Dla osób, które z różnych względów muszą zrezygnować z mleka krowiego doskonałym zamiennikiem są mleka roślinne: kokosowe i migdałowe (LCHF). W sklepie dostępne są gotowe mleka, ale u mnie w domu wszystkim najbardziej smakuje to przygotowane własnoręcznie 🙂 Przepis jest banalnie prosty a i cena zdecydowanie niższa niż tych sklepowych (100 ml domowego mleka – 0,25 zł, 100 ml mleka Real Thai – 2,25) 😉 Na bazie mleka można przygotowywać koktajle, kawę, desery, ciasta itp. 🙂
Składniki na 1200 ml mleka kokosowego:
- 200 g wiórków kokosowych (bez cukru i siarki)
- 1,2 l wody filtrowanej, przegotowanej lub mineralnej
Wiórki moczyć przez kilka godzin lub całą noc w wodzie przegotowanej, filtrowanej lub mineralnej.
Następnie całość podgrzać w garnku ale nie doprowadzać do wrzenia (ok 60 stopni) – ciepłe ale nie parzy w palce.
Wodę i mleko zblendować przez ok 3-4 minuty.
Na drugim garnku wyłożyć sitko z gazą i przelać masę. Odcisnąć dobrze wiórki.
Mleko można przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 3 dni. Rozwarstwianie jest naturalne dlatego przed użyciem trzeba energicznie wstrząsnąć 😉
Smacznego! 🙂
Cena mleka kokosowego w puszcze – Real Thai: 9 za 400 ml = 2,25 zł za 100 ml
Cena mleka kokosowego robionego w domu – 0,25 zł za 100 ml:
– wiórki – 3 zł za 200 g,
– woda – 1200 ml – używam przegotowanej – 0 zł
A jak się przedstawiają wartości BTW i kcal dla 100 ml takiego mleka (tak mniej więcej)? Czy będzie to zbliżone do tego kupnego mleka Real Thai?
Pozdrawiam,
Bartek
Wszystko zależy ile wyciśniesz z namoczonych wiórków. Im więcej tym lepsze BTW ale zakładając, że się postarasz to spokojnie można przyjąć wartości jak w Real Thai i ja tak robię właśnie 😉
[…] ml mleka kokosowego – paleo, keto oraz osoby na diecie bez laktozy (tłusta śmietana 30% – dieta […]
Wióry są często suche. Chyba kupię kokosy i zetrę sama. Będzie tłustsze i z dodatkiem soku.
Z pozostałych wiórek można, a nawet trzeba zrobić mąkę kokosową. Ja robię tak, że powyższą czynność wykonuję 2 razy (gotowanie, blendowanie, wyciskanie przez gazę), wiórki wykładam na blachę wyłożoną papierem i piekę godzinę w 100 st na termoobiegu, co jakiś czas zaglądając i mieszając zawartość blachy.
Ja również przygotowuję zawsze mąkę robiąc mleko kokosowe 😉
A jak z wartościami owej maki kokosowej?
Dla domowej mąki kokosowej przyjmuję średnią z 3-4 mąk dostępnych na rynku.
A co jeśli mamy w tych wiórkach ten nieszczęśliwy dwutlenek siarki?
Wyrzucić i kupić takie bez siarki 😉 Są dostępne w popularnych dyskontach spożywczych (nie chcę podawać nazwy 😉 )
A czy te wiórki po odciśnięciu można tak po prostu zjeść? Pierwsze moje mleko wyszło przepyszne, kawa z nim dopiero teraz ma smak, ale to co zostało na gazie, ta kulka „zbita” też jest cudowna…No i ile dziennie gdyby coś???
Takie odciśnięte wiórki jak najbardziej można zjeść wliczając oczywiście do dziennego makro. Myślę że można przyjąć jakąś uśrednioną wartość mąki kokosowej.
Czy mogę poprosić o przesłanie na maila nazwy przykładowych wiórków kokosowych? 😀
Dzięki!
W sklepach na „L” są dostępne wiórki kokosowe bez siarki 😉
Ola, czy w ten sposób można też przygotować śmietankę kokosową? Nigdy nie piłam śmietanki kokosowej i nie mam pojęcia o niej a chyba muszę się na nią przestawić bo podejrzewam, że mam uczulenie na nabiał.
Pozdrawiam
Śmietanka kokosowa powstaje poprzez oddzielenie się części stałej od płynnej w tłustym mleku kokosowym więc jak najbardziej możesz taka uzyskać gdy schłodzisz mleko w lodówce.
Witam. A czy BTW domowego mleka kokosowego i np uzyskanej mąki np ze 100g suchych wiórek nie powinno byc takie samo jak podane na opakowaniu tych wiorek?
Nie będzie takie samo makro ponieważ dochodzi obróbka termiczna, woda i tłuszcz przechodzi do mleka a z kolei mąka ma tłuszczu mniej.
Genialne!wielkie dzięki!!
A doradzi mi ktoś może jak wysuszyć wiórki na mąkę, nie mając piekarnika? 😛
Może suszarka do grzybów i warzyw?