Młoda kapusta z mięsem mielonym to propozycja na danie jednogarnkowe. Potrawa jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, ponieważ wszystko po prostu dusimy do miękkości. Powstała przez przypadek, gdy kiedyś z wygody i dla oszczędności czasu, zamiast usmażyć kotlety dodałam mięso mielone do gotującej się młodej kapusty. W zależności od rodzaju użytego mięsa a także ilości tłuszczu sprawdzi się zarówno na adaptacji, jak i redukcji. Tutaj wersja redukcyjna z niższym udziałem tłuszczu oraz wyższym białka, czyli na bazie mięsa wołowo-wieprzowego. W wariancie MAD -gdzie tłuszczu jest jeszcze mniej – można użyć mięsa wołowego lub indyczego. Natomiast dodając więcej tłuszczu bądź bardziej tłustego mięsa powstanie opcja adaptacyjna, gdzie jego pula jest wyższa.
Składniki – młoda kapusta z mięsem mielonym (1 porcja)
- 180 g młodej kapusty
- 180 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 100 ml wody
Przygotowanie
Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki a następnie poszatkować.
Koperek drobno pokroić.
W garnku ułożyć posiekaną kapustę, dodając między warstwami ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz.
Kapustę podlać odrobiną szklanki wody a następnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
Gdy kapusta zmięknie dodać mięso mielone, ponownie wymieszać i dalej dusić do jego miękkości.
Całość przyprawić do smaku, dodać siekany koperek i wymieszać dokładnie.
Zmniejszyć ogień do minimum i dusić bez przykrycia przez 5 minut.
Przepis dotyczy jednej przykładowej porcji dla przyjętego makro i zapotrzebowania. Dla ułatwienia i oszczędności czasu polecam ugotować większą ilość na kilka dni. Potrawa nadaje się do przechowywania w lodówce lub zamrażarce. Gotując na zapas wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników mnożąc je na przykład razy trzy lub cztery. Następnie gotową potrawę zważyć i podzielić na te trzy lub cztery równe porcje.
—
BTW całości z w/w składników: 375 g, 491 kcal, B 26 g, T 40 g, W 11 g.
Dodaj komentarz