki, a następnie ugotować w osolonej wodzie pilnując by się nie rozgotowały.

Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Szynkę w plastrach pokroić na małe kawałki.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

W misce wymieszać jajka z przyprawami a następnie dodać wszystkie składniki oraz ugotowanego pokrojone brokuły. Całość wymieszać.

Masę wylać do silikonowych foremek. U mnie z podanych składników wychodzi 10 sztuk.

Piec w temperaturze 180°C (termoobieg góra-dół) przez 20-25 minut aż się zarumienią i nabiorą lekko złocistego koloru.

BTW całości: 655 g, 978 kcal, B 68 g, T 73 g, W 13 g.

Dzieląc na 10 równych muffinek, w jednej: 98 kcal, B 7 g, T 7 g, W 1 g.

6 komentarzy

Magda

Nie przepadam za muffinkami jajecznymi, ale postanowiłam wypróbować ten przepis. Są tak pyszne, że zniknęły w 10 minut po upieczeniu. Dziękuję!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *