Witaj na moim blogu!

MLEKO KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, wegetariańskie, wege, optymalne)

4.8/5 - (5 ocen)

Dla osób, które z różnych względów muszą zrezygnować z mleka krowiego doskonałym zamiennikiem są mleka roślinne: kokosowe i migdałowe (LCHF). W sklepie dostępne są gotowe mleka, ale u mnie w domu wszystkim najbardziej smakuje to przygotowane własnoręcznie 🙂 Przepis jest banalnie prosty a i cena zdecydowanie niższa niż tych sklepowych (100 ml domowego mleka – 0,25 zł, 100 ml mleka Real Thai – 2,25) 😉 Na bazie mleka można przygotowywać koktajle, kawę, desery, ciasta itp.  🙂

13658934_1032931480093520_7640101998892734692_n (2)_napis

Składniki na 1200 ml mleka kokosowego:

Wiórki moczyć przez kilka godzin lub całą noc w wodzie przegotowanej, filtrowanej lub mineralnej.

Następnie całość podgrzać w garnku ale nie doprowadzać do wrzenia (ok 60 stopni) – ciepłe ale nie parzy w palce.

Wodę i mleko zblendować przez ok 3-4 minuty.

Na drugim garnku wyłożyć sitko z gazą i przelać masę. Odcisnąć dobrze wiórki.

Mleko można przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 3 dni. Rozwarstwianie jest naturalne dlatego przed użyciem trzeba energicznie wstrząsnąć 😉

Smacznego! 🙂

Cena mleka kokosowego w puszcze – Real Thai: 9 za 400 ml = 2,25 zł za 100 ml 

Cena mleka kokosowego robionego w domu – 0,25 zł za 100 ml:
– wiórki – 3 zł za 200 g,
– woda – 1200 ml – używam przegotowanej – 0 zł

21 komentarzy

Bartek

A jak się przedstawiają wartości BTW i kcal dla 100 ml takiego mleka (tak mniej więcej)? Czy będzie to zbliżone do tego kupnego mleka Real Thai?

Pozdrawiam,
Bartek

Odpowiedz
Ola

Wszystko zależy ile wyciśniesz z namoczonych wiórków. Im więcej tym lepsze BTW ale zakładając, że się postarasz to spokojnie można przyjąć wartości jak w Real Thai i ja tak robię właśnie 😉

Odpowiedz
Kasia

Z pozostałych wiórek można, a nawet trzeba zrobić mąkę kokosową. Ja robię tak, że powyższą czynność wykonuję 2 razy (gotowanie, blendowanie, wyciskanie przez gazę), wiórki wykładam na blachę wyłożoną papierem i piekę godzinę w 100 st na termoobiegu, co jakiś czas zaglądając i mieszając zawartość blachy.

Odpowiedz
Ola

Wyrzucić i kupić takie bez siarki 😉 Są dostępne w popularnych dyskontach spożywczych (nie chcę podawać nazwy 😉 )

Odpowiedz
Asia

A czy te wiórki po odciśnięciu można tak po prostu zjeść? Pierwsze moje mleko wyszło przepyszne, kawa z nim dopiero teraz ma smak, ale to co zostało na gazie, ta kulka „zbita” też jest cudowna…No i ile dziennie gdyby coś???

Odpowiedz
Ola

Takie odciśnięte wiórki jak najbardziej można zjeść wliczając oczywiście do dziennego makro. Myślę że można przyjąć jakąś uśrednioną wartość mąki kokosowej.

Odpowiedz
Monika

Ola, czy w ten sposób można też przygotować śmietankę kokosową? Nigdy nie piłam śmietanki kokosowej i nie mam pojęcia o niej a chyba muszę się na nią przestawić bo podejrzewam, że mam uczulenie na nabiał.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Śmietanka kokosowa powstaje poprzez oddzielenie się części stałej od płynnej w tłustym mleku kokosowym więc jak najbardziej możesz taka uzyskać gdy schłodzisz mleko w lodówce.

Odpowiedz
Kasia

Witam. A czy BTW domowego mleka kokosowego i np uzyskanej mąki np ze 100g suchych wiórek nie powinno byc takie samo jak podane na opakowaniu tych wiorek?

Odpowiedz
Ola

Nie będzie takie samo makro ponieważ dochodzi obróbka termiczna, woda i tłuszcz przechodzi do mleka a z kolei mąka ma tłuszczu mniej.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *