Witaj na moim blogu!

MŁODA KAPUSTA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, bez glutenu i laktozy, redukcja)

4.6/5 - (7 ocen)

Młoda kapusta z mięsem mielonym to propozycja na danie jednogarnkowe. Potrawa jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, ponieważ wszystko po prostu dusimy do miękkości. Powstała przez przypadek, gdy kiedyś z wygody i dla oszczędności czasu, zamiast usmażyć kotlety dodałam mięso mielone do gotującej się młodej kapusty. W zależności od rodzaju użytego mięsa a także ilości tłuszczu sprawdzi się zarówno na adaptacji, jak i redukcji. Tutaj wersja redukcyjna z niższym udziałem tłuszczu oraz wyższym białka, czyli na bazie mięsa wołowo-wieprzowego. W wariancie MAD -gdzie tłuszczu jest jeszcze mniej – można użyć mięsa wołowego lub indyczego. Natomiast dodając więcej tłuszczu bądź bardziej tłustego mięsa powstanie opcja adaptacyjna, gdzie jego pula jest wyższa.

Składniki – młoda kapusta z mięsem mielonym (1 porcja)

Przygotowanie

Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki a następnie poszatkować.

Koperek drobno pokroić.

W garnku ułożyć posiekaną kapustę, dodając między warstwami ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz.

Kapustę podlać odrobiną szklanki wody a następnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Gdy kapusta zmięknie dodać mięso mielone, ponownie wymieszać i dalej dusić do jego miękkości.

Całość przyprawić do smaku, dodać siekany koperek i wymieszać dokładnie.

Zmniejszyć ogień do minimum i dusić bez przykrycia przez 5 minut. 

Przepis dotyczy jednej przykładowej porcji dla przyjętego makro i zapotrzebowania. Dla ułatwienia i oszczędności czasu polecam ugotować większą ilość na kilka dni. Potrawa nadaje się do przechowywania w lodówce lub zamrażarce. Gotując na zapas wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników mnożąc je na przykład razy trzy lub cztery. Następnie gotową potrawę zważyć i podzielić na te trzy lub cztery równe porcje.

BTW całości z w/w składników: 375 g, 491 kcal, B 26 g, T 40 g, W 11 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *