Mini hot dogi w moim wykonaniu to nic innego jak parówki zapiekane w cieście, którego używam do pizzy serowej. Jest to bardzo prosta i smaczna przekąska zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Mini hot dogi świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami jak pomidorowym, czosnkowym, BBQ itp. Najlepszą opinią jest fakt, że ekspresowo znikają ze stołu podczas wszelkich imprez. Śmiało możecie wpisać je np do menu na Sylwestra, który już niebawem.
Składniki na mini hot dogi (8 szt):
- 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella
- 40 g serka śmietankowego
- 2 jajka
- 50 g mąki kokosowej
- sól himalajska lub kłodawska
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- czosnek
- 4 parówki dobrej jakości (patrz na skład!)
Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w mikrofalówce przez ok 1,5 min.
Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać.
Do masy dodać mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru w prostokąt.
Następnie ciasto przeciąć nożem na pasma odpowiedniej wielkości do rolowania na parówce. Osobiście dzielę je na 2 paski i każdy na 4 kawałki.
Na każdym kawałku kładę po pół parówki a następnie delikatnie nawijam na nią ciasto rolując i sklejam wolny brzeg.
Parówki w cieście układam na macie silikonowej lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mini hot dogi stawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez ok 15-20 minut obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo, ale było lekko złociste.
Gotowe mini hot dogi wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno w towarzystwie ulubionych sosów np. pomidorowego, czosnkowego, BBQ itd.
Smacznego!
—
BTW całości bez dodatków: 530 g, 1253 kcal, B 95 g, T 85 g, W 13 g. W 100 g: 236 kcal, B 18 g, T 16 g, W 2g.
czy zamiast mąki kokosowej można użyć kukurydzianej?
Na LCHF niw używamy mąki kukurydzianej, więc ciężko mi powiedzieć.
Olu, co masz na mysli piszac serek smietankowy?
Czy to twarozek homogenizowany tlusty (40%) czy serek topiony czy tez co innego? Ja nie mieszkam w Polsce i trudno mi to sobie dobrze przetlumaczyc. Dziekuje za pomoc
Serek typu Twój Smak, Bieluch, Philadelfia 🙂 taki gładki śmietankowy
Dokładnie o takie serki chodzi 😉
Dołączam się do pytania. A nie chodzi czasem o serek mascarpone?
Używam serka śmietankowego, ale kilka razy zastąpiłam go mascarpone albo tłustym twarogiem 😉
Czy zamiast mąki koksowej może zostać użyta inna mąką? Jaka?
Na keto do obróbki termicznej używamy głównie mąki kokosowej. Nie próbowałam użyć tu innej.
Ja zrobiłam właśnie z migdałowa 🙂
Niestety migdałowa to kiepski pomysł bo nie jest zdrowe podgrzewanie orzechów w wysokich temperaturach.
Nie wyszły mi totalnie. Ciasto rzadkie, po upieczeniu zsypało się z parówki. Niestety nie zrobie jeszcze x tego przepisu.
Wyszły przepyszne. W ogóle nie czuć mąki kokosowej, nic się nie rozpada. Robiłam kiedyś podobne na mące migdałowej, ale z Twojego przepisu Olu są o niebo lepsze 🙂
Rozumiem, że błonnika nie wyliczasz do węglowodanów?
Błonnika nie wliczam w większości przepisów a na pewno nie tam gdzie jest babka jajowata czy awokado żeby nikogo nie przestraszyć ilością węgli 😉
Ktoś mi powie dlaczego ciasto wyszło mi tak kruche, że przy próbie owijania go w okół parówek się rozsypywało, trzeba mieć jakąś specjalną technikę wyrabiania ciasta/umiejętności czy może przez to, że dodałem tylko 100g sera Edamskiego zamiast 220g (starłem go na dużych oczkach na tarce) czy dodatkowo trzeba go poddać jakiejś obróbce termicznej jak w przepisie z mozzarellą?
Każda modyfikacja przepisu jest dokonywana na własne ryzyko 😉
Rewelacja, ja podzieliłam ciasto na 12 parówek, żeby owinąć pokroiłam ciasto i „wałkowałam” na parówce, super przekąska na rower ze świeżym ogórkiem
Świetny pomysł! Cieszę się, że udane i smakują 🙂