Mini pizze z cukinii to kolejna opcja wykorzystania tego niskowęglowodanowego warzywa, które świetnie komponuje się w jadłospisie LCHF. Tani i bardzo ciekawy pomysł na piękną i pyszną przystawkę, przekąskę, dodatek do dania lub po prostu samodzielny posiłek. Takie mini pizze z cukinii są bardzo łatwe i ekspresowe w wykonaniu a do tego stanowią dla nas namiastkę fast foodów.
Składniki na mini pizze z cukinii:
- 1 duża i gruba cukinia
- 200 g sera mozarella (twardego, nie tego w zalewie) lub sera żółtego (patrz skład!)
- 100 g przecieru pomidorowego 100% (patrz na skład lub użyj domowego np. tego z przepisu na ketchup z cukinii)
- 100 g kabanosów/salami/boczku (patrz skład!)
- 50 g pomidorków koktajlowych
- sól himalajska lub kłodawska
- pieprz czarny mielony
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- rukola lub/i bazylia świeża
Cukinię pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Plastry nie mogą być zbyt cienkie bo cukinia rozmięknie i rozpłynie się „spód” pizzy.
Plastry oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przecier pomidorowy wymieszać z przyprawami: solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, suszona bazylią.
Plastry cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy plaster posmarować przygotowanym sosem pomidorowo-ziołowym.
Następnie pizze posypać serem mozzarella i ułożyć pokrojone w plasterki kabanosy/salami/boczek oraz pomidorki.
Całość posypać solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
Mini mini pizze z cukinii zapiekać w temperaturze 200-220 przez ok 10-15 minut pilnując by ser nie spiekł się zbyt mocno i nie zrbrązowiał.
Gotowe pizze lekko przestudzić a następnie przełożyć na talerze lub półmisek i ozdobić świeżą rukolą lub/i bazylią.
Podawać jako dodatek na przykład do mięs, ryb, owoców morza albo jako przystawkę. Mini pizze z cukinii świetnie komponują się w towarzystwie różnego rodzaju dipów np czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Osobiście wolę podawane na ciepło, ale na zimno też bardzo dobrze smakują.
Smacznego!
—
BTW całości w zależności od użytych dodatków.
Wygladaja przepysznie, ja wczoraj robila pizze fit na cukiniowym spodzie, byla pyszna <3
Pyszne są, zrobiłam wczoraj – miałam trochę mięsa mielonego i dałam na kilka kawałków cukinii -mniam 🙂 polecam 🙂
Też świetny patent. Tutaj można kombinować do woli 😉
Mini pizze są przepyszne
Cieszę się, że przypadły Ci do gustu 🙂