Witaj na moim blogu!

MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM (keto, bez glutenu i laktozy, redukcja)

4.5/5 - (13 ocen)

Hit sezonu wiosenno-letniego! Pyszna, aromatyczna, lekka i sycąca młoda kapusta z koperkiem! To niskokaloryczne danie (tylko 85 kcal!) doskonale sprawdzi się jako rodzinny obiad, a także u osób, które chcą schudnąć! Odpowiednie dodatki wliczone w makro, lekki deficyt i kilogramy spadają!

Kapusta zawiera mało kalorii, a jednocześnie mnóstwo wartości odżywczych. Po prostu idealna na redukcji! Dostarcza dużych ilości  błonnika, dlatego syci na długo, jednocześnie nie powodując uczucia ciężkości. Ma też właściwości oczyszczające, jest źródłem witaminy A, K oraz C, a także wapnia, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Zawiera bardzo mało cukrów, zatem jest idealna także przy odżywianiu niskowęglowodanowym jak KETO. Polecam także mój przepis na młodą kapustę z mięsem mielonym.

Składniki – młoda kapusta z koperkiem

Przygotowanie

Z kapusty oderwać wierzchnie liście, główkę przekroić na połówki lub ćwiartki, a następnie drobno pokroić (bez białych twardych części).

Koperek poszatkować.

W dużym garnku (tutaj 5-litrowy) układać posiekaną kapustę, dodając między warstwami ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz.

Kapustę ugnieść, zalać odrobiną wody, a następnie dusić na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli kapusty jest dużo można ją przykryć po kilku minutach jak opadnie trochę.

Gdy kapusta zmięknie dodać koperek, oliwę, przyprawić do smaku i wymieszać.

Zmniejszyć ogień do minimum i dusić bez przykrycia przez 5 minut. 

Poniższe makro dotyczy całości potrawy oraz jednej z dziesięciu przykładowych porcji (ilość porcji zależy od indywidualnego zapotrzebowania oraz makro danej osoby). Dla ułatwienia i oszczędności czasu polecam ugotować większą ilość na kilka dni. Potrawa nadaje się do przechowywania w lodówce lub zamrażarce.

BTW całości: 3540 g, 845 kcal, B 31 g, T 31 g, Wn (cukry) 12 g.

Dzieląc na 10 równych porcji, w jednej: 85 kcal, B 3 g, T 3 g, W 1 g.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *